Contabilitate
Expertiza contabilaEXPERTIZA CONTABILA
Raspuns : Expertiza este un mijloc de proba utilizat in rezolvarea unor cauze care necesita cunostinte de stricta specialitate din partea unor persoane care au calitatea de expert contabil.
Raspuns : Raportul de expertiza contabila judiciara se structureaza pe trei capitole
:
Raspuns : Expertiza contabila poate fi efectuata numai de catre persoanele care au
dobandit calitatea de expert contabil in conditiile legii, fiind inscrise , cu
viza la zi, in partea active a Tabloului expertilor contabili, actualizat anual
de catre CECCAR.
Raspuns : Expertizele contabile se clasifica astfel
Raspuns : Principiul calitatii expertizelor contabile exprima faptul ca expertul contabil trebuie sa efectueze expertizele contabile pentru care a fost solicitat si pe care le-a acceptat cu constiinciozitate, devotament, corectitudine si impartialitate. Expertizele contabile trebuie sa fie utile celor care le-au solicitat.
Raspuns : Instantele, cand considera necesar numesc din oficiu sau la cerere unul sau
3 experti contabili prin Incheierea de sadinta care cuprinde:
Raspuns : Efectuarea expertizei contabile se face pe baza de contract.In cazul
Incheierii de sedinta si Ordonantelor organelor de urmarire si cercetare
penala, acceptate de experti, acestea tin loc de contract pentru efectuarea expertizelor.
Raspuns : Prin profesionistul contabil-un confident in societate se intelege un principiu etic fundamental in profesia contabila care impune profesionistului contabil sa respecte confidentialitatea informatiilor pe care le obtine cu ocazia efectuarii lucrarilor la care s-a angajat. Confidentialitatea nu acopera cazurile penale descoperite de profesionist cu ocazia efectuarii lucrarilor de specialitate.
Raspuns : Materialului documentar in cazul expertizelor judiciare se compune din:
Raspuns : Continutul dosarului expertului contabil privind documentarea expertizei
contabile cuprinde dupa caz:
Raspuns : Capitolul I " Introducere" al raportului de expertiza contabila trebuie sa
cuprinda cel putin urmatoarele paragrafe:
Raspuns : Continutul cap. II al Raportului de expertiza contabila contine cate un
paragraf distinct pentru fiecare obiectiv (intrebare) a expertizei contabile,
care sa cuprinda o descriere amanuntita a operatiilor efectuate de expertul
contabil cu privire la structura materialului utilizat ,
obiectiile ridicate de parti sau explicatiile luate in calcul de expertul
contabil.
Raspuns : Expertize contabile judiciare sunt reglementate de Codul de procedura civila , Codul de procedura penala , alte legi speciale.
Raspuns : Sediul reglementarilor profesionale privind expertizele contabile judiciare si extrajudiciare se afla in: a) Regulamentul de organizare si functionare a CECCAR (aprobat Hotararea Conferintei Nationale a expertilor contabili si contabililor autorizati nr.1/1995 , modificat si completat prin Conferinta Nationala a Expertilor Contabili si Contabili Autorizati nr.99/44), care, la pct.112 lit e), stipuleaza ca expertii contabili, in exercitarea profesiei, pot efectua expertize contabile dispuse de organele judiciare sau solicitate de persoane fizice sau juridice, cum ar fi: - expertize amiabile (la cerere) - expertize contabil-financiare - arbitraje in cauze civile - expertize de gestiune b) Norma profesionala CECCAR nr.35 privind expertizele contabile, care stipuleaza ca acestea pot fi efectuate numai de catre persoanele care au dobandit calitatea de expert contabil in conditiile legii, fiind inscrise , cu viza la zi, in partea activa a Tabloului Expertilor Contabili si Contabililor Autorizati din Romania (CECCAR).
Raspuns : Destinatarii expertizelor contabile sunt persoanele fizice si persoanele
juridice care le solicita.
Raspuns : Principiile deontologice dupa care se ghideaza expertul contabil in
efectuarea expertizelor judiciare si extrajudiciare sunt urmatoarele:
Raspuns : Expertii contabili in dosarele civile se numesc la cererea partilor sau din
oficiu , in numar de unu pana la trei de catre
instantele de drept civil prin Incheierea de sedinta.
Raspuns : Numirea expertilor contabili in dosarele penale se face de catre organul de
urmarire penala sau instanta de judecata care fixeaza obiectivele ce trebuie
realizate de expertiza contabila . Procedural
, dispunerea expertizei contabile se face in cazuri penale prin
Ordonanta emisa de organul de urmarire penala.
Raspuns : Expertizele contabile se clasifica astfel
Raspuns : Secretul profesional si
confidentialitatea expertului contabil trebuie sa se manifeste
si prin urmatoarele acte de comportament: II. Expertul contabil numit din oficiu sau la recomandarea unei parti intr-o cauza justitiara trebuie sa se abtina de la divulgarea continutului raportului de expertiza contabila judiciara si a concluziilor sale direct partilor implicate in actul justitiar. Expertul contabil trebuie sa depuna raportul sau la organul in drept care a dispus expertiza contabila judiciara, de unde cei interesati il pot consulta, in conditiile legii. III. Expertul contabil numit din oficiu sau la cererea unei parti intr-o cauza justitiara trebuie sa se abtina de la contactarea partilor implicate in actul justitiar, in afara procedurilor prevazute de lege. Astfel, in cazul proceselor civile, daca este nevoie de o lucrare la fata locului, aceasta nu poate fi facuta decat dupa citarea partilor, cu confirmare de primire, aratandu-se zilele si orele cand incep si se continua lucrarile expertizei contabile. In procesele penale, expertul contabil poate lua legatura cu inculpatii numai cu incuviintarea si in conditiile stabilite de organul de urmarire penala sau de instanta de judecata. In toate cazurile, informatiile si explicatiile primite de expertul contabil, in contactele sale cu partile implicate in actul justitiar, trebuie sa ramana confidentiale.
