Home - qdidactic.com
Didactica si proiecte didacticeBani si dezvoltarea cariereiStiinta  si proiecte tehniceIstorie si biografiiSanatate si medicinaDezvoltare personala
referate didacticaScoala trebuie adaptata la copii ... nu copiii la scoala





Biologie Botanica Chimie Didactica Fizica Geografie
Gradinita Literatura Matematica

Copii


Qdidactic » didactica & scoala » gradinita » copii
Alimentatia nou-nascutului



Alimentatia nou-nascutului


ALIMENTATIA NOU-NASCUTULUI


Indigestia este cea mai stanjenitoare dintre toate problemele de ali-mentatie infantila. Principala cauza este o bila toxica, acida, in loc de a fi alcalina. Simptome: gaze, colici, durere, nervozitate, insomnie. Este important pentru mama sa cunoasca originea si cauza acestei bile toxice (de culoare verde, in loc de galben-auriu), pentru a intelege mai bine tulburarile sugarului.

Sangele care serveste drept hrana fatului este mentinut pur prin ac-tiunea a trei filtre: ficatul mamei, membrana care inconjoara fatul (pla-centa) si care actioneaza ca o a doua linie de aparare impotriva materii-lor toxice care circula catre copil, precum si propriul sau ficat, pe care il traverseaza sangele venit prin cordonul ombilical inainte de a intra in circulatia generala a corpului sau.



Bila toxica ce ramane in ficatul sugarului va fi eliminata treptat in primii trei ani de viata. La intervale regulate, bila verde se varsa in in-testin pentru a fi eliminata. Atunci cand are loc acest proces, apar toate simptomele indigestiei infantile. Laptele se incheaga si il gasim in mate-riile fecale sub forma de cocoloase intarite. Fainurile si zaharurile fer-menteaza producand gaze, colici si violente dureri intestinale. Chiar si cel mai bun lapte matern este digerat prost. Responsabilitatea revine chimiei ficatului sugarului, si nu hranei absorbite. Prea des atentia este concentrata asupra regimului alimentar al sugarului si nu asupra proce-selor chimice din organismul sau. Drept urmare, o cantitate uluitoare de preparate sunt propulsate ca hrana pentru sugarul bolnav. De obicei, acestea sunt incercate unele dupa altele si copilul, daca nu moare din cauza lor, va reusi sa elimine suficienta bila toxica ca sa fie capabil sa digere produsele comerciale preparate sintetic, ultimului intrebuintat acordandu-i-se meritul de a fi adus vindecarea.

Nu exista decat un aliment natural pentru copii: laptele. El trebuie sa fie pur, proaspat, nealterat. Laptele matern este intotdeauna cel mai bun, cu conditia sa nu fie toxic. Urmeaza laptele de capra si cel de vaca, la care trebuie sa se adauge apa si zahar pentru a se apropia cat mai mult de compozitia laptelui matern. Laptele care a stat 24 ore, fie chiar in frigider, a pierdut multe dintre calitatile lui folositoare. Cu cat este incalzit de mai multe ori si tratat, valoarea sa nutritiva scade. Vita-minele naturale nu pot fi niciodata inlocuite de vitamine sintetice. Pas-teurizarea, desi pagubitoare, nu este intr-adevar nociva pentru ca anu-mite calitati raman neschimbate. Necesitatea pasteurizarii este un atribut platit vietii citadine. Laptele fiert, conservat, uscat sau praf pastreaza o valoare nutritiva foarte mica.


Pe masura ce creste si se fortifica, copilul dispune de mai multa energie pentru eliminarea toxinelor; ele sunt expulzate prin ficat im-preuna cu bila. O bila normala este compatibila cu toate felurile de ali-mente care se pot gasi in intestin; o bila toxica produce un efect iritant pentru delicatul perete intestinal. Deoarece bila toxica impiedica diges-tia normala a proteinelor, zaharurilor, fainurilor si grasimilor, simpto-mele alarmante ale indigestiei nu intarzie sa apara sub forma de gaze, colici, constipatii sau diaree, instabilitate nervoasa si agitatie generala.

In faza acuta a crizei biliare, nu este posibila nici un fel de digestie si este de preferat sa se reduca alimentatia la apa distilata, sucuri de fructe diluate, supa de legume alcaline, excluzandu-se orice zeama de carne. Acest regim trebuie mentinut intre una si trei zile. Cand criza a trecut, sugarul va fi alimentat cu lapte de vaca crud, diluat intr-un volum egal cu apa.

In primele sase luni de viata, sugarul trebuie sa primeasca cel putin 500 ml de lapte in 24 ore. Pentru sugarii hraniti cu biberonul, laptele trebuie diluat cu apa distilata. Daca laptele indulcit este tolerat, sunt pre-ferabile zaharul nerafinat si mierea siropurilor sintetice, melaselor, lac-tozelor sau glucozelor comerciale. Daca zaharul produce gaze si colici, eruptii si o agitatie generala, trebuie eliminat din regim pana in momen-tul in care reactia bilei devine normala. Fainurile si grasimile sunt intot-deauna digerate greu in primul an de viata; chiar si apoi, daca persista semne de indigestie, este de preferat sa fie evitate din hrana sugarului.

Dilutia completa a laptelui si numarul de mese sunt o arta care soli-cita ingrijirile constante ale unei mame atente. Se poate sa fie nevoie de o variatie constanta a proportiilor de lapte si apa. Singurul criteriu este atitudinea si reactia sugarului.

Este bine ca mama sa stie ca, in timp, bila isi pierde toxicitatea si simptomele de indigestie se atenueaza. Zaharurile si sucurile, fructele si legumele sunt atunci tolerate si usor digerate. In orice caz insa, este pe-riculos sa se incerce stoparea crizei biliare cu produse chimice si medi-camente. Colaborarea cu natura va ajuta sugarul sa elimine toxinele pe care le-a mostenit. Tratamentele paleative temporare risca sa influenteze negativ sanatatea viitorului copil si sa-i deformeze dintii si oasele. Rab-darea, ingrijirile atente si hotararea eroica de a suporta unele perturbari ale orelor de masa si somn vor fi marinimos recompensate prin satisfac-tia de a avea un copil sanatos, frumos si voinic.

Am vorbit atat de mult de bolile copilariei, pentru a va face sa in-telegeti ce inseamna in mod real un copil „care se simte bine” si de cate boli este amenintat. Sunt convins ca daca ar exista mai multi copii sana-tosi as vedea defiland in cabinetul meu mai putini adulti bolnavi. Pentru ca adevarata sanatate nu incepe in copilarie, ci in pantecele mamei.





Contact |- ia legatura cu noi -| contact
Adauga document |- pune-ti documente online -| adauga-document
Termeni & conditii de utilizare |- politica de cookies si de confidentialitate -| termeni
Copyright © |- 2025 - Toate drepturile rezervate -| copyright