Home - qdidactic.com
Didactica si proiecte didacticeBani si dezvoltarea cariereiStiinta  si proiecte tehniceIstorie si biografiiSanatate si medicinaDezvoltare personala
referate baniLucreaza pentru ceea ce vei deveni, nu pentru ceea ce vei aduna - Elbert Hubbard





Afaceri Agricultura Comunicare Constructii Contabilitate Contracte
Economie Finante Management Marketing Transporturi

Casa gradina


Qdidactic » bani & cariera » constructii » casa gradina
Iluminatul incaperilor



Iluminatul incaperilor


Iluminatul incaperilor


Avand un rol extrem de important in ambianta generala a unei locuinte, iluminatul a devenit instrumentul principal in decorarea interioarelor. Amenajarile moderne utilizeaza sursele de lumina dupa principiul iluminatului diferentiat. Astfel, se opteaza pentru plasarea unui numar suficient de corpuri de iluminat, adecvate fiecarui spatiu.
    
    
    In timp ce iluminatul general presupune ca lumina sa fie dispersata in mod egal si se realizeaza de regula cu o lampa de tavan, iluminatul localizat sau directionat asigura concentrat o mare intensitate luminoasa asupra unei anumite activitati. Exista, de asemenea, un iluminat de atmosfera care poate fi general sau localizat.
    In functie de directia iluminarii exista un iluminat direct si unul indirect. In primul caz, suprafata vizata este iluminata in mod intensiv si direct. In al doilea caz, lumina este reflectata de o suprafata in mod uniform in spatiul incaperii, cu ajutorul acestui tip de iluminat obtinandu-se efectul optic de largire a spatiului. De asemenea, lumina indirecta poate atenua efectul de contrast. Un mod spectaculos de iluminat indirect il constituie cel realizat prin scafe dispuse la intalnirea peretilor perimetrali cu tavanul – mai ales cand acesta este colorat; in acest caz, sursa de lumina este ascunsa si lumineaza tavanul astfel incat lumina se va colora dupa acesta din urma.
    Intensitatile de lumina recomandate:
    In general, se recomanda o iluminare a incaperilor unei locuinte de 15-20 W/mp in cazul luminii incandescente si de 10 W/mp, in cazul celei fluorescente.
    
    Camera de zi
    Reprezinta un spatiu complex, care reuneste adesea locul de luat masa, locul de conversatie sau spatiul de lucru. In acest caz e necesara varierea tipurilor de iluminat in functie de diferitele activitati desfasurate aici. Pentru iluminatul general se prefera, in amenajarile moderne, scafele construite la intalnirea peretilor perimetrali cu tavanul. Acesta va fi completat de un iluminat localizat. Daca exista o incapere in care e necesara multiplicarea punctelor luminoase si a intensitatii utilizand spoturi, lampi, aplice si lampadare, atunci aceasta este cu siguranta camera de zi. Puteti combina asadar becurile incandescente cu cele fluorescente sau cu halogen, care redau o ambianta diferita. Anumite spatii din incapere pot fi puse in valoare cu ajutorul unui iluminat local. Atentie insa, corpurile de iluminat trebuie orientate astfel incat lumina sa nu deranjeze ochiul. Spre exemplu, locul de luat masa poate fi iluminat separat, cu ajutorul unei lampi suspendate de tavan, cu inaltime reglabila. Ganditi-va, de asemenea, sa plasati un punct luminos de putere mica in spatele televizorului pentru a reduce contrastul, deoarece acesta deranjeaza foarte puternic ochiul.
    