Raspuns : Expertul contabil trebuie sa efectueze expertizele contabile pentru care a fost solicitat si pe care le-a acceptat cu constiinciozitate, devotament, corectitudine si impartialitate. Expertizele contabile trebuie sa fie utile celor care le-au solicitat. Expertizele contabile constituie mijloace de proba stiintifica. In elaborarea lor expertul contabil trebuie sa foloseasca metode specifice stiintei contabilitatii. Concluziile expertului contabil trebuie sa fie fundamentate numai pe documente care atesta evenimente si tranzactii ce fac sau trebuie sa faca obiectul recunoasterilor, evaluarilor, clasificarilor si prezentarilor contabile. In expertizele contabile judiciare, expertul contabil este un tert in proces care, prin calitatea lui procesuala, contribuie la stabilirea adevarului de catre organele in drept. Raportul de expertiza contabila judiciara are caracter de proba stiintifica care trebuie sa prezinte un inalt grad al indicelui contributiv la solutionarea cauzei in care a fost dispus. Nedocumentarea si nefundamentarea stiintifica a rapoartelor de expertiza contabila judiciara poate fi si este adesea sanctionata, de catre organele in drept care le-au dispus, cu inlocuirea expertului contabil si dispunerea unei noi expertize contabile. Daca in aceeasi cauza s-a dispus o noua expertiza contabila care ajunge la concluzii diferite fata de prima, datorita utilizarii altor criterii si metode de investigatie, organul in drept care le-a dispus are disponibilitatea de a se opri la aceea pe care o considera mai fundamentata sub aspect stiintific, respectiv, de mai buna calitate. Nici expertizele contabile extrajudiciare nu trebuie sa faca rabat calitatii. Independenta si competenta profesionala a expertului contabil trebuie sa asigure o documentare si fundamentare stiintifica si expertizelor contabile extrajudiciare.
Raspuns : Calitatea de expert contabil este
incompatibila cu cea de martor in aceeasi cauza, calitatea de martor
avand intaietate. Expertul contabil se afla in incompatibilitate daca
exista imprejurari din care rezulta ca este interesat sub
orice forma, el, sotul(ia) sau vreo ruda apropiata, in
solutionarea cauzei intr-un anumit mod care l-ar determina pe expertul
contabil sa fie subiectiv. Daca, in calitate de organ de control, colaborator sau consilier al uneia din partile in proces, s-a pronuntat asupra unor aspecte, ori a luat parte la intocmirea actelor primare, a evidentelor tehnico-operative sau la elaborarea situatiilor financiare care fac obiectul dosarului supus judecatii. Daca, in calitate de expert contabil, si-a exprimat o prima opinie in aceeasi cauza supusa judecatii, deoarece primeaza prezumtia ca ar fi interesat in sustinerea primei solutii. In particular, expertul contabil care a efectuat o expertiza extrajudiciara la cererea unei parti in proces se afla in incompatibilitate cu calitatea de expert numit din oficiu. Daca indeplineste conditiile de independenta si de competenta, poate accepta calitatea de expert contabil recomandat de parte.
Raspuns : Incheierea de
sedinta, care trebuie sa cuprinda: II. Obiectivele (intrebarile, punctele) la care expertul sau expertii contabili numiti trebuie sa raspunda. Obiectivele expertizei contabile trebuie sa fie formulate de instanta concis, fara echivoc si fara a se solicita expertului contabil sau expertilor contabili numiti sa se pronunte asupra incadrarilor legale a faptelor supuse judecatii; III. Termenul in care trebuie sa se efectueze expertiza contabila, tinandu-se seama de faptul ca raportul de expertiza contabila trebuie depus la instanta care a dispus-o cu 5 zile inainte de termenul de judecata. Daca termenul initial fixat de instanta pentru depunerea expertizei contabile judiciare este considerat de catre expertul sau expertii contabili numiti ca fiind inadecvat (prea scurt), ei sunt indreptatiti sa solicite instantei un termen adecvat , minim necesar, pentru efectuarea unei expertize contabile judiciare de calitate; IV. Plata expertului contabil sau expertilor contabili numiti, care trebuie sa fie remuneratorie. Daca expertul sau expertii contabili numiti pentru efectuarea expertizei contabile judiciare considera onorariul stabilit de instanta neremu-neratoriu, ei sunt indreptatiti sa solicite instantei marirea acestuia. In cazul lipsei de solicitudine a instantei cu privire la cererile expertului sau expertilor contabili numiti, referitoare la subpct. I, II, III, IV, ei sunt indreptatiti sa refuze efectuarea expertizei contabile judiciare. Acest refuz este o problema de rationament profesional al expertului sau expertilor contabili numiti.
