Home - qdidactic.com
Didactica si proiecte didacticeBani si dezvoltarea cariereiStiinta  si proiecte tehniceIstorie si biografiiSanatate si medicinaDezvoltare personala
referate sanatateSanatatea depinde de echilibrul dintre alimentatie si activitatea fizica - Hipocrate





Medicina Medicina veterinara Muzica Psihologie Retete Sport


Medicina


Qdidactic » sanatate & sport » medicina
Fototerapia



Fototerapia


FOTOTERAPIA


intelegem prin fototerapie folosirea energiei radiante luminoase in scop terapeutic. Dupa sursa folosita, poate fi: naturala, sau helioterapeutica (de la soare) si artificiala

NOTIUNI DE BALNEO-FIZIOTERAPIE    773

(cand se folosesc diferite aparate cu enegie electrica) (lampi cu ultraviolete sau Solux cu infrarosii).

Notiuni generale: lumina, cu o viteza de propagare de 300 000 kg/sec, se transmite sub doua forme, si anume: a) ondulatorie sau electromagnetica, care are la baza radiatia electromagnetica (unde electromagnetice) si b) corpusculara, fotonica sau cuantica. Aceasta teorie explica transmiterea luminii in mod discontinu, prin particule de energie numite fotoni. Teoriile de mai sus pot explica proprietatile fundamentale ale luminii ca: reflectia, refractia, interferenta, polarizarea, difractia. De fapt, prima nu poate explica fotoelectricitatea, a doua interferenta si difractia, dar amandoua pot explica toate fenomenele luminoase; deci: nu unda sau corpuscul, ci unda si corpuscul. Spectru acestor unde electromanetice cunoscute se intinde de la radiatii cu lungimi de unde de kilometri pana la lungimi de unda de 0,000 01 m, iar frecventa lor incepe de la 0 pana la ordinul 10   (adica 10 urmat de 22 zerouri, ca la radiatiile cosmice).

lumina vizibila are o zona foarte limitata, gasindu-se intre radiatiile ultraviolete (urmate de razele X si apoi de razele cosmice). in concluzie, fototerapia, de care ne interesam aici, cuprinde aceste trei forme: radiatiile luminoase, ultravioletele si infrarosii.


1. RAZELE INFRAROSII

Sursa naturala este lumina solara, folosindu-se helioterapia, care este o terapie mixta (ultraviolete, infrarosii si radiatii luminoase). Ca surse artificiale sunt utilizate o serie de aparate (lampi electrice, radiatoare cu rezistente etc.). Spectrul infrarosului este alcatuit din trei grupe de radiatii: infrarosii A cu % = 0,78 - 1,5 microni; infrarosii B cu X = 1,3 - 3 microni; infrarosii c cu X = 3 - 50 microni. Radiatiile din grupul A sunt cele mai penetrante. Aparatele care produc inflarosii sunt:



lampile Solux, folosesc curent in terapeutica; ele au niste lame de sticla, numite filtre, alcatuite din saruri de mangan, cobalt sau iod; rolul lor este de a selecta diferite radiatii infrarosii;

- baile de lumina, partiale sau generale; sunt alcatuite din pereti de lemn acoperiti cu oglinzi care sa reflecte lumina, prevazuti cu o serie de becuri care propaga caldura.

Procedura cu inflarosii dureaza 15 - 20 de minute.

Lampa Vitalux produce infrarosii si ultraviolete.

Actiune: razele infrarosii se mai numesc si calorice. Ele produc eritemul caloric, care da o pigmentare a pielii marmorata, neuniforma, si care dispare mai repede fata de eritemul actinie produs de ultraviolete; sunt puternic vasodilatatoare (derm, hipoderm), stimuland circulatia locala si fagocitoza; datorita acestor efecte ele au un rol trofic si antiinfla-mator.

Indicatii: boli reumatismale (artrite, cronice, artroze); afectiuni traumatice (entorse, redori etc.); boli neuro-musculare (nevrite, nevralgii, mialgii); afectiuni cutanate (plagi atone, ulcere varicoase); alte afectiuni cronice (metroanexite, gastrite etc., intoxicatii cronice, diabet zaharat, obezitate, hipotiroidism etc.


