Home - qdidactic.com
Didactica si proiecte didacticeBani si dezvoltarea cariereiStiinta  si proiecte tehniceIstorie si biografiiSanatate si medicinaDezvoltare personala
referate didacticaScoala trebuie adaptata la copii ... nu copiii la scoala





Biologie Botanica Chimie Didactica Fizica Geografie
Gradinita Literatura Matematica

Copii


Qdidactic » didactica & scoala » gradinita » copii
Avantajele alaptarii



Avantajele alaptarii


Avantajele alaptarii

Mai ai vreo nelamurire privind avantajele alaptatului natural? Greu de crezut, dar ca sa te convingi pe deplin, evalueaza chiar tu avantajele

Cele mai multe mamici sunt contrariate de divergenta sfaturilor pe care le primesc in legatura cu alaptatul la san, sfaturi de multe ori gresite, venite chiar din partea personalului medical. Durata alimentarii exclusiv la san a copiilor de la noi este in prezent de aproximativ 3,8 luni; introducerea in alimentatie a altor lichide (sucuri de fructe, supe) este pripita - in medie, la 1,5 luni, a altui lapte (cel mai frecvent de vaca) - la 3,2 luni, iar a alimentelor solide, la 3,8 luni!



Aceste varste sunt mult mai mici decat cele optime, recomandate cu staruinta de Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS), Fondul Natiunilor Unite pentru Copii (UNICEF) si in ultimii 10 ani si de Institutul de Ocrotire a Mamei si Copilului (IOMC).

Iata de ce iti vom prezenta, pe larg, avantajele pe care alaptatul la san le aduce atat pruncului, cat si tie.

De ce este mai buna?

Avantajele alaptatului sunt imense, in primul rand pentru pruncul tau si in al doilea rand pentru tine si familia ta (laptele formula costa destul de mult). Oricati medici ar roi in jurul tau si al copilului si oricat de sofisticata este aparatura din spitale, lumea in care odorul tau de-abia a sosit nu este una lipsita de primejdii! Organismul micutului are un sistem imunitar (de aparare) inca imatur si care se gaseste pus in situatia de a lupta cu o multime de mici 'invadatori' invizibili, dar periculosi.

Acesti 'microbi' sunt in marea lor majoritate inofensivi pentru noi, adultii, tocmai pentru ca in copilarie 'armata' noastra defensiva (sistemul imunitar) s-a luptat cu ei si a invatat cum sa ii invinga. Prin laptele cu care micutul se hraneste in primele trei zile (colostru - lichid galbui de consistenta mai densa) sistemul imunitar al micutului primeste 'intaririle' (un 'detasament' numeros de celule albe) si 'tehnica de lupta' ('munitie' sub forma de anticorpi) atat de necesare pentru a iesi victorios.


Ca sa accentueze exact acest transfer de factori imunitari, pediatrii denumesc colostrul drept 'primul vaccin'. Nici un produs industrial, asa-zis 'umanizat', nu reuseste sa copieze performantele laptele matern. Acesta din urma nu numai ca se imbogateste de la o luna la alta, uneori de la o zi la alta, dar e capabil sa-si schimbe 'formula' in timpul aceluiasi supt - la inceput este mai apos, pentru a deveni mai gras si mai consistent spre sfarsitul mesei. Laptele tau este cel mai bun aliment posibil pentru copil - este foarte usor digerabil si asimilabil - calitate necesara avand in vedere imaturitatea accentuata a aparatului sau digestiv.

Colostrul contine o paleta larga de factori de crestere - substante ce intensifica procesul de maturare intestinala, reducandu-se astfel alergiile si intolerantele alimentare. Alimentarea la san are si efect purgativ: grabeste eliminarea meconiului bogat in bilirubina - adica a continutului maroniu-verzui al intestinului gros, format in viata intrauterina prin 'digestia' lichidului amniotic. Prin eliminarea unei cantitati mari de bilirubina (pigmentul implicat si in colorarea icterica a pielii) se reduce intensitatea, durata icterului fiziologic al nou-nascutului.

Numeroase studii de specialitate semnaleaza chiar si un indice de inteligenta mai mare in randul copiilor alaptati natural, ceea ce nu e tocmai un lucru de ignorat. Unul dintre cele mai importante avantaje ale alaptatului la san este legatura sufleteasca, puternica si durabila, care se construieste cu fiecare atingere, privire, vorba duioasa prin care tu il alinti in timp ce il hranesti! Aceasta legatura psihologica sanatoasa va constitui una dintre premisele esentiale ale unui start bun in viata.

Dar cu mine cum ramane?

Sa fim cinstiti si sa recunoastem ca in mintea celor mai multe femei care refuza sa alapteze sta frica de a nu-si vedea sanii 'lasati'! De fapt, aceste mamici nu vad ambele fete ale monedei - inca din timpul sarcinii sanii cresc si se ingreuneaza. Hormonii de sarcina sunt cei care determina atat cresterea in volum a tesutului glandular mamar deja existent, cat, mai ales, formarea unui tesut suplimentar - cu alte cuvinte, chiar daca fabrica va produce sau nu 'papica', utilajele au fost deja 'importate' si 'liniile de productie' asamblate!

Lucrul pe care ele nu-l stiu este ca sanul care alapteaza isi revine mai repede la forma si elasticitatea de dinaintea sarcinii, comparativ cu sanul care nu a alaptat. Aceste mamici mai uita un lucru: varsta isi cere si ea 'drepturile' - cine vrea sa mai aiba la 35 de ani sani ca la 16 nu are decat sa-si puna implanturi siliconice - chirurgii plasticieni dau asigurari ca vor arata intocmai si la 90 de ani!!

Un alt avantaj al mamicilor care alapteaza este reducerea semnificativa a cancerului de san - cancerul aflat pe primul loc in randul tumorilor maligne letale la femei. Pentru a incheia 'in forta' lista avantajelor pe care alaptatul ti le aduce tie, mamei, trebuie sa amintim un lucru mai putin stiut: femeia care alapteaza isi redobandeste mai repede viata sexuala normala, ba chiar mai mult, se pare ca atinge orgasmul in conditii mai bune!

Pe aceasta lista cu avantaje pentru mama care alapteaza unii autori trec si amenoreea (lipsa ciclului menstrual) indusa de alaptare si, implicit, contraceptia pe care aceasta o implica. Totusi, pentru evitarea aparitiei unei alte sarcini foloseste macar o metoda contraceptiva de bariera (prezervativ, diafragma), daca nu a unui anticonceptional progesteronic, care sa nu-ti dauneze secretiei lactate. Medicul iti va recomanda mijlocul contraceptiv care ti se potriveste cel mai bine.




Contact |- ia legatura cu noi -| contact
Adauga document |- pune-ti documente online -| adauga-document
Termeni & conditii de utilizare |- politica de cookies si de confidentialitate -| termeni
Copyright © |- 2025 - Toate drepturile rezervate -| copyright

Copii



Copii
Povesti

Referate pe aceeasi tema


Cum vad bebelusii
10 trucuri ca sa-i faci joaca mai placuta
Jocul
5 secrete pentru mamici incepatoare
Sugestii pentru planul de lucru
Cat de bune sunt fainoasele pentru bebelusi
Cantecul nicadorilor de Nicadori
Alimentatia parenterala totala
Jocuri amuzante
Jocuri de interior



Ramai informat
Informatia de care ai nevoie
Acces nelimitat la mii de documente. Online e mai simplu.

Contribuie si tu!
Adauga online documentul tau.