Home - qdidactic.com
Didactica si proiecte didacticeBani si dezvoltarea cariereiStiinta  si proiecte tehniceIstorie si biografiiSanatate si medicinaDezvoltare personala
referate sanatateSanatatea depinde de echilibrul dintre alimentatie si activitatea fizica - Hipocrate





Medicina Medicina veterinara Muzica Psihologie Retete Sport

Farmacologie


Qdidactic » sanatate & sport » medicina » Farmacologie
Hormonii estrogeni



Hormonii estrogeni


Secretati de celulele tecii interne a foliculului ovarian in curs de maturare si in cantitati mai mici de corpul galben, testicole, placenta, suprarenale. Un hormon estrogen se compune din 3 fractiuni, cea mai activa fiind estradiolul, iar celelalte sunt produsi de metabolizare a estradiolului, mai putin activi.

Estrogenii sunt naturali, semisintetici si sintetici.

Efecte asupra sferei genitale: stimuleaza dezvoltarea aparatului genital femel, dezvoltarea celulelor galactofore, determina caractere sexuale secundare si comportamentul sexual tipic, cresc libidoul printr-o actiune directa asupra SNC, determina proliferarea endometrului, determina cresterea secretiei glandelor cervicale, determina regresia corpului galben.

In doze mici stimuleaza descarcarea hormonilor gonadotropi hipofizari. Dozele mari inhiba hipofiza astfel incat se ajunge la atrofie ovariana. Stimuleaza secretia de lapte la animalele care nu sunt in lactatie si o inhiba la animalele in lactatie. Sensibilizeaza miometrul la actiunea substantelor ocitocice. Administrata dupa fecundatie modifica motilitatea oviductului astfel incat oul fecundat ajunge prea repede sau prea tarziu in uter => efect anticonceptional.

La mascul diminua instinctul sexual => castrare hormonala.

Efecte asupra altor organe si sisteme: stimuleaza formarea osului si osificarea cartilajelor de crestere. Produc retentie de apa si Na in organism, cresc retentia de Ca. estrogenii sintetici poseda majoritatea efectelor celor naturali cu exceptia efectului stimulator asupra ciclului sexual.

Indicatii terapeutice:



Calduri linistite(silentioase); corp galben persistent; pentru sensibilizarea miometrului in vederea interventiei cu substante ocitocice; la catea pentru impiedicarea nidatiei, suprimarea lactatiei si in afectiuni cutanate cu origine endocrina; la caine si cotoi se trateaza libidoul exagerat; la scroafa produce castrare hormonala.

Reactii adverse:

Tulburari ale sistemului hematopoetic la catea. Nu se foloseste in chisti ovarieni, tumori ale sferei genitale si ale glandei mamare, gestatie, lactatie.

Farmacocinetica:

Estrogenii sunt inactivati la nivelul ficatului prin sulfo si glucurono-conjugare. Metabolizarea se produce rapid cu exceptia estradiolului care are efect de lunga durata (8-15% estradiol se elimina sub forma activa prin urina). In general timpul de asteptare pentru carne este de 5 zile.

Doze: SINTOLIN: solutie sintetica 4 ‰ de hexestrol diacetic. Se administreaza IM/SC, vaca, iapa 20-25 mg; scroafa 3-5 mg; oaie 2-3 mg.

La iapa se poate administra pentru diagnosticul precoce al gestatiei 0,5-0,6 ml in ziua 16-17 dupa monta. Iepele gestante raman linistite , cele negestante dupa 1-6 zile intra in calduri.

La catea, pentru a provoca avortul hormonal se administreaza in prima zi 0,5-1 ml, apoi de la 0,5 la 4 comprimate 1 data/zi in urmatoarele 5-7 zile.

ESTRADIOL = fiole 1 ml, uz uman

OESTRIOL = comprimate

ETINIL-ESTRADIOL




Contact |- ia legatura cu noi -| contact
Adauga document |- pune-ti documente online -| adauga-document
Termeni & conditii de utilizare |- politica de cookies si de confidentialitate -| termeni
Copyright © |- 2025 - Toate drepturile rezervate -| copyright