2. RAZELE ULTRAVIOLETE (UV)

Sunt radiatii cu o lungime de unda mai mica decat infrarosii, dar cu o frecventa mai mare. Sunt de asemenea trei grupe de ultraviolete: A,B,C,

- Ultravioletele A; cu lungimea de unda - 0,23 - 0,40 microni.

- Ultravioletele B, cu lungimea de unda = 0,28 - 0,32 microni.

- Ultravioletele C, cu lungimea de unda = 0,28 microni.

Ele sunt produse - in afara de sursa naturala, soarele - de aparatele cunoscute: lampile de cuart, care nu absorb ultravioletele ca sticla obisnuita. Ultravioletele iau nastere prin descarcarea curentului electric in becul care contine vapori de mercur metalic sau prin arcul volatic. Aplicatia terapeutica cu ultraviolete se face local si general. Local se face doza-eritem (echivalenta cu o arsura usoara de gradul I), dupa ce am testat sensibilitatea tegumentului (biodozimetria). General, ultravioletele se folosesc in doza progresiva, adica incepand cu 1 - 2 minute si ajungand pana la 10 - 15 minute.

Important! intotdeauna ochii trebuie protejati (cu ochelari negri sau vata umeda).

Proprietatile ultravioletelor sunt multiple.

a) Chimice:

- oxidare (exemplu: formarea apei oxigenate sub actiunea lor),

- reducere (exemplu: sarurile de Ag, folosite in fotografie);

- polimetrizare (exemplu: formarea ozonului in atmosfera).

b) Biochimice: OHb este redusa in methemoglobina, ergosterolul este activat si transformat in vitamina D2 etc.

c) Biologice: inhibarea diastazelor, fermentilor, histaminogeneza, degradarea acizilor aminati etc.; sterolii sunt transformati in vitamina D2; actiune bactericida. (Se poate masura cu ajutorul abiofotometrului numarul de colonii microbiene distruse de UV.).


in doza mai redusa, atenueaza virulenta germenilor patogeni (bacterii sau virusuri). in felul acesta s-au putut face unele vaccinuri (antirabic, contra psitacozei, febrei aftoase, bacteridiei carbunoase, tuberculozei etc.). Tot aceasta actiune bactericida a UV explica sterilizarea apelor naturale, mai intensa in timpul verii. Pe aceasta proprietate se bazeaza folosirea lor la sterilizarea aerului din spitale, crese, sali de operatie, saloane de nou-nas-cuti etc.

d) Eritemul actinie, care lasa loc pigmentatiei uniforma si de durata mai lunga comparativ cu pigmentatia generata de infrarosii.

e) Cresc Ca si Ph in sange.

f) Stimuleaza hematopoieza.

g)  Stimuleaza sistemul reticuloendotelial si deci capacitatea de aparare a organismului.

Toate aceste proprietati ale radiatiilor ultraviolete - unele cunoscute din vechime -; au facut sa li se acorde mare importanta pentru apararea sanatatii omului. De aici vine si dictonul vechi: 'Unde nu intra soarele pe fereastra, intra doctorul pe usa'.

Indicatii: Pentru actiunea lor antiinflamatorie, antialgica si antinevralgica, se prescriu in bolile reumatismale cronice, subacute si chiar acute, mialgii, nevralgii, nevrite etc.; pentru actiunea lor bactericida, se folosesc in procesele supurative cronice specifice {tuberculoze osteoarticulara, ganglionara, cutanata si nesupurativa, ca si in procesele inflamatorii nespecifice), acnee, furunculoza stafilococica, dermite etc., ulcere varicoase, plagi atone etc.; pentru actiunea antialergica desensibilizata - in astmul bronsic (doza-eritem); pentu actiunea lor hematopoietica - in anemii, rahitism, spasmofilie (tetanie lenta).

Contraindicatii: cancer, tuberculoza, stari febrile etc. Climatul alpin, ca si cel marin, au o atmosfera mai pura si deci disperseaza mai putin lumina, sunt mai bogate in ultraviolete.