    Bucataria
    Aceasta incapere necesita un iluminat adecvat, care sa faciliteze realizarea activitatilor specifice acestui spatiu si sa evite accidentele domestice. Corpuri de iluminat suspendate, tuburi fluorescente montate pe elementele murale situate deasupra planului de lucru, cateva spoturi cu halogen – toate acestea vor asigura iluminatul necesar in bucatarie. Lampile fluorescente sunt, de asemenea, ideale pentru montarea in bucatarie, caci ele furnizeaza o lumina uniform repartizata, sunt economice si au o durata de viata lunga. Pentru iluminarea blatului de lucru se recomanda montarea unor lampi cu halogen pe pervazul superior. Atentie, nu uitati sa prevedeti un numar suficient de prize pentru aparatura electrocasnica.
    Dormitorul
    Lampadarele sau aplicele murale contribuie la obtinerea unei atmosfere relaxante, extrem de necesara in spatiul de odihna. Zona de la capatul patului poate fi iluminata cu ajutorul unei lampi cu abajur opac, montata pe perete. Atentie insa, fascicolul de lumina nu trebuie sa deranjeze partenerul de odihna. Tot in acest scop, se mai pot folosi aplice cu brat articulat sau spoturi de joasa tensiune. Coltul de lucru – in cazul in care acesta este amenajat in dormitor – se recomanda a fi iluminat de o lampa cu halogen de joasa tensiune, care poate fi dirijata catre planul de lucru.
    Camera copilului
    In acest spatiu, iluminatul general va fi asigurat de aplicele de perete montate pe tavan sau pe peretii laterali. Bineinteles, acest iluminat trebuie completat de un iluminat dirijat. Biroul trebuie luminat de o lampa cu brat mobil, bine fixata de blatul mesei. In general, aceste surse de lumina trebuie bine fixate, pentru ca micutii sa nu le rastoarne, producand accidente. De asemenea, in acest spatiu e bine sa instalati o lampita de semnalizare pe timpul noptii.
    
    Baia
    In sala de baie e potrivit un iluminat de ambianta, realizat cu ajutorul unei plafoniere echipate cu becuri incandescente clasice sau cu becuri cu halogen. Acest tip de iluminat poate fi completat de surse luminoase localizate – plasate in zona lavoarului –, care trebuie insa sa ofere o buna reproducere a culorilor (altfel, cu siguranta machiajul doamnelor va avea de suferit). Corpurile de iluminat localizat se vor aseza deasupra oglinzii sau pe cele doua laturi ale sale. In tot cazul, aveti grija ca sursele de lumina, ca si aparatele electrice prezente aici sa fie protejate contra umiditatii. Se recomanda numai utilizarea corpurilor de iluminat inchise, in care condensul si apa sa nu patrunda. Intrerupatoarele se vor monta pe peretele exterior al incaperii.
    
    Vestibulul
    Pentru a crea o senzatie confortabila, holul trebuie iluminat in functie de dimensiunile sale. Intr-un culoar lung si ingust, spoturile cu halogen pe sina confera o nota originala amenajarii. Intr-un spatiu mai mic, aplicele cu abajur din material textil ofera o lumina placuta, dulce.
    
    Tipuri si corpuri de iluminat
    Fiecare corp de iluminat este potrivit pentru un anume tip de iluminare. Respectand anumite principii si recomandari, veti obtine cu siguranta un iluminat perfect.
    Corpurile suspendate de plafon asigura un iluminat general. Cand lumina este revarsata spre tavan, acesta devine o adevarata suprafata reflectorizanta. La montarea unui corp de iluminat, respectarea unei distante de cel putin 55 – 60 cm deasupra mesei este absolut necesara, pentru a nu deranja ochiul.
    Plafonierele asigura un iluminat general. Si acestea utilizeaza tavanul drept reflector atunci cand lumina este dirijata in sus. Montarea unui variator ofera posibilitatea de a obtine grade diferite de iluminare in functie de situatie.
    Corpurile de iluminat care reflecta lumina in jos se utilizeaza in special pentru obtinerea unui iluminat directional. Montate direct pe plafon, ele produc contraste puternice. Sunt ideale pentru montarea la intrare.
    Corpurile de iluminat care reflecta lumina in jos asigura un iluminat general. Puteti folosi lampadare care dirijeaza lumina spre plafon, deoarece acestea reflecta in camera o lumina difuza, estompata, atenuand relieful obiectelor.
    Veiozele ofera un iluminat de ambianta. Ele pot fi prevazute cu orice tip de abajur si pot servi chiar si pentru lectura daca abajurul este larg.
    Lampadarele asigura, de asemenea, un iluminat de ambianta si, plasate langa un fotoliu, se recomanda pentru lectura.
    Aplicele sunt folosite pentru obtinerea unui iluminat general sau de ambianta si pot avea fascicol orientat sau difuz. Pentru camera, optati mai degraba pentru abajururi opace, mai ales in cazul aplicelor montate deasupra patului.
    Lampile de birou ofera un iluminat directional si e bine sa fie orientabile si reglabile ca inaltime. Ele se plaseaza in stanga pentru a evita umbra mainii care scrie (in cazul dreptacilor).
    Lampile incastrate in mobila se utilizeaza pentru un iluminat functional, dispersand o lumina larga. Ele sunt ideale pentru montajul deasupra planului de lucru.
    Spoturile ofera un iluminat directional. Montate pe sine, ele permit deplasarea punctelor luminoase.
    