Raspuns : Efectuarea lucrarilor privind expertiza contabila judiciara nu poate fi delegata de catre expertii contabili numiti din oficiu sau la recomandarea partilor, asistentilor sau colaboratorilor lor. In cazul expertizelor contabile extrajudiciare, expertul contabil poate delega executarea unor lucrari asistentilor sau colaboratorilor sai, pastrandu-si raspunderea finala asupra continutului si concluziilor raportului de expertiza contabila extrajudiciara.
Raspuns : Dosarul de lucru al expertului contabil, in ce priveste documentarea expertizelor contabile, trebuie sa cuprinda, dupa caz: I. Incheierea de sedinta (in cauze civile), Ordonanta organului de urmarire si cercetare penala (in cauzele penale), sau contractul privind efectuarea expertizelor contabile extrajudiciare; II. Raportul de expertiza contabila - exemplarul expertului contabil care justifica indeplinirea misiunii; III. Eventuale corespondente, raspunsuri la intrebari suplimentare sau suplimente de expertiza contabila solicitate de organele in drept, care au dispus efectuarea expertizei contabile; IV. Eventuale note personale ale expertului contabil redactate in timpul efectuarii expertizei contabile, necesare fie redactarii raportului de expertiza contabila, fie urmaririi bugetului de timp si decontarii lucrarilor de expertiza contabila cu beneficiarii acestora.
Raspuns :
Capitolul I, "INTRODUCERE", al raportului de expertiza contabila trebuie sa cuprinda cel putin urmatoarele paragrafe: I. Paragraful de identificare a expertului(tilor) contabil(i) nominalizat(ti) pentru efectuarea expertizei contabile, care trebuie sa cuprinda informatii cu privire la: numele si prenumele expertului(tilor), domiciliul, numarul carnetului de expert contabil si pozitia din Tabloul expertilor contabili; II. Paragraful de identificare a organului care a dispus efectuarea expertizei contabile judiciare sau a clientului care a solicitat efectuarea expertizei contabile extrajudiciare. In acest paragraf se mentioneaza: a) In cazul expertizelor contabile judiciare: actul care a stat la baza numirii expertului(tilor), respectiv Incheiere de sedinta (in cazurile civile) sau Ordonanta a organelor de urmarire penala (in cauzele penale), cu mentionarea datei acestuia, denumirea si calitatea procesuala a partilor, domiciliul sau sediul social al acestora, numarul si anul dosarului si natura acestuia (civil sau penal); b) In cazul expertizelor contabile extrajudiciare: denumirea clientului, domiciliul sau sediul social al acestuia, numarul si data contractului in baza caruia se efectueaza expertiza contabila solicitata. III. Paragraful privind identificarea imprejurarilor si circumstantelor in care a luat nastere litigiul in care s-a dispus efectuarea expertizei contabile judiciare sau contextul in care a fost contractata expertiza contabila extrajudiciara. IV. Paragraful privind identificarea obiectivului(lor) expertizei contabile. In cazul expertizelor contabile judiciare, formularea obiectivului(lor) expertizei contabile se preia «ad-literam» din formularea acestora in «Incheierea de sedinta» (cauzele civile), respectiv in Ordonanta organelor de urmarire si cercetare penala (cauzele penale). In cazul expertizelor contabile extrajudiciare, formularea obiectivului(lor) acestora trebuie sa fie cea din contract. V. Paragraful privind identificarea datei sau perioadei si locului in care s-a efectuat expertiza contabila. In cazul expertizelor contabile, dispuse de organele in drept, in cauze civile, data si locul inceperii lucrarilor expertizei contabile trebuie documentata prin citarea partilor prin scrisoare cu aviz de primire. VI. Paragraful privind identificarea materialului documentar care are o legatura cauzala cu obiectul(vele) expertizei contabile si care a stat la baza intocmirii raportului de expertiza contabila. Materialul documentar nominalizat in acest paragraf trebuie sa fie strict adecvat necesitatilor de documentare a obiectului(lor) expertizei contabile judiciare sau extrajudiciare. VII. Paragraful privind identificarea datei sau perioadei in care s-a redactat raportul de expertiza contabila cu mentionarea expresa daca s-au mai efectuat sau nu alte expertize contabile avand acelasi obiect(ive). De asemenea, in acest paragraf trebuie mentionat daca sau folosit lucrarile altor experti (contabili, tehnici etc.), probleme ridicate de partile interesate in expertiza si explicatiile date de acestea in timpul efectuarii expertizei. VIII. Paragraful privind identificarea datei initiale pana la care raportul de expertiza contabila trebuia depus la beneficiar si indicarea eventualelor perioade de prelungire fata de termenul initial.
Raspuns : Capitolul II,
"DESFASURAREA EXPERTIZEI CONTABILE", al raportului de expertiza
contabila trebuie sa contina cate un paragraf distinct
pentru fiecare obiectiv (intrebare) al (a) expertizei contabile, care sa
cuprinda o descriere amanuntita a operatiilor
efectuate de expertul contabil cu privire la structura materialului documentar,
actele si faptele analizate, locul producerii evenimentelor si
tranzactiilor, sursele de informatii utilizate, daca partile
interesate in expertiza contabila au facut obiectii sau au dat
explicatii pe care expertul contabil le-a luat sau nu in considerare in
formularea concluziilor sale. In fiecare astfel de paragraf trebuie prezentat
ansamblul calculelor si interpretarea rezultatelor acestora. Dar,
daca aceste prezentari ar ingreuna intelegerea expunerii de
catre beneficiarul raportului de expertiza contabila, este
recomandabil ca ansamblul calculelor sa se faca in anexe la raportul
de expertiza contabila, iar in textul expertizei contabile sa se
prezinte doar rezultatele calculelor si interpretarea acestora.
