Home - qdidactic.com
Didactica si proiecte didacticeBani si dezvoltarea cariereiStiinta  si proiecte tehniceIstorie si biografiiSanatate si medicinaDezvoltare personala
referate sanatateSanatatea depinde de echilibrul dintre alimentatie si activitatea fizica - Hipocrate





Medicina Medicina veterinara Muzica Psihologie Retete Sport


Medicina


Qdidactic » sanatate & sport » medicina
Gastrita



Gastrita


Gastrita


Definitie: inflamatia mucoasei gastrice si cea mai comuna cauza de hemoragie a tractului gastrointestinal superior la copilul mare.

Etiologie si epidemiologie. Cauze:

Infectia cu Helicobacter pylori (copiii fac - posibil forme mai severe de boala).

Stress-ul.

Forme idiopatice.

Ingestia de caustice.

Medicamente: corticosteroizi, antiinflamatoare nesteroide.

Etanolul.

Sensibilitatea la proteine: alergia la proteina laptelui de vaca (betalactoglobulina).

Forma eozinofilica.

Boala Crohn.

Alte infectii: tuberculoza, citomegalovirus, paraziti.

Epidemiologic este considerata una din cele mai frecvente boli gastrointestinale si cea mai frecventa cauza de hemoragie digestiva superioara la copiii mari.

Clinic se desprind din anamneza: durere epigastrica, varsaturi postprandiale, iritabilitate, alimentatie dificila, scadere in greutate si - mai putin comun - durere toracica, hematemeza sau melena. La examenul fizic: sensibilitate epigastrica.

Paraclinic:

endoscopia tractului superior cu prelevari bioptice - cea mai sensibila metoda pentru diagnostic;

radiografii gastrointestinale cu substanta de contrast, daca nu se poate efectua endoscopia;



identificarea H. pylori; anticorpi H. pylori; cultura de omogenizat gastric bioptic; coloratii ale prelevatelor bioptice cu hematoxilina-eozina sau argentice;

hemotest in toate scaunele;

teste hematologice pentru diagnosticul de anemie microcitara, cu reticulocitoza scazuta.

Complicatii: Sangerari, de la usoare, la hemoragii digestive masive; stenoze sau stricturi prepilorice, daca este vorba de ingestia unor substante caustice (acizi sau alcali).

Tratament. Masurile dietetice nu sunt de folos. Se acorda ingrijiri de sustinere foarte atente si stricta monitorizare a hemodinamicii, lichidelor si electrolitilor, daca este vorba de gastrita de stress cu hemoragie. Medicamentele folosite sunt antiacide si blocantii H2, vizand mentinerea intragastrica a unui pH mai mare de 4. Dintre H2-blocante se folosesc Ranitidina 2-3 mg/kgc de 3 ori pe zi la copil, Cimetidina 10 mg/kgc de 4 ori pe zi, Famotidina 0,5-2 mg/kgc/zi in doua reprize divizate, Omeprazol in cazurile rezistente. Este necesara sistarea unui eventual tratament cu antiinflamatoare nesteroidiene si eliminarea alcoolului si tutunului. In caz de infectie cu H.pylori, terapia cu H2-blocante dureaza 6-8 saptamani; se asociaza (mai ales daca manifestarile persista) Amoxicilina, Metronidazol si preparate cu bismut (De-Nol, de exemplu) timp de 10 zile, regimurile de medicamente schimbandu-se frecvent. In timp, se monitorizeaza pozitivitatea scaunelor cu hemocult, hemograma si se repeta - daca este cazul - endoscopia gastrica (in formele severe). Se va tine seama ca: antiacidele nu sunt bine acceptate de copii si pot produce diaree sau constipatie; ranitidina este putin eficienta si-si poate creste toxicitatea daca se administreaza concomitent cu alte medicamente metabolizate de citocromul P-450 (de ex., teofilina).





Contact |- ia legatura cu noi -| contact
Adauga document |- pune-ti documente online -| adauga-document
Termeni & conditii de utilizare |- politica de cookies si de confidentialitate -| termeni
Copyright © |- 2025 - Toate drepturile rezervate -| copyright