    
    Sfaturi si recomandari
    Camerele cu pereti in culori mai inchise necesita o iluminare mai puternica.
    Vestibulul castiga din punct de vedere functional si estetic daca este iluminat indirect, fascicolul de lumina fiind indreptat spre plafon. Lumina difuza estompeaza contururile precise ale incaperii, creand impresia de spatiu.
    Trebuie evitata plasarea tuturor punctelor la aceeasi inaltime si mai ales asezarea lor simetric.
    Un bec mai puternic furnizeaza mai multa lumina decat mai multe becuri slabe, grupate. n
    Ema CARCIUMARU
    
    
    Tabel :
    
    Sfaturi si recomandari
    Camerele cu pereti in culori mai inchise necesita o iluminare mai puternica.
    Vestibulul castiga din punct de vedere functional si estetic daca este iluminat indirect, fascicolul de lumina fiind indreptat spre plafon. Lumina difuza estompeaza contururile precise ale incaperii, creand impresia de spatiu.
    Trebuie evitata plasarea tuturor punctelor la aceeasi inaltime si mai ales asezarea lor simetric.
    Un bec mai puternic furnizeaza mai multa lumina decat mai multe becuri slabe, grupate.




Fertilizatorii simpli

Fertilizatorii chimici care asigura un singur nutrient cuprind azotat de amoniu (care asigura nitrogenul), sulfat de pota­siu (potasiul) si superfosforat (fosforul). Acestea se pot utiliza separat sau ames­tecate, pentru a alcatui niste fertilizatori compusi, tacuti in casa.

Nisipul de gazon

UTILIZAREA FERTILIZATORILOR

Nutrientii suplimentari necesari pentru gazonul dumneavoastra pot fi aplicati separat sau, si mai convenabil, intr-un amestec echilibrat. Ferti­lizatorii pot exista in forma de praf, granule sau lichid. Singura diferenta dintre fertilizatorii solizi si cei lichizi este metoda de aplicare .

De ce sa hraniti gazonul?

Toate plantele verzi isi fabrica hrana de la lumina soarelui, insa pentru a putea face acest lucru si pentru a putea indeplini alte functii in mod corect, ele au ne­voie de niste nutrienti aflati in sol. Printre acestia se afla nutrientii majori -nitrogenul, fosforul si potasiul – si niste nutrienti minori, cum ar fi fierul, mag-neziul si cuprul.

Gazoanele sunt alcatuite din niste fire de iarba foarte dese, care concureaza intre ele pentru nutrientii disponibili din sol. Cosirea repetata inlatura o parte din firele de iarba, care trebuie apoi inlocuite cu altele noi. Mai mult, iarba taiata este in mod normal inlaturata de pe suprafata gazonului, neputand putrezi si reda nutri­entii necesari solului. Aceasta combinatie de factori inseamna ca gazoanele au ne­voie de o hranire suplimentara regulata, pentru a fi siguri ca ele primesc nutrienti suficienti pentru a se mentine in conditii cat mai bune.

