Home - qdidactic.com
Didactica si proiecte didacticeBani si dezvoltarea cariereiStiinta  si proiecte tehniceIstorie si biografiiSanatate si medicinaDezvoltare personala
referate sanatateSanatatea depinde de echilibrul dintre alimentatie si activitatea fizica - Hipocrate





Medicina Medicina veterinara Muzica Psihologie Retete Sport


Medicina


Qdidactic » sanatate & sport » medicina
Diabetul zaharat



Diabetul zaharat


Diabetul zaharat




1.1 Definitie


Profesorul C.I. Tirgoviste defineste diabetul zaharat ca fiind ,,un sindrom heterogen, caracterizat printr-o tulburare complexa in reglarea metabolismului energetic al organismului, care afecteaza deopotriva utilizarea glucidelor, lipidelor si proteinelor, prcum si celelalte metabolisme." Alterarile aparute in cadrul diabetului se datoreaza unui defect insulinosecretor asociat unei insulinorezistente periferice variabile.

Modificarile biochimice pe care aceste doua tulburari le antreneaza, conduc la perturbari celulare functionale urmate de leziuni anatomice ireversibile in numeroase tesuturi si organe, a caror amploare depinde de bagajul genetic al individului, de gradul de dezechilibru me                                                           tabolic si de durata acestuia.


1.2 Epidemiologie


In lume traiesc in prezent peste 150 milioane de pacienti cu diabet zaharat dintre care 30 milioane sunt insulino-dependenti. Incidenta acestei patologii este in continua crestere, in paralel cu cresterea standardului de viata.

Raportat la populatia Romaniei, prevalenta diabetului este de 4,2%, aceasta avand un ritm de crestere mai lent comparativ cu cel inregistrat in tarile industrializate.

Studiul EURODIAB indica pentru Romania o incidenta de 3/100.000 de persoane, fiind mai mica comparativ cu cea inregistrata in alte tari din Europa.




Diagnostic si clasificare


Criteriile pentru stabilirea diagnosticului de diabet zaharat sau a starilor de toleranta la glucoza, precum si clasificarea diabetului zaharat in functie de etiologie au fost reactualizate de catre Organizatia Mondiala a Sanatatii(OMS) in anul 1999.

Aceasta clasificare introduce si I.F.G.(Impaired fasting glucose) ca stadiu intermediar intre cel al tolerantei normale la glucoza si diabet, aceasta reprezentand o,,glicemie bazala modificata,, cu valori intre 110 inclusiv si 125mg/dl in plasma venoasa.

I.F.G. identifica a jeun un grad intermediar de toleranta la glucoza echivalent, in starea postprandiala, cu I.G.T.(Impaired glucose tolerance) ce reprezinta ,,scaderea tolerantei la glucoza,,.

Tabel 1 Clasificarea si diagnosticul starilor de toleranta la glucoza (dupa OMS,1999)


Starea de toleranta

La glucoza

Nivelul glicemiei (mg/dl)

Sange venos total Plasma venoasa


A jeun          2 h dupa 75 glucoza a jeun 2 h dupa 75 glucoza

Normala


< <120 <110 <140

I.F.G

<120 110-125 <140

I.G.T

<110                      >/=120, dar<180 <126 >/=140,dar<200

Diabet

>/=110                   >/=180 >/=126 >/=200


In functie de etiologie se deosebesc mai multe tipuri de diabet zaharat:

-tipul 1 - autoimun (1A)

- idiopatic (1B)

- tipul 2 - predominant rezistent la insulina

- predominant insulinosecretie deficitara

- alte tipuri specifice

- defecte genetice ale functiei betacelulare sau ale functiei insulinei

- boli ale pancreasului exocrin, endocrinopatii, infectii

- diabet indus prin medicamente sau substante chimice

- forme rare produse prin mecanisme mediate imunologic

- sindroame genetice asociate uneori cu diabet

- diabet gestational


1.4. Etiopatogenia complicatiilor cronice


In cursul evolutiei sale, diabetul zaharat genereaza complicatii acute si cronice a caror evolutie depinde de gradul de control metabolic si tipul diabetului zaharat.

Acestea pot sa fie prevenite sau sa apara cat mai tardiv in cursul evolutiei bolii daca echilibrul metabolic este mentinut constant timp cat mai indelungat.

Patogenia complicatiilor cronice ale diabetului zaharat este extrem de complexa si multifactoriala, insa factorul patogenic esential este hiperglicemia cronica care interactioneaza cu diferite cai metabolice anormale, avand drept consecinta aparitia leziunilor cronice specifice diabetului zaharat.

Mecanismul precis prin care hiperglicemia cronica conduce la aceste tulburari metabolice nu este cunoscut insa cel mai frecvent implicate urmatoarele mecanisme

- Factorul genetic determina o predispozitie pentru un anumit tip de complicatie cronica, spre exemplu gena care codifica enzima de conversie a angiotensinei, situata pe cromozomul 17 in pozitia q23, creste susceptibilitatea pentru complicatii cardiovasculare (cardiopatie ischemica).

- Activarea caii poliol este urmata de scaderea concentratiei de mioinozitol, eliminarea defectuasa a radicalilor oxizi datorita scaderii glutationului, vitaminei C, vitaminei E si modificarii potentialului de oxido-reducere prin depletie de NAD.

- Glicozilarea proteinelor determina formarea si acumularea produsilor finali de glicozilare avansata(AGEs) si inducerea unor modificari la nivelul functiei proteinelor intracelulare si extracelulare.

- Stresul oxidativ determina amplificarea agresiunii tisulare oxidative printr-o productie excesiva de radicali liberi si/sau scaderea capacitatii antioxidante.

- Activarea Proteinkinazei C are drept consecinta producerea unor modificari functionale si structurale urmate de crestere vasculara si neovascularizatie, modificari caracteristice pentru complicatiile cronice micro- si macrovasculare ale diabetului zaharat.

- Modificarile lipidice se caracterizeaza prin cresterea nivelului de trigliceride si cholesterol si aparitia ,,lipemiei diabetice".

- Modificari hemoreologice si hemostatice au rol important in aparitia complicatiilor macrovasculare si se caracterizeaza prin aparitia unor modificari ale vascozitatii sangelui, modificarea unor factori de hemostaza si aparitia unor modificari la nivelul elementelor figurate.


1.5. Clasificarea complicatiilor cronice


Complicatiile cronice ale diabetului zaharat apar frecvent in evolutia diabetului zaharat, in prezenta unui control metabolic necorespunzator. Severitatea lor este direct proportionala cu vechimea diabetului si gradul de control metabolic.

Complicatiile cronice ale diabetului se pot clasifica in urmatoarele mari categorii:

1. Boala microvasculara diabetica,in care sunt incluse:

- retinopatia diabetica

- nefropatia diabetica

- neuropatia diabetica

- microangiopatia coronariana

2. Ateroscleroza accelerata si boala macrovasculara diabetica

3. Alte complicatii:

- cardiomiopatia diabetica

- complicatii cronice cutanate

- complicatii osteo-tendino-articulare

- disfunctia sexuala

- afectare hepatica




Contact |- ia legatura cu noi -| contact
Adauga document |- pune-ti documente online -| adauga-document
Termeni & conditii de utilizare |- politica de cookies si de confidentialitate -| termeni
Copyright © |- 2025 - Toate drepturile rezervate -| copyright