Raspuns : Capitolul III, "CONCLUZII", al raportului de expertiza contabila trebuie sa contina cate un paragraf distinct cu concluzia (raspunsul) la fiecare obiectiv (intrebare) al expertizei contabile preluat in maniera in care a fost formulat in Capitolul II, "DESFASURAREA EXPERTIZEI CONTABILE". 3531.4. Raportul de expertiza
contabila intocmit in structura prezentata la pct. 3531.1 - 3531.4
este un raport de expertiza contabila obisnuit, necalificat. Un
astfel de raport de expertiza contabila nu poate contine
concluzii (raspunsuri) alternative la obiectivul(vele) fixat(e) expertului
contabil.
Raspuns : Raportul de expertiza contabila se depune la beneficiarul acestuia in termenul legal sau contractual. Raportul de expertiza contabila judiciara se depune la organele care au dispus-o cu cel putin 5 zile inainte de data stabilita pentru judecata. Raportul de expertiza contabila extrajudiciara se preda clientului care a solicitat-o la locul si la termenul prevazut in contract.
Partile : Prestator : expert contabil pop ion, carnet expert contabil nr. 1.000, inscris in Tabloul expertilor contabili la Sectiunea I, pozitia 100, domiciliat in iasi, str. Primaverii, nr. 2, jud. Iasi; Beneficiar: SC Dunarea SA, cu sediul social in Iasi, str. Toamnei, nr. 3, jud. Iasi, reprezentata prin manager Ion Ion. Obligatia beneficiarului : sa puna la dispozitia expertului contabil documentele a), b) si c) Obligatia prestatorului de servicii : sa formuleze concluzii pentru obiectivul "X" Valoarea contractului : 5.000 lei Data depunerii Raportului de expertiza : 30.06.2008 Plata : se face in 2 transe : 1.000 lei in termen de 5 zile de la semnarea contractului si restul pana la data de 05.07.2008 Data incheierii contractului : 15.03.2008 Raspuns : CONTRACT Incheiat intre: SC Dunarea SA cu domiciliul /sediul social in Iasi, str. Toamnei, nr. 3, jud. Iasi, reprezentata prin manager ION ION denumit(a) BENEFICIAR, s-a incheiat prezentul contract pentru efectuarea unei expertize contabile extrajudiciare. Art. 1. Prestatorul se
obliga sa procedeze la examinarea profesionala si sa
formuleze concluzii (raspunsuri) la urmatoarele obiective: Art. 2. Beneficiarul
expertizei contabile extrajudiciare se obliga sa puna la
dispozitia prestatorului urmatoarele materiale
documentare: Art. 3. Prestatorul se obliga sa intocmeasca RAPORTUL DE EXPERTIZA EXTRAJUDICIARA, in conformitate cu normele profesionale specifice misiunilor privind expertizele contabile, care va fi depus la sediul beneficiarului pana la data de .30.06.2008 Art. 4. Beneficiarul RAPORTULUI DE EXPERTIZA CONTABILA EXTRAJUDICIARA se obliga sa plateasca prestatorului onorariul in suma de 5000 lei, din care 1000 lei in 5 zile de la semnarea contractului si 4000 lei pana la data de 05.07.2008 Art. 5. In conformitate cu principiile deontologiei profesiei contabile liberale, partile se obliga sa asigure confidentialitatea informatiilor reciproce la care au acces cu ocazia executarii prestatiei care face obiectul prezentului contract. Art. 6. Prezentul contract s-a incheiat in 2 exemplare, intra in vigoare cu data semnarii si se completeaza cu prevederile legislatiei civile in materie. Localitatea Iasi PRESTATOR, BENEFICIAR, Expert contabil, Pop Ion SC DUNAREA SA, prin manager ION ION
Raspuns : Expertizele contabile judicare sunt mijloace de proba in justitie, dispuse din oficiu sau acceptate, la cererea partilor implicate in procesul judiciar, in toate fazele de desfasurare a acestuia (cercetare, judecata, recurs, apel). Expertiza contabila judiciara este o proba individuala adminitrata de organul judiciar. Concluziile acesteia nu pot fi insusite automat de catre organul judiciar, aprecierea fortei probante a expertizei contabile fiind in functie de calitatea expertizei contabile si corelatia acesteia cu celelalte probe administrate in cauzele supuse cercetarii si judecarii. Este un mijloc de proba in justitie care intervine numai atunci cand organele judiciare o considera necesara pentru elucidarea clauzelor in curs de ancheta sau judecata.