Cantitatea cea mai mare de ultraviolete se gaseste la zenit, cand unghiul de incidenta al radiatiilor este de 90° pe suprafata pamantului; dar si razele infrarosii calorice se gasesc la fel, in aceeasi proportie. De aceea, helioterapia se face mai ales dimineata organismul suportand-o mai bine si mai comod (baile de soare + baile de aer = aeroterapia). Notam ca se poate face si numai aeroterapie, la umbra.


3. SONOTERAPIA

Sonoterapia semnifica folosirea vibratiilor (oscilatiilor) mecanice pendulare. Daca aceste oscilatii sunt sub 50/sec, este vorba de infrasunete sau de vibroterapie; daca depasesc 20 000/sec, este vorba de ultrasunete. Aceste oscilatii constituie dealtfel si undele sonore. Undele muzicale folosite in medicina moderna constituie si sono- sau meloterapia.


4. INFRASUNETELE (vibroterapia)

Este vorba de un masaj vibrator, realizat printr-o masa vibranta pusa in functiune electric, prin miscari reostate. Aceste virbatii au o anumit amplitudine - intre 0,8 si 1,7 mm - si o frecventa de 15/50 oscilatii.

Din'tabelul XII reiese efectul vibroterapiei.

Indicatii: sechele posttraumatice, tulburari circulatorii (staze venoase, edeme cronice etc.), afectiuni digestive, constipatii, obezitate, afectiuni nevoase (nevroze etc.). in cosmetica.

Amplitudine

Frecventa

Efect

(in mm)



Mica (0,7)

Mare

Sedati v

Mijlocie (1) '

Medie

Tonifiant

Mare (2)

Rara

Excitant



Stimulent


5. ULTRASUNETELE

Ultrasunetele ofera oscilatii cu o frecventa de 500 000 Hz si 300 000 Hz.

Ultrasunetele pot fi produse prin trei metode: mecanisme (exemplu lame metalice); magnetice (generatorul magnetic); piezoelectrice (cristal de cuart, asupra caruia actioneaza generatorul de inalta frecventa).

Proiectorul (electrodului emitator) se aplica direct pe tegument, prin intermediul unei substante medicamentoase (hidrocortizon, peloidextract etc.).

Actiune: a) efecte mecanice: undele ultrasonore se propaga numai prin mediul solid sau lichid. Aerul opreste ultrasunetele, fapt pentru care se foloseste o substanta grasa pe tegument, care sa indeparteze aerul si sa asigure aderenta intima de tegument a emitatorului. Daca punem cateva picaturi de apa pe emitator, acesta intra in vibratie (aspect de efervescenta). Este vibratia moleculara, produsa mecanic si asupra tesuturilor, de mare importanta terapeutica;

b)  efecte termice: sunt evidente si se produc mai ales prin fenomenul de frictiune a particulelor declansate de vibratia mecanica. Efectul termic se obtine mai ales in mediile neomogene, cum este organismul nostru;

c) efectul de cavitatie: acesta consta in formarea de goluri (rupturi, fisuri), in mediul traversat, aparand bule de gaz;

d)  efecte biologice: maresc permeabilitatea celulara si substantele pot patrunde prin tegument - (fenomen numit ultrasonoforeza sau ultrasonoionoforeza); - exercita un adevarat micromasaj asupra tesuturilor; - efect fibrolitic, adica de topire-rupere a tesutului si chiar de necroza; - efecte analgezice foarte bune; efecte antiinflamatorii.

Indicatii: afectiuni reumatice (artrite, artroze, mialgii etc.); afectiuni neurologice (nevralgii, nevrite etc.), afectiuni posttraumatice; afectiuni dermatologice (Dupuytren, keloide etc.); afectiuni circulatorii (sechele, flebite etc.).




Contact |- ia legatura cu noi -| contact
Adauga document |- pune-ti documente online -| adauga-document
Termeni & conditii de utilizare |- politica de cookies si de confidentialitate -| termeni
Copyright © |- 2025 - Toate drepturile rezervate -| copyright