Home - qdidactic.com
Didactica si proiecte didacticeBani si dezvoltarea cariereiStiinta  si proiecte tehniceIstorie si biografiiSanatate si medicinaDezvoltare personala
referate baniLucreaza pentru ceea ce vei deveni, nu pentru ceea ce vei aduna - Elbert Hubbard





Afaceri Agricultura Comunicare Constructii Contabilitate Contracte
Economie Finante Management Marketing Transporturi


Contabilitate


Qdidactic » bani & cariera » contabilitate
AUDIT - teste



AUDIT - teste


AUDIT - teste


. Opinia defavorabila : motive, mod de prezentare.

Se exprima daca exista dezacorduri asupra principiilor contabile.

Mod de prezentare: cum s-a prezentat in nota X nu s-au constatat amostismente in situatiile financiare. Aceasta practica nu este in opinia noastra in accord cu Normele de amostizare a capitalului imobilizat in active corporale. Amortismentele trebuiau sa se ridice la suma de . . . ..lei, iar pierderea exercitiului si pierderile cumulate la suma de . . . .. lei.

Dupa parerea noastra datorita incidentei faptelor mentionate in paragraful precedent, situatiile financiare nu dau o imagine fidela situatiei financiare a societatii la 31 decembrie 2003, contului de profit si pierdere ptr. Exercitiul incheiat la aceasta data sin u sunt conforme cu pierderile legale si statutare.

. Explicati semnificatia datarii raportului de audit.

Raportul trebuie sa poarte data de la sfarsitul lucrarilor de audit.

Data raportului trebuie sa fie ulterioara datei la care situatiile financiare sunt semnate de conducere.

. Imposibilitatea exprimarii unei opinii: motive, mod de prezentare.

Motive: datorita limitarii intinderii lucrarilor impusa de directiune.

Mod de prezentare: Noi nu am fost in masura sa asistam la inventarul fizic, nici sa procedam la confirmarea directa a conturilor de clienti din cauza limitarii intinderii lucrarilor noastre impusa de catre directiune .



Avand in vedere importanta faptelor expuse mai sus, noi nun e exprimam opinia asupra                           anuale.

Opinia cu rezerve: motive, mod de prezentare.

Motive: rezerve datorate limitarii intinderii lucrarilor .

Mod de prezentare:,, Noi nu am putut asista la inventarul fizic din 31.12.2003, caci noi am fost desemnati auditori ulterior acestei date. Tinand seama de natura documentelor contabile ale societatii, noi nu am putut controla cantitatile prin alte procedee. Dupa parerea noastra, cu exceptia incedentei ajustarilor care ar fi putut fi necesare, daca noi am fi putut efectua controlul fizic al cantitatilor, situatiile financiare dau o imagine fidela pozitiei si situatiei financiare a societatii la 31.12.2003 si sunt conforme cu prevederile legale si statutare."

Opinia fara rezerve: semnificatie, mod de prezentare.

Este opinia curata.

Mod de prezentare: ,, Dupa parerea noastra conturile anuale dau o imagine fidela situatiei financiare a societatii la 31.12.2003 precum si rezultatelor acestor operatii si fluxurilor de trezorerie, in conformitate cu normele internatioane de contabilitate".


.Opinia fara rezerve dar cu un paragraf de observatii:

Semnificatie : - sa lamureasca cititorul asupra unui punct de vedere privind conturile anuale fara sa afecteze opinia auditorului.

Mod de prezentare Fara sa exprimam o rezerva asupra situatiei financiare, noi atragem atentia asupra notei ,,x" din anexa. Societatea este in proces, acuzata de infractiune in utilizarea brevetelor, pretinzandu-se varsarea redeventelor si daune interese. Rezultatul nu poate fi determinat si in consecinta nu au fost constituite provizionare pentru . ..

. Paragraful opiniei: tipuri de opinie

Raportul de audit trebuie sa reprezinte clar opinia auditorului referitoare la imaginea fidela, poate sa arate ca situatiile financiare sunt conforme cu I.A. Standardele Internationale de contabilitate (sau cu normele nationale) sau sunt conforme cu alte prevederi legale sau statutare.

Tipuri de opinie: opinie fara rezerva, opinie cu rezerva, opinie defavorabila, imposibilitatea exprimarii unei opinii.

Paragraful privind natura si intinderea lucrarilor de audit

Cuprinde referentialul de audit utilizat respective Standarde Internationale de Audit sau norme si practici nationale, precum si descrierea lucrarilor de catre auditor

( care s-au desfasurat conform referentialului de audit). Raportul trebuie sa precizeze ca auditul a fost planificat si executat astfel incat sa asigure in mod rezonabil ca situatiile financiare nu comporta anomalii semnificativ. Raportul trebuie sa indice ca auditul efectuat furnizeaza o baza rezonabila a expresiei de opinie.

. Paragraful introductiv al raportului de audit statutar

Cuprinde indentificarea situatiilor financiare auditata si periodica acoperite prin aceste documente. Cuprinde o mentiune a responsabilitatilor conducerii, responsabilitatea auditorului este de a audita aceste  situatii financiare, incat sa poata exprima aupra acestora o opinie.

. Situatii care conduc la formularea altei opinii decat opinie fara rezerve

Auditorul trebuie sa include intr-un paragraph distinct descrierea motivelor care justifica decizia sa ( alta decat cea din raportul fara rezerva), sau sa faca trimitere la o nota anexa( cand se afla in imposibilitatea exprimarii opiniei).

Situatii:

dezacorduri cu conducerea intreprinderii privind principiile contabile si metodele contabile. Ex : insuficienta provizioanelor, nerespectarea principiului independei exercitiului, al prudentei prin supraevaluarea activelor.

limitarea intinderii lucrarilor. Ex: limite impuse de imprejurari sau impuse de conducerea intreprinderii.

incertitudini asupra estimarilor contabile

caz particular: continuitatea activitatii.

. Cazuri de dezacord cu conducerea intreprinderii - client

Auditorul a constatat o iregularitate contabila pe care conducerea intreprinderii refuza sa o corecteze, acest dezacord poate fi important sis a inflenteze certificarea.


Cazuri de dezacorduri

a)     insuficienta provizioanelor sau subevaluate

b)     stocuri supraevaluate

c)      nerespectarea principiului independentei

d)     nerespectarea principiului prudentei prin supraevaluarea activelor

e)     erori in clasarea tertilor.

Auditorul certifica ,, cu rezerva" raportul daca iregularitatea este semnificativa precizand:

natura dezacordului

postul si suma respective

influenta asupra rezultatului net.

Utilizarea lucrarilor unui alt auditor

Standardul International de Audit ( ISA) nr.600 reglementat. Daca auditorul principal utilizeaza lucrarile unui alt auditor, auditorul principal trebuie sa determine incidenta acestor lucrari asupra propriului sau audit .

Faze:

a)     Acceptarea misiunii de auditor principal. Se are in vedere: importanta partii din situatiile financiare care fac obiectul auditorului, riscul de anomalii, procedurile complementare.

b)     Procedurile puse in lucru de auditorul principal sunt urmatoarele: evaluarea competentei profesionale a altui auditor, obtinerea de elemente probante care dovedesc ca lucrarile a celuilalt auditor raspund obiectivelor auditorului principal, obtinerea unui rezumat scris ale procedurilor aplicate de alt auditor.

107. Utilizarea lucrarilor auditorului intern este reglementat de ISA 610.

Auditorul trebuie sa analizeze activitatile auditorului intern si incidentele potentiale asupra procedurilor de analiza ale sale. Activitatile auditorului intern utile auditorului extern sunt urmatoarele: examenul sistemelor contabile de control intern si evaluarea costurilor , rentabilitatea tranzactiilor. In evaluarea lucrarilor auditorului intern, auditorul extern va tine cont de urmatoarele:

statutul auditorului intern in intreprindere

natura si intinderea lucrarilor de audit intern effectuate

competentele tehnice

organizarea profesionala.


108. Utilizarea lucrarilor unui expert - este reglementat de ISA 620

1. Auditorul trebuie sa reuneasca elementele probante suficiente si adecvate care sa demonstreze ca pot fi utilizate lucrarile unui anume expert pentru: evaluarea cladirilor, terenurilor, avize juridice..etc.

2. Trebuie verificata competenta profesionala a expertului.

3. Trebuie evaluata obiectivitatea expertului

4. Auditorul trebuie sa stranga elemente probante care sa demonstreze ca intinderea lucrarilor expertului raspunde obiectivelor auditului.



. Examenul situatiilor financiare : solduri de deschidere

ISA nr.510 reglementeaza procedurile si principiile fundamentale si modul lor de aplicare, in ce priveste soldurile de deschidere in cazul primului audit efectuat la o intreprindere sau atunci cand situatiile financiare ale exercitiului precedent au fost auditate de alt auditor.

1. Cazul primului audit presupune asigurarea ca:

- soldurile de deschidere nu contin anomalii

- soldurile de inchidere ale exercitiului precedent au fost corect preluate

- metodele de evaluare folosite au fost aplicate constant.

2. Auditare de alt auditor presupune examinarea de catre auditorul actual a dosarelor de lucru ale auditorului precedent si evaluarea competentei profesionale si independenta auditorului precedent.

114. Examenul situatiilor financiare

Situatiile financiare ( bilant, contul de profit si pierderi si celelalte componente) constituie documente de sinteza a contabilitatii asupra carora auditorul isi poate exprima opinia.

Examenul presupune verificari cum sunt:

coerenta, concordanta sit.financiare cu datele din bilant

anexele comporta toate informatiile de importanta semnificativa asupra situatiei patrimoniale

diferite comparatii

verificarea daca situatiile financiare dau o imagine fidela, clara si completa pozitiei financiare rezultatelor financiare.

Auditorul verifica satisfacerea unor reguli particulare pentru:

capitalurile proprii, imprumuturi si datorii assimilate, imobilizari, stocuri, conturi terti, conturi trezorerie, provizionare.

In legatura cu rezultatul exercitiului se verifica:

conturile de cheltuieli


bazele de impozitare

situatii comparative

In legatura cu anexele la situatiile financiare se verifica:

evolutia conturilor prezentate in anexe

respectarea metodelor de evaluare

metodele utilizate pentru calculul amortizarii si provizioanelor si fundamentarea lor.

Particularitati privind partile afiliate (legale)in audit

Auditorul trebuie sa puna in lucru proceduri de audit pentru obtinerea de elemente probante referitoare la identificarea de catre conducerea intreprinderii a partilor legale (afiliate) precum si la informatiile prezentate in anexe privind efectele tranzactiilor si operatiilor intre partile legale, care au o influenta semnificativa asupra situatiilor financiare.


Operatiile pot fi:

operatiuni effectuate in conditii comerciale anormale

operatii fara motivatie logica

operatii neinregistrate

operatii efectuate pe cai neobisnuite

Procedurile puse in lucru sunt:

controale asupra unor operatii

consultarea proceselor verbale ale adunarii generale

declaratii de la conducere

Ipoteza continuitatii activitatii in auditul situatiilor financiare

In timpul planificarii si realizarii misiunii de audit, auditorul trebuie sa aprecieze temeinicia utilizarii de catre conducere a conventiei contabile de baza de continuare a activitatii.

Indicii :

capitaluri proprii negative

imprumuturi care ajung la scadenta fara perspective realizate de rambursare sau esalonare

marja bruta de autorfinantare negativa

indicatori financiari cheie nefavorabili

refuzul creditelor

lipsa materiilor prime

Exista urmatoarele situatii:

s-a aplicat conventia contabila de continuare a activitatii dar exista o incertitudine semnificativa

s-a aplicat conventia contabila dar intreprinderea nu va fi in masura sa continue activitatea.

117. Auditul estimarilor contabile reglementat de ISA 540

Estimarea contabila desemneaza o evaluare aproximativa a sumei unui element in absenta unei metode precise de masurare. Ex: venituri anticipate, impozite amanate,etc.

Auditorul poate examina si testa procedurile urmate de conducerea intreprinderii , utiliza o estimare independenta, revedea evenimentele posterioare inchiderii exercitiului.

. Procedurile analitice in auditul situatiilor financiare

1. Cuprind compararea informatiilor financiare ale intreprinderii :

- cu informatiile comparabile ale exercitiilor precedente

- cu rezultatele stabilite de intreprindere

- cu informatii similare din sectorul de activitate

2. Sunt utilizate in diferite etape ale misiunii: in controale substantive , ca mijloc de revizuie..etc. Pentru controalele substantive se tine seama de factorii: disponibiliatea informatiilor si fiabilitatea lor, caracterul comparabil al surselor disponibile, cunostintele dobandite cu auditurile precedente.


. Confirmarea externa (directa) reglementata de ISA nr.505

A cere unui tert sa confirme direct auditorului informatia privind existenta operatiilor , a soldurilor etc.

Cazuri in care auditorul foloseste confirmarea directa:

confirmarea unor cauze in baza carora s-au realizat tarnzactiile

confirmarea conturilor de clienti si debitori

confirmarea stocurilor in depozite vamale

Confirmarea poate fi pozitiva sau negative.

. Tehnica observarii fizice

Mijlocul cel mai eficace de verificare a existentei unui act dar proprietatea asupra bunului, valoarea atribuita trebuie verificata prin alte tehnici.

Actiunile intreprinse pe linia controlului stocurilor au ca obiectiv asigurarea ca:

recenzarea activelor in conditii de fiabilitate si se situeaza inaintea inventarierii propriu-zise

persoanele care fac inventarierea aplica corect procedurile si se situeaza in timpul inventarierii.

lucrarile de inventariere au fost corect valorificate si se situeaza dupa inventarierea propriu-zisa.

.Tehnica sondajului

1. Auditorul cauta elemente probante pe un esantion reprezentativ, utilizand tehnica sondajului. Tipuri de sondaje:

sondaje asupra atributiilor

sondaje asupra valorilor

sondaje statistice

sondaje nestatistice.

Obiectivele sondajului:

sa defineasca o eroare sau anomalie

sa arate ca rata erorilor existente nu depaseste rata maxima acceptabila de anomalii.

2. Alegerea naturii multimii, a masei este foarte importanta in aplicarea tehnicii sonajului.

3. Elementele cheie dintr-o multime sunt elementele care prezinta riscuri, auditorul poate decide verificarea integrala a acestora.

4. Alegerea tehnicilor este influentata de natura controlului efectuat si recurgerea sau nu la tehnici statistice. Este la latitudinea rationamentului auditorului.

5. Determinarea taliei esantionului

6. Selectionarea esantionului

7. Studiul esantionului

8. Evaluarea rezultatelor

9. Concluziile sondajului


. Elementele probante: definitie, rol, criterii de apreciere

Reprezinta informatii obtinute de auditor pentru a ajunge la concluzii pe care acesta isi fondeaza opinia. Elemente probante se obtin printr-o combinare a testelor de procedura cu controalele substantive sau numai prin controale substantive care sunr:

-controale privind tranzactiile, soldurile, conturile

- proceduri analitice

Obiectiv : reunirea elementelor probante pentru a exprima o opinie motivate asupra conturilor anuale ceea ce presupune asigurarea respectarii regulilor legale si regulamentare.

Conditii de calitate:

a)     elementele probante trebuie sa fie suficiente

b)     elementele probante trebuie sa fie juste.

Factorii care influenteaza rationamentul professional legat de elementele probante suficiente:

importanta riscului de inexactitate

experienta capatata din auditarile anterioare

descoperirea unor fraude sau erori

Obtinerea elementelor probante pornind de la controale substantive au in vedere intrunirea criteriilor urmatoare:

de existenta - elemental de activ sau pasiv exista

de drepturi si obligatii - este un drept al intreprinderii, iar cel pasiv o obligatie

de apartenenta - tranzactiile se refera la intreprindere

de exhaustivitatea - activele, datoriile au fost inregistrate

de evaluare - inregistrarea unui activ s-a facut la valoarea de inventar

de masurare - evenimentul este inregistrat la valoare de tranzactionare, venitul sau cheltuielile apartin perioadei.

de prezentare si publicitate- o informatie este clasata si descrisa conform referentialului.

. Programul de control : rol, continut, forme de prezentare

Nu exista un program standard de control al conturilor doarece acest program depinde exclusiv de rezulatele etapelor precedente si de caracteristicile fiecarei intreprinderi. Pentru stabilirea programului de control auditorul va utilize planul de misiune si foaia de sinteza. Programul de control poate fi stabilit pe o foaie de lucru care contine rubricile urmatoare:

Lista controalelor de efectuat

Intinderea esantionului

Indicarea datei la care s-a efectuat controlul

O referinta pentru fiecare foaie de lucru

Probleme intalnite

Forme de prezentare:


Planul de misiune: continut, rol

Profesionalismul contabil are posibilitatea sa-si orienteze misiunea in functie de domeniile si sistemele semnificativ permitand:

determinarea naturii si intinderii controalelor in rap.de pragul de semnificatie

organizarea lucrarilor de audit astfel incat sa fie atins obiectivul de certificare a situatiilor financiare.

Planul de misiune este de fapt programul general de munca si presupune urmatorul continut:

I.            Prezentarea intreprinderii: denumire, sediu, capital social, inregistrare, scurt istoric

II.          Informatii contabile: bugete si conturi previzioanale, principiile contabile, permanente

III.         Definirea misiunii: natura misiunii ( conturi anuale, conturi consolidate), alti auditori, experti

IV.        Sisteme si domenii semnificative: prag semnificativ, functii si conturi semnificative, zone de risc, controale semnificative pe care ne sprijinim

V.          Orientarea programului de lucru: aprecierea controlului intern, confirmari de obtinut, inventare fizice, asistenta de specialitate, documente de obtinut .

VI.        Echipa si bugetul

VII.       Planificarea: repartizarea lucrarilor, datelor inter., lista rapoartelor

. Programul de munca

Un ansamblu de instructiuni care permit controlul executiei lucrarilor pe parcursul misiunii. Detaliaza obiectivele auditului si bugetul la timp. Auditorul va aprecia evaluarea specifica a riscurilor inerente si a riscurilor legate de control. Programul de munca este o detaliere a elementelor continute in Planul de audit in vederea asigurarii indeplinirii acestuia.

. Faze si etape in executarea unei misiuni de audit

Faza initiala

Etape: - acceptarea mandatului si contractarea lucrarilor

- orientarea si planificarea auditului.

Faza executarii lucrarilor

Etape : - aprecierea controlului intern

- controlul conturilor

- examenul situatiilor financiare

Faza finala

Etape: - evenimentele posterioare inchiderii exercitiului

- utilizarea lucrarilor altor profesionisti

- alte lucrari necesare inchiderii

- raportul de audit

- documentarea lucrarilor de audit



Ce este si ce contine scrisoarea de misiune

Are ca scop sa confirme termenii si obiectivele misiunii cat si natura si limitele acesteia.

Continutul : obiectivul continutului, responsabilitatea conducerii, intinderea lucrarilor de audit, aspecte privind planificarea, descrierea altor scrisuri, forma oricarui raport, riscul anomaliilor, acces la orice document, confirmare scrisa de la conducere, a termenilor si conditiilor din scrisoare de misiune.

. Care sunt prevederile de baza ale contractului de prestari servicii de audit

Activitatea profesionistilor contabili se desfasoara pe baze de contracte de prestari servicii fara a se face vreo distinctie intre misiunile de audit legal. ISA nr 210 prevede ca auditorul si clentul trebuie sa convina termini si conditiile de realizare a misiunii de audit care vor fi consemnati intr-o scrisoare de misiune de audit sau in orice tip de contract adecvat.

155. Care sunt principalele lucrari de efectuat cand examinati conturile de imobilizari corporale?

Exhaustivitatea

Se verifica daca toate mijloacele fixe sunt inregistrate si toate activele care trebuie capitalizate au fost corect evidentiate.

Exactitatea

Soldurile conturilor de imobilizari la valoarea contab. Au fost identificate , grupate si inregistrate corect ;

Mijloacele fixe exista in realiatea la data bilantului

Perioada corecta

Intrarile si iesirile de active imobilizate au fost inregistrate in perioada corecta.

Evaluarea

Activele reevaluate sunt corect calculate potrivit unor reglem.legale. Diminuarea mijloacelor fixe in urma reevaluarii a fost corect reflectata in contabilitate.

Corecta prezentare si evidentiere - toate soldurile mjloacelor fixe au fost corect evidentiate

Prezentati 10 lucrari de efectuat cand examinati conturile de imobilizari financiare

1. Verificarea listei imobilizarilor financiare, daca corespund cu soldul conturilor din balanta

2. De discutat cu conducerea despre eventuale retrageri efectuate in conturile de imobilizari financiare

3. De cercetat daca anumite imobilizari financiare au fost ipotecate

4. De determinat daca contractele de inchiriere au fost corect luate in contul situatiilor financiare, conform normei contabile sau directivelor actuale

5. De obtinut lista potofolilui - titluri la data bilantului si de determinat daca ea corespunde cu soldul contului in balanta generala

6. De informat despre metoda de evaluare a titlurilor de portofolii

7. de revazut problemele eventuale ale valorii de realiz.

8. De informat despre clasificarea titlurilor de participare

9. De comparat soldurile conturilor corespunzand cu cel al exercitiilor precedente si de discutat despre . .

10. De discutat diferentele semnificative constatate de conducere.

. Prezentati 10 lucrari de efectuat cand examinati conturile de stocuri

1. Verificarea daca toate stocurile au fost identificate si incluse in activul bilantier

2. Verificarea daca toate stocurile au fost corect evidentiate in vederea evaluarii de bilant

3. Daca costul stocurilor a fost corect calculat prin metoda de evaluare acceptata de procedurile interne ale conducerii

4. Se verifica daca toate numele sunt incluse in situatii financiare

5. Toate numele incluse in situatiile financiare corespund cu evidentele contabile

6. se verifica daca stocurile regasite in activul bilantui exista si fizic si apartin societatii

7. Se verifica daca stocurile au fost inregistrate in perioada contabila corecta

8. Stocurile cu o miscare lenta sau fara miscare au fost corect evaluate

9. Se valideaza daca toate stocurile firmei sunt incluse in activul bilantier

10. Asigurarea ca gestiunea si contabilizarea stocurilor au fost supuse controlului intern permanent.

158. Prezentati 10 lucrari de efectuat cand examinati conturile de trezorerie

Toate soldurile conturilor curente si ale lichiditatilor, platile si incasarile au fost inregistrate in situatiile financiare

2. Registrul de banca corespunde cu extrasele de cont inclusive solduriel conturilor de lichiditate

3. Soldurile conturilor de lichiditate au fost corect calculate si inregistrate

4. Sumele prezentate in situatiile financiare cuprind isntrumentari tehnice contabile

5. Provizioanele au fost corect evaluate pentru toate soldurile de banca

6. Toate incasarile si platile au fost inregistrate in perioada contabila corespunzatoare

7. Nu exista incasari sau plati fictive

8. Toate depozitele pe termen scurt, conturile de lichiditati la vedere respecta principiul entitatii patrimoniale

9. Imprumuturile pe termen scurt reprezinta obligatii ale unitatii fata de creditori la data intocmirii bilantului

10. Soldurile conturilor curente la banci au fost corect prezentate si evidentiate in bilant.


. Prezentati 10 lucrari de efectuat cand examinati conturile de capitaluri proprii :

1. Toate modificarile aprobate de Adunarea Generala a Actionarilor cu privire la capitalul social au fost inregistrate corespunzator in contabilitate

2. Toate cresterile sau diminuarile de sume proprii de finantare sunt reale si corespund cu deciziile conducerii

3. Capitalul social modificat este in concordanta cu actul constitutive sau cu ,,Cererea de mentiuni inregistrata la Registrul Comertului

4. Toate miscarile de rezerve au fost corect inregistrate contabil

5. Rezervele din reevaluare au fost corect calculate, corect inregistrate si evidentiate in contabilitate

6. Dividendele au fost aprobate de Adunarea Generala a Actionarilor

7. Dividendele au fost calculate corect, integistrate corespunzator in contabilitate

8. Modificarile capitalurilor proprii au fost inregistrate in perioada contabila corespunzatoare producerii evenimentului de crestere sau miscare a lor

9. Capitalurile proprii au fost corect clasificate,evidentiate si prezentate

10. Se verifica concordanta inregistrarilor contabile cu normele legale, IAS-uri, Legea contabilitatii..etc.

Prezentati 10 lucrari de efectuat cand examinati conturile de vanzari si de clienti

1. Concordanta dintre conturile analitice la clienti cu conturile sintetice

2. Toti clientii sa fie inclusi in situatiile financiare

3. Soldul contului de clienti a fost corect determinat si inregistrat in mod corect

4. Se efectueaza un inventar al clientilor existenti la finele exercitiului

5. provizioanele pentru clientii incerti sunt corect evidentiate sin u sunt mari

6. Toate vanzarile au fost inregistrate in perioada corecta

7. Se verifica ca activitatea san u fi inregistrat vanzari fictive

8. Toate vanzarile sa fie incluse in situatii financiare

9. Vanzarile sa fie corect insemnate si inregistrate si sa fie reale

10. Auditorul analizeaza situatia comparativa a conturilor de vanzari pe baza soldurilor intermediare de gestiune si stabileste concluziile ce se impugn.

. Prezentati 10 lucrari de efectuat cand examinati conturile de cumparari si de furnizori

1. Concordanta conturilor analitice cu contul sintetic de balanta

2. Toti furnizorii au fost inclusi in situatiile financiare

3. Soldul contului de furnizori a fost determinat corect si de asemenea inregistrat in mod corect

4.Se efectueaza un inventar al furnizorilor existenti la finele exercitiului ( prin sondaj se verifica documentele si informatiile puse la disp.)

5. La data bilantului furnizorii exista in mod real

6. Toate achizitiile au fost inregistrate in perioada corecta ( independenta exercitiilor)

7. Sa nu existe aprovizionari de la furnizori fictive

8. Cheltuielile sunt inregistrate potrivit cu serviciile prestate

9. Cinstituirea provizioanelor pentru eventuale pierderi rezultate din tranzactiile de cumparare

10. Toate cumpararile au fost corect insemnate si corect inregistrate

. Care sunt principalele obiective ale controlului intern al unei entitati

Obiective :

A) Protejarea activelor intreprinderii:

definirea responsabilitatilor

- separarea sarcinilor

- separarea functiilor

- descrierea functiilor

- procedura acordarii imputernicirilor

B) Asigurarea fidelitatii si exactitatii informatiei contabile

1) Modalitatea de intocmire si circulatie a documentelor justificative

2. Organizarea si tinerea corecta si la zi a contabilitatii

3. Organizarea si efectuarea inventarierii patrimoniului si a valorificarii avestuia

4. Respectarea regulilor de intocmire a bilanturilor contabile

5. Controalele de baza ale activitatii contabile.

C) Asigurarea respectarii dispozitiilor intreprinderii

D) Promovarea eficacitatii exploatarii.

Care sunt elementele de baza ale controlului intern al unei entitati

a) Existenta unui plan de organizare:

- definirea precisa a sarcinilor

- definirea limitelor de competenta si a raspunderilor

- circulatia informatiilor

b) Competenta si integritatea personalului

c) Existenta unei documentatii satisfacatoare

- producerea informatiilor ( exsistenta unor instructiuni ghid sau manual de proceduri)

- arhivarea informatiilor

Care sunt principalele obiective ale auditului intern

Obiective :

- examenul, evaluarea si controlul pertinentei si eficacitatii sistemelor contabile si de control intern

sa gestioneze mai bine riscurile

sa ajute entitatea publica prin intermediul opiniilor si recomandarilor

sa asigure o mai buna administrare si pastrare a patrimoniului

sa asigure o mai buna monitorizare a conformitatii cu regulile si procedurile exsitente

sa asigure o evidenta contabila si un management informatic fiabile si corecte

sa imbunatateasca calitatea managementului

sa imbunatateasca eficienta si eficacitatea operatiilor.

Care sunt principalele etape de realizare a unei misiuni de audit intern

1. Pregatirea misiunii de audit public intern

- ordinal de serviciul

- declaratia de independenta

- notificarea

- identificarea obiectelor auditabile

- analiza riscurilor

- elaborarea tematicii

- deschiderea interventiei

2. Interventia la fata locului

- definitie, etape

- tehnici si instrumente de audit

- dosarele de audit intern

- revizuire

- pastrarea, arhivarea dosarelor

- sedinta de inchidere

3. Raportul de audit public intern:

- elaborarea proiectului

- structura proiectului

- transmiterea proiectului

- reuniunea de conciliere

- elaborarea raportului

- dufuzarea

4. Urmarirea recomandarilor

- responsabilitatea structurii auditate

- responsabilitatea compartimentului de audit

5. Supervizarea misiunii de audit public intern

. Continutul si structura planurilor de control al conturilor

Poate fi stabilit pe o foaie de lucru care contine:

lista controalelor de efectuat

intinderea esantionului

indicarea datei

o referinta pentru foaia de lucru

probleme intalnite.












Contact |- ia legatura cu noi -| contact
Adauga document |- pune-ti documente online -| adauga-document
Termeni & conditii de utilizare |- politica de cookies si de confidentialitate -| termeni
Copyright © |- 2024 - Toate drepturile rezervate -| copyright