Raspuns : Solicitarile adresate expertilor contabili privind efectuarea expertizelor contabile nu pot fi refuzate decat daca exista motive temeinice. Inainte de acceptare, expertul contabil trebuie sa-si analizeze posibilitatea de a-si indeplini misiunea tinand seama in special de regulile privind: Independenta Competenta Incompatibilitatea
Raspuns : Expertii contabili trebuie sa nu se afle intr-o situatie de incompatibilitate. Situatiile de incompatibilitate sunt: o alta calitate anterioara in aceeasi cauza ( martor, reprezentant, judecator, procuror etc) un interes direct sau prin intermediul unei rude sau a sotului in solutionarea cauzei intr-un anume fel; este cuprins in structura uneia din partile in proces; exprimarea anterioara a unei opinii privind cauza sau aspecte ale acesteia in calitate de organ de control, conducator etc.; executarea operatiunilor contabile si de evidenta operativa in cadrul contabilitatii ce urmeaza a se expertiza.
Raspuns : In cazul expetizelor contabile judiciare daca expertul contabil nu face declaratie de abtinere, el poate fi recuzat (art.50 si 51 din codul de procedura civila). Recuzarea expertului contabil se cere cu 5 zile inainte de numire, daca motivul exista la aceasta data; in celelalte cazuri termenul merge de la data la care s-a ivit motivul (art.204 din Codul de procedura civila). Expertii se vor recuza pentru aceleasi morive ca si judecatorii. Recuzarile se judeca in sedinta publica cu citarea partilor si a expertului.Expertul contabil poate fi recuzat : cand el, sotul sau, ascendentii ori descendentii lor au vreun interes in judecarea pricinii sau cand este sot, ruda sau afin, pana la al patrulea grad inclusiv cu vreuna din parti; cand el este sot, ruda sau afin in linie directa ori in linie colaterala, pana la al patrulea grad inclusiv cu avocatul sau mandatarul unei parti sau daca este casatorit cu fratele ori sora sotului uneia din aceste persoane; cand sotul in viata si nedespartit este ruda sau afin a uneia din parti pana la al patrulea grad inclusiv, sau daca, fiind incetat din viata ori despartit, au ramas copiii; daca el, sotul sau rudele lor pana la al patrulea grad inclusiv au o pricina asemanatoare cu aceea care se judeca sau daca au o judecata la instanta unde una din parti este judecator; daca intre aceleasi persoane si una din parti a fost o judecata penala in timp de 5 ani inaintea recuzarii; daca este tutore, curator al uneia din parti; daca si-a spus parerea cu privire la pricina care se judeca; daca a primit de la una din parti daruri sau fagaduieli de daruri ori altfel de indatoriri; daca este vrajmasie intre el, sotul sau una din rudele sale pana la al patrulea grad inclusiv si una din parti, sotii sau rudele acestora pana la gradul al treilea inclusiv.
Raspuns : Expertizele contabile judiciare pot fi dispuse numai de catre organele indreptatite de lege pentru administrarea probei cu expertiza. Numirea expertului sau expertilor contabili, atat din oficiu cat si recomandati de partile in proces, se poate face numai de catre organul in drept sa dispuna administrarea probei cu expertiza contabila. Instantele de drept civil,
atunci cand considera necesar sa cunoasca parerea unor
experti contabili, pot numi, la cererea partilor sau din oficiu,
unul sau trei experti contabili prin Incheierea de sedinta,
care trebuie sa cuprinda: II. Obiectivele (intrebarile, punctele) la care expertul sau expertii contabili numiti trebuie sa raspunda. Obiectivele expertizei contabile trebuie sa fie formulate de instanta concis, fara echivoc si fara a se solicita expertului contabil sau expertilor contabili numiti sa se pronunte asupra incadrarilor legale a faptelor supuse judecatii; III. Termenul in care trebuie sa se efectueze expertiza contabila, tinandu-se seama de faptul ca raportul de expertiza contabila trebuie depus la instanta care a dispus-o cu 5 zile inainte de termenul de judecata. Daca termenul initial fixat de instanta pentru depunerea expertizei contabile judiciare este considerat de catre expertul sau expertii contabili numiti ca fiind inadecvat (prea scurt), ei sunt indreptatiti sa solicite instantei un termen adecvat , minim necesar, pentru efectuarea unei expertize contabile judiciare de calitate; IV. Plata expertului contabil sau expertilor contabili numiti, care trebuie sa fie remuneratorie. Daca expertul sau expertii contabili numiti pentru efectuarea expertizei contabile judiciare considera onorariul stabilit de instanta neremu-neratoriu, ei sunt indreptatiti sa solicite instantei marirea acestuia. In cazul lipsei de solicitudine a instantei cu privire la cererile expertului sau expertilor contabili numiti, referitoare la subpct. I, II, III, IV, ei sunt indreptatiti sa refuze efectuarea expertizei contabile judiciare. Acest refuz este o problema de rationament profesional al expertului sau expertilor contabili numiti. Expertizele contabile judiciare pot fi dispuse si in cauze penale, in conformitate cu prevederile Codului de procedura penala, art. 116-127. In astfel de cauze, organul de urmarire penala sau instanta de judecata care a dispus efectuarea unei expertize contabile fixeaza un termen la care sunt chemate partile, precum si expertul contabil, aducandu-li-se la cunostinta intrebarile la care trebuie sa raspunda expertul contabil si precizandu-li-se ca au dreptul sa faca observatii cu privire la intrebari si ca pot cere modificarea sau completarea lor. Totodata, partile sunt incunostintate ca au dreptul sa ceara numirea si a cate unui expert recomandat de fiecare dintre ele, care sa participe la efectuarea expertizei. Procedural, dispunerea expertizei contabile judiciare in cauze penale se face prin Ordonanta emisa de organul de urmarire penala, care trebuie sa contina aceleasi elemente ca si Incheierea de sedinta pentru numirea expertilor contabili in cauze civile. (Comentariul la 3521.2 este si ramane pertinent). Cand efectuarea expertizelor contabile judiciare este supusa altor reglementari procedurale speciale, expertii contabili numiti din oficiu sau recomandati de partile in proces, trebuie sa se conformeze reglementarilor procedurale respective privind dispunerea expertizelor contabile judiciare si numirea expertilor contabili.
Obiectivul nr. 1: Daca dobanzile platite de invinuit in perioada ianuarie-aprilie 2007 pentru imprumuturile luate de la firmele A si B pot fi incluse in cheltuieli. Obiectivul nr. 2 : recalcularea profitului in functie de cheltuielile avute de firmele A si B si stabilirea impozitului care trebuia varsat de catre invinuit in perioada ianuarie-aprilie 2007. Obiectivul nr. 3 : Deducerea si calcularea TVA care trebuia varsata la buget in aceeasi perioada. Obiectivul nr. 4 : Ce acte normative au fost incalcate de catre invinuit in legatura cu operatiunile contabile mentionate mai sus. Raspuns :
- Obiectivul nr. 1: Daca dobanzile platite de invinuit in perioada ianuarie-aprilie 2007 pentru imprumuturile luate de la firmele A si B pot fi incluse in cheltuieli. Obiectivul nr. 2 : recalcularea profitului in functie de cheltuielile avute de firmele A si B si stabilirea impozitului care trebuia varsat de catre invinuit in perioada ianuarie-aprilie 2007. Obiectivul nr. 3 : Deducerea si calcularea TVA care trebuia varsata la buget in aceeasi perioada. Obiectivul nr. 4 : Ce acte normative au fost incalcate de catre invinuit in legatura cu operatiunile contabile mentionate mai sus. Raspuns : Conditiile de redactare a capitolului "Considerente personale" din raportul de expertiza contabila judiciara. Raspuns : Atunci cand expertul contabil considera necesar, poate formula o parere proprie, bazata pe rationamentul sau profesional, asupra obiectivelor expertizei contabile, a eventualelor raspunsuri posibile daca obiectivele ar fi fost altfel formulate. In prezentarea
consideratiilor sale (lor) personale, in raportul de expertiza
contabila, expertul(tii) contabil(i) trebuie sa se conformeze
normelor de etica si deontologie ale profesiei contabile liberale, in
special a celor privind confidentialitatea. Continutul si
intinderea consideratiilor personale intr-un raport de expertiza
contabila tin de rationamentul profesional al
expertului(tilor) contabil(i). Aceste consideratii trebuie limitate
la strictul necesar sau impus de lege in cazul expertizelor contabile judiciare
si pot fi mai extinse (cuprinzatoare) in cazul expertizelor contabile
extrajudiciare. Enumerati particularitatile raportului de expertiza contabila extrajudiciara in comparatie cu cel de expertiza contabila judiciara. Raspuns : In ceea ce priveste continutul capitolului I Introducere, paragraful II : in raportul de expertiza contabila judiciara se mentioneaza actul de numire a expertului contabil, numarul dosarului pe rol si partile implicate in proces, pe cand in raportul de expertiza contabila extrajudiciara se mentioneaza contractul in baza caruia se efectueaza expertiza si denumirea clientului. In cadrul paragrafului III , in raportul de expertiza contabila judiciara se mentioneaza imprejurarile si circumstantele in care a luat nastere litigiul, pe cand in raportul de expertiza contabila extrajudiciara se mentioneaza imprejurarile si circumstantele care l-au determinat pe client sa apeleze la prestatia expertului. Raportul de expertiza contabila judiciara se depune la instanta de judecata sau organul de cercetare care a dispus expertiza cu cel putin 5 zile inainte de termenul de judecata stabilit in cauza, in numar de exemplare solicitat, pe cand raportul de expertiza contabila extrajudiciara se depune la beneficiar la termenul convenit in contract si in numarul de exemplare convenit. Modalitati si proceduri de intocmire si predare a rapoartelor de expertiza contabila cu opinii separate. Raspuns : Cand au fost numiti mai multi experti contabili se intocmeste un singur raport de expertiza contabila. Daca sunt deosebiri de pareri intre experti, opiniile separate trebuie consemnate in cuprinsul raportului de expertiza contabila sau intr-o anexa a acestuia (art.122 din Codul de procedura penala; norma profesionala nr.3531). Enumerati atributiile expertilor contabili verificatori pentru expertizele contabile judiciare. Raspuns : Expertul contabil verificator are urmatoarele atributii: Precizati si explicati infractiunile de natura penala in contextul efectuarii expertizelor contabile. Raspuns : Raspunderea penala a expertului contabil este urmare a savarsirii unei infractiuni de catre acesta. Infractiunile pe care le poate savarsi un expert contabil se refera la : obtinerea de foloase necuvenite, solicitarea sau primirea unor avantaje mai mari decat onorariul stabilit; cuprinderea unor date nereale in raportul de expertiza contabila; in cazurile penale ingreunarea aflarii adevarului poate fi o fapta de natura penala si ea se manifesta prin intocmirea unei expertize contabile necorespunzatoare sau incorecte. Precizati care sunt infractiunile de natura civila in contextul efectuarii expertizelor contabile. Raspuns : Raspunderea civila a expertului contabil decurge din prevederile contractelor dintre acesta si clienti ( raspundere civila contractuala), sau din savarsirea unei fapte ilicite in realizarea contractului cu clientii ( raspundere civila delictuala). Raspunderea civila contractuala este urmare a neexecutarii sau executarii defectuoase a obligatiilor contractuale. Efectuarea defectuoasa are in vedere erorile savarsite, dar si intarzierile care cauzeaza pagube clientilor. Raspunderea civila delictuala decurge dintr-o fapta ilicita care produce clientului o paguba. Fapta ilicita poate fi o actiune sau o inactiune prin care se incalca prevederile legale. Este improprie sintagma " infractiuni de natura civila" Considerente care stau la baza utilizarii lucrarilor altor profesionisti in cadrul expertizelor contabile. Raspuns : Expertizele pot avea ca obiect diferite aspecte ale vietii economice, juridice sau administrative. Enumerati 5 dintre acestea. Raspuns : Modalitati si proceduri privind plata expertilor judiciari. Raspuns : Precizati cazurile de abtinere a expertilor contabili in cazul expertizei judiciare in procesul penal. Raspuns : Obligatiile expertului contabil la efectuarea unei expertize contabile judiciare in cauza penala. Raspuns : Drepturile expertului contabil in activitatea de expertiza judiciara, in cauze penale, conform prevederilor legale. Raspuns : Baza juridica a expertizei contabile. Raspuns : Baza juridica a expertizei contabile se regaseste in cuprinsul OG 65/1994 care prevede ca expertul contabil poate executa pentru persoanele fizice si juridice urmatoarele lucrari : efectueaza expertize contabile dispuse de organele judiciare sau solicitate de persoane fizice ori juridice in conditiile prevazute de lege. Enumerati faptele care se sanctioneaza cu interdictia/suspendarea dreptului de exercitare a profesiei de expert contabil. Raspuns : Abaterile disciplinare ale membrilor care se sanctioneaza cu suspendare (de la 3 la 12 luni) sunt: o absenta nemotivata de la doua sedinte consecutive ale AG ale filialei sau ale Conferintei Nationale, o Neplata cotizatiei anuale si/sau a celorlalte termene stabilite de Regulament, pe durata unui an calendaristic, o Nerespectarea normelor privind apararea si pastrarea secretului profesional Abaterile disciplinare ale membrilor care se sanctioneaza cu interzicere a dreptului de a exercita profesia contabila sunt: o Absenta nemotivata de la 3 reuniuni consecutive ale AG ale filialei sau ale CN; o Publicitatea fara respectarea prevederilor Codului privind conduita etica si profesionala a experi1or contabili si a contabililor autorizati din Romania; o Neplata cotizatiei anuale si a celorlalte obligaitii banesti aferente unui an calendaristic; o Condamnarea membrului Corpului pentru savarsirea unei fapte penale care, potrivit legii, interzice dreptul de gestiune si de administrare a societatii comerciale de profil; o Executarea unei pedepse privative de libertate pentru savarsirea unei fapte care nu interzice dreptul de gestiune si de administrare a societatii comerciale de profil; o Neplata la buget, in termenul si in cuantumul prevazut de lege, a impozitelor cuvenite statului asupra onorariilor incasate de catre persoane fizice; o Incalcarea normelor de lucru privind exercitarea profesiei; o Refuzul de a pune la dispoziia organelor de control ale Corpului documentele privind activitatea profesionala; o Practicarea profesiei de expert contabil sau contabil autorizat fara viza anuala pentru exercitarea profesiei legal constituite. Radierea unui membru al Corpului Expertilor Contabili si Contabililor Autorizati din Romania din Tablou. Raspuns : Membrii CECCAR au obligatia sa plateasca cotizatiile profesionale. Neplata acestora pe o perioada de un an atrage radierea din Tabloul Corpului. De asemenea, sunt radiati din evidenta expertii contabili si contabilii autorizati care au suferit o condamnare pentru fapte care interzic dreptul de gestiune si de administrare a societatilor comerciale, ori au savarsit abateri grave de alta natura, prevazute in regulament, precum si cei care nu depun in contul bugetului statului, in temenul si la nivelul prevazut d elege, impozitul asupra onorariilor incasate de la persoane fizice. Erori si delicte contabile in tehnica expertizelor contabile. Raspuns : . Considerente privind valorificarea lucrarilor de expertiza contabila. Raspuns : Enumerati principiile general aplicabile in orice verificare si expertiza contabila. Raspuns : Determinarea naturii si obiectului lucrarii ca principiu general in expertiza contabila ( desemnarea expertului contabil ). Raspuns : Fixarea obiectivelor in expertiza contabila in cauze civile si penale. Raspuns : Detaliati principiul general referitor la fixarea unui plan de lucru pe care expertul contabil trebuie sa il respecte in efectuarea expertizei contabile. Raspuns : Detaliati principiul general referitor la alegerea metodelor de cercetare pe care expertul contabil trebuie sa il respecte in executarea expertizei contabile. Raspuns : Enumerati cel putin 6 metode contabile folosite de expertii contabili in efectuarea expertizelor contabile, omologate de doctrina contabila si reglementate prin norme juridice si metodologice. Raspuns : Enumerati cel putin 6 metode si tehnici extracontabile folosite de expertii contabili in efectuarea expertizelor contabile. Raspuns : Detaliati principiul general referitor la studiul preliminar al organismului intreprinderii pe care expertul contabil trebuie sa il respecte in executarea expertizei contabile. Raspuns : Enumerati cel putin 5 cauze care ar putea conduce la situatia in care stocul faptic al unei entitati depaseste stocul maxim posibil al acesteia. Raspuns : Detaliati principiul general referitor la studiul functiei financiar-contabile pe care expertul contabil trebuie sa il respecte in executarea expertizei contabile. Raspuns : Detaliati principiul general referitor la examinarea regularitatii documentelor financiar-contabile pe care expertul contabil trebuie sa il respecte in executarea expertizei contabile. Raspuns : Raspunderea contraventionala si administrativa. Raspuns : Redactati capitolul I "Introducere" din raportul de expertiza contabila judiciara cunoscand urmatoarele : - Organul cu atributii jurisdictionale : Judecatoria Iasi - Dosar civil nr. 222/2/2007 - termen de depunere a Raportului de expertiza : 30.06.2008 - Partile : Reclamant : SC Dunarea SA , cu sediul social in Iasi, str. Toamnei, nr. 3, jud. Iasi, reprezentata prin manager Ion Ion; Parat : SC Prutul SA, cu sediul social in Iasi, str. Verii, nr. 4, jud. Iasi, reprezentata prin manager Vasile Vasile. expert contabil pop ion, carnet expert contabil nr. 1.000, inscris in Tabloul expertilor contabili la Sectiunea I, pozitia 100, domiciliat in iasi, str. Primaverii, nr. 2, jud. Iasi; Data incheierii de sedinta in care a fost numit expertul contabil Pop ion : 15.03.2008; Imprejurarile si circumstantele in care a luat nastere litigiul sunt : inchirierea unui spatiu de productie urmata de neplata chiriei. Obiective la care trebuie sa raspunda expertul contabil : a) si b). Onorariul expertului : 5.000 lei. Data depunerii Raportului de expertiza : 30.06.2008. Data intocmirii Raportului de expertiza : 20.06.2008. Materialul documentar care a stat la baza efectuarii expertizei consta in documentele puse la dispozitie de cele 2 societati : c), d), e), f). Problemele ridicate de partile interesate in expertiza si explicatiile date de acestea in timpul efectuarii expertizei sunt : g), h) i). Raspuns : RAPORT DE EXPERTIZA CONTABILA JUDICIARA Capitolul I, INTRODUCERE Paragraful (i) Subsemnatul Pop Ion expert
contabil, domiciliat in Iasi, str. primaverii, nr. 2, jud. Iasi, Paragraful (ii) Am fost numit(ti) prin Incheierea de sedinta pronuntata de Judecatoria
Iasi din data de 15.03.2008, expert contabil in dosarul nr. 222/2/2007 ,
partile implicate in proces fiind: Reclamant : SC Dunarea SA , cu sediul social in Iasi, str. Toamnei, nr. 3, jud. Iasi, reprezentata prin manager Ion Ion; 2.Parat : SC Prutul SA, cu sediul social in Iasi, str. Verii, nr. 4, jud. Iasi, reprezentata prin manager Vasile Vasile. Paragraful (iii) Imprejurarile si circumstantele in care a luat nastere litigiul sunt:_inchirierea unui spatiu de productie urmata de neplata chiriei Paragraful (iv) Pentru rezolvarea acestei cauze
s-a dispus proba cu expertiza contabila, careia i s-au fixat
urmatoarele obiective (intrebari): Paragraful (v) Lucrarile expertizei contabile s-au efectuat in perioada _15.03.2008-20.06.2008 la sediul social /domiciliul reclamantului si paratului Paragraful (vi) Materialul documentar care a stat la baza efectuarii expertizei consta in: documentele puse la dispozitie de cele 2 societati : c), d), e), f) Paragraful (vii) Redactarea prezentului
raport de expertiza contabila s-a facut in perioada 20.06.2008.
In cauza s-au efectuat /nu s-au efectuat alte expertize contabile; s-au
utilizat /nu s-au utilizat lucrarile altor experti (tehnici fiscali
etc.). Data pentru depunerea prezentului
raport de expertiza contabila a fost fixata la si
prelungita la 30.06.2008. . Consideratii asupra Raportului de imposibilitate a efectuarii expetizei contabile. Raspuns : Exista cazuri de
imposibilitate a intocmirii unui raport de expertiza
datorita inexistentei documentelor justificativesau a evidentelor contabile
care sa ateste evenimente sau tranzactii supuse expertizarii. In astfel de
cazuri se va intocmii un Raport de imposibilitate a
efectuarii expertizei contabile care va avea aceeasi structura cu un raport
obisnuit (necalificat) dar care in cap. II si III va
prezenta justificat si fundamentat cauzele care conduc la imposibilitatea
efectuarii expertizei contabile comandate de beneficiar.
|