METODE DE IRIGARE

Exista mai multe metode pe care le puteti folosi pentru irigarea gazonului de la stropitorile cu maner la sistemele sofisticate de stropire. in mod ideal, ar trebui sa irigati gazonul inainte ca iarba sa inceapa sa se ingalbe­neasca. Dupa cateva zile tara ploaie, verificati cat de repede iese iarba dupa ce a fost calcata; daca sta turtita sub o urma vizibila de picior, inseamna ca incepe sa sufere efectele secetei.

Stropitoarea cu rozeta

Aceasta este cea mai ieftina si mai simpla metoda si este posibil sa fie sin gura dumneavoastra optiune in cazul in care este inter­zisa folosirea furtunului si a sistemelor de stropire pe timp de seceta; de asemenea se pierde apa putina prin evaporare, in timpul aplicatiei. Cu toate acestea, aceasta metoda necesita mult timp si munca. Este de asemenea greu de estimat cata apa se aplica, ceea ce face greu de determinat cand a fost aplicata destula apa. Astfel de dezavantaje fac ca aceasta metoda sa fie practica pentru gazoanele foarte mici sau in caz de urgenta.

Furtunul

Irigarea cu ajutorul furtunului este mult mai usoara decat folosirea unei stropi­tori, insa poate consuma la fel de mult timp. Folositi un varf care sa produca un jet de picaturi fine, raspandindu-1 pe ga­zon cat mai egal posibil. Udarea manu­ala cu un furtun de gradina este uneori permisa, atunci cand sunt interzise siste­mele de stropire.

CONSERVAREA APEI

Apa devine o sursa tot mai redusa, ceea ce inseamna ca s-ar putea sa fie contorizata in zona dumneavoastra. S-ar putea de asemenea sa fie interzis sa folositi furtunul de gradina in perioa­dele de seceta. Puteti reduce cantitatea de apa necesara prin:

• imbunatatirea capacitatii de retinere a apei solului, adaugand o cantitate mare de materie organica si niste compost de gradina, inainte de plantarea gazonului.

• Alegerea unor varietati de iarba pen­tru gazon, rezistente la seceta.

• Cosirea ierbii la inaltimea corecta -nu prea scurta – astfel incat aceasta sa fie mai putin predispusa secetei.

• Hranirea si tratarea regulata pentru imbunatatirea starii gazonului dumnea­voastra, reducand posibilitatea de a fi distrus de seceta si asigurand o refa­cere mai rapida atunci cand ploua, in cele din urma.

IRIGAREA

Toate plantele, inclusiv iarba, au nevoie de o alimentare constanta cu apa pentru a supravietui. Cantitatea de apa ceruta de gazon variaza in functie de gradul de rezistenta la seceta a speciei de iarba folosite, de perioada anului si de conditiile de vreme.

De ce sa irigati gazonul?

Atunci cand un gazon primeste o canti­tate mai mica de apa decat cea optima, cresterea ierbii incetineste. in cele din urma, apa va fi insuficienta pentru a mentine celulele vlastarilor umflate, iar iarba se va ofili. Daca nu primeste apa curand dupa aceea, iarba va deveni maronie si va muri.

Iarba ia apa din pamant cu ajutorul ra­dacinilor, apoi o transporta printr-un sis­tem de nervuri Ia toate partile plantei. Apa este folosita in diferite functii vita­le, cum ar fi fotosinteza, care sunt inde­plinite de catre planta. Aceasta se eva­pora de pe suprafetele expuse, pentru a regla temperatura. Apa se evapora cel mai repede pe vreme calda, secetoasa si cu vant si de pe suprafetele mari si in­tinse (cum ar fi frunzele). Deoarece frunzele ierbii sunt foarte subtiri, ele sunt adaptate foarte bine pentru minima­lizarea pierderii de apa prin evaporare,

MARGINILE

Indiferent de cat de frumos a fost cosit un gazon, acesta nu va arata niciodata terminat, decat daca si marginile vor fi aranjate. Puteti face acest lucru destul de satisfacator cu mana, cu ajutoul unor foarfece cu lame lungi pentru taierea marginilor. Pe un gazon mare, veti reusi sa terminati mai repede, cu ajutorul unui utilaj electric sau a unuia din plastic.

Folosirea uneltelor de tuns marginile

Tunderea marginilor gazonului Pri­mavara, este posibil ca marginile gazo­nului dumneavoastra sa trebuiasca taiate din nou cu o unealta cu varf semirotund. Cu ajutorul unei scanduri din lemn ase­zata pe gazon, taiati marginile drept, asezandu-va pe scandura in timp cc lu­crati, pentru a o mentine fixa. inlaturati o parte minima din gazon atat cat este necesar, pentru a obtine un aspect bine definit, altfel suprafata gazonului se va diminua treptat, de-a lungul timpului. De fiecare data cand cositi, pastrati marginile ordonate cu ajutorul foarfe-

TUNDEREA MARGINILOR GAZONULUI

Caramizile asezate pe marginea gazonului faciliteaza cosirea si tunderea marginilor si ajuta la protejarea acestora.

Colturi dificile Este posibil ca iarba sa para dezordonata si in locurile in care nu poate ajunge cositoarea: de exemplu, in jurul bazei unei copac sau de-a lungul bazei unui zid sau a unui gard. Aici, folositi niste foarfeci late sau o foarfeca de gazon pentru a indrepta iarba. Sau, si mai bine, creati o portiune de teren fara iarba in jurul bazelor copacilor sau ale arbustilor mari, care cresc pe gazon. Pu­teti adauga un strat de pietris sau de prundis, pentru acoperirea solului gol. De-a lungul bazelor gardurilor si pere­tilor, faceti o fasie ingusta si pavata.

UNELTE SI UTILAJE

Unele utilaje sunt esentiale pentru ingrijirea unui gazon; altele, desi nu sunt vitale, ajuta foarte mult. Alegeti toate utilajele cu grija, asigu-randu-va ca sunt durabile. De asemenea, ar trebui sa le curatati si sa le reparati in mod regulat, pentru a le pastra intr-o stare buna.

Cositoarea de gazon Cumparati-o pe cea mai buna pe care v-o puteti permite, asigurandu-va ca este potrivita pentru tipul de gazon pe care il doriti .

Foarfece de tuns Foarfecele de tuns cu brate lungi sunt mai usor de utilizat de­cat cele obisnuite. Asigurati-va ca au o actiune lina si ascutiti lamele.

COSIREA

Frecventa cosirii recomandata pentru orice gazon depinde in parte de anotimp si de vreme, dar si de tipul de gazon dorit. O data cu fiecare tundere, trebuie sa va propuneti sa taiati nu mai mult de o treime din lungimea ierbii. Astfel ca, daca aveti de gand sa pastrati iarba de 2,5 cm lungime, nu o lasati sa creasca mai mult de 4 cm, inainte de a o cosi.

Tehnici de cosire

Alegeti o zi uscata si linistita pentru a cosi, lasand intai roua si apa de ploaie sa se usuce. Roua usoara se poate inla­tura maturand gazonul cu o matura de nuiele. Acest lucru ajuta iarba sa se ridi­ce, pentru a ajunge la lamele cositorii, inlaturati orice gunoaie sau pietre, pen­tm a evita distrugerea lamelor cositorii, si maturati pamantul dat afara de viermi si musuroaiele. Asigurati-va ca lamele sunt fixate la inaltimea corecta (vezi pagina urmatoare), inainte de a incepe.



Gazoane de forme regulate Cositi prima data in jurul marginii gazonului, astfel incat sa puteti intoarce cositoarea mai usor. Apoi, cositi in fasii drepte si paralele, mergand in jos si in sus si in-calecand usor fasiile, pana cand intreaga suprafata este terminata. impingeti intot­deauna cositoarea usor inainte – nu ta­iati niciodata cu o actiune de impingere si tragere. Daca folositi o cositoare cu rulou la spate, este deosebit de impor­tant sa cositi in siruri drepte si egale, pentru a realiza niste fasii contrastante de verde deschis si inchis.

TIPURI DE COSITORI

Cositorile de gazon taie iarba fie cu ajutorul unor lame cilindrice, fie cu cel al unor lame rotative. Fiecare tip in parte ofera un aspect diferit fