Home - qdidactic.com
Didactica si proiecte didacticeBani si dezvoltarea cariereiStiinta  si proiecte tehniceIstorie si biografiiSanatate si medicinaDezvoltare personala
referate baniLucreaza pentru ceea ce vei deveni, nu pentru ceea ce vei aduna - Elbert Hubbard





Afaceri Agricultura Comunicare Constructii Contabilitate Contracte
Economie Finante Management Marketing Transporturi

Electrica


Qdidactic » bani & cariera » constructii » electrica
Microcontrolerul



Microcontrolerul


Microcontrolerul este un dispozitiv electronic complex care integreaza, pe langa unitatea centrala de procesare ( microprocesor ), memorie, linii de intrare/iesire, comparatoare, numaratoare, seriala, etc.
Functie de complexitatea circuitului, microcontrolerul poate dispune de toate facilitatile de mai sus ( si nu numai ), dar poate avea si doar o mica parte din acestea.
   Toate aparatele inteligente fabricate astazi dispun de astfel de microcontrolere. Pot include aici televizoarele, masinile de spalat, imprimantele, sistemele de alarma, majoritatea aparatelor ce pot fi programate si care citesc anumiti parametri ce se modifica in timp.

Cum alegem microcontrolerul pentru un proiect dat?
Scrierea si compilarea programului.
Testarea si depanarea.
De ce am ales microcontrolerele PIC?
Descriere generala PICuri.

Pentru a alege un microcontroler din marea varietate de microcontrolere existente pe piata trebuie tinut cont de cateva caracteristici importante ale acestora:

  • pretul de cost si usurinta lucrului cu acesta; sculele de dezvoltare trebuie sa poata fi cumparate la un pret rezonabil;
  • consumul de putere sa poata fi redus acolo unde este necesar, adica la sistemele portabile ( sa suporte stand-by sau sleep – moduri care limiteaza consumul de curent la cativa miliamperi cand un circuit este inactiv);
  • microcontrolerul trebuie sa existe si in varianta reprogramabila ( flash ) si nu numai in varianta inscriptibil o singura data ( One Time Programming ). Se pot folosi microcontrolere de tipul OTP doar in varianta finala, pentru productia de serie, deoarece sunt mai ieftine;
  • testarea functionarii sa se poata realiza si prin simulare software fara sa necesite un modul special;
  • sa dispuna de toate resursele de care avem nevoie pentru realizarea proiectului, evitand astfel utilizare de circuite aditionale.

     Scrierea programului se realizeaza de obicei intr-un editor ce permite salvarea liniilor de comanda introduse. Exista mai multe optiuni pentru scrierea programului de control al aplicatiei si anume cod masina, limbaj de asamblare, sau limbaj de nivel inalt, in functie de viteza de executie dorita, lungimea memoriei disponibile, etc. Comenzile recunoscute de microcontroler sunt cele binare ( cod masina ). Limbajul de asamblare este mai evoluat, contine instructiuni ce sunt usor de retinut, si pentru transformarea acestora in cod masina avem nevoie de un compilator. De obicei compilatorul este oferit gratuit de producatorul microcontrolerelor. Limbajul de nivel inalt simplifica programarea permitand scrierea intr-un rand sau in cateva randuri a ceea ce ar necesita multe linii de program in limbaj de asamblare.
De asemenea se poate utiliza un limbaj ca C, Pascal, Basic pentru o gama mai larga de microcontrolere, folosind aceleasi instructiuni, in comparatie cu limbajul de asamblare unde instructiunile pot fi diferite chiar pentru aceeasi clasa de microcontrolere.
Dupa scrierea programului este necesara testarea acestuia. Chiar daca microcontrolerul este de tip flash si poate fi rescris in caz ca programul nu functioneaza, este preferabila eliminarea erorilor de programare inainte de conectarea lui in circuit. Instrumentele de testare sunt simulatoarele si emulatoarele.
     Simulatorul este un soft care ruleaza pe un calculator personal si utilizeaza monitorul pentru a demonstra ce se poate intampla intr-un microcontroler la rularea programului. Se pot vedea continutul memoriei, starea liniilor de port, se poate rula programul pas cu pas si se pot vedea modificarile registrilor.
     Emulatoarele sunt dispozitive hard care inlocuiesc microcontrolerul din dispozitivul de testat. Ca si simulatoarele permit controlul executiei programului si monitorizarea a ceea ce se intampla la fiecare pas al programului. Emulatoarele de microcontrolere sunt in general scumpe.
     De ce am ales familia PIC?
Deoarece se gaseste la majoritatea magazinelor de componente electronice, este ieftin, dispune de facilitati ce multumesc orice electronist fie el avansat sau incepator ( functie de familia de microcontrolere PIC aleasa ), poate fi programat usor ( scheme de programatoare se gasesc pe Internet ) si firma producatoare ( Microchip ) asigura gratuit documentatia, scheme cu aplicatii si compilatorul pentru limbajul de asamblare. Trebuie amintit ca numarul de instructiuni este redus ( sub 40 ), ceea ce usureaza foarte mult munca de realizare a programului.






Contact |- ia legatura cu noi -| contact
Adauga document |- pune-ti documente online -| adauga-document
Termeni & conditii de utilizare |- politica de cookies si de confidentialitate -| termeni
Copyright © |- 2025 - Toate drepturile rezervate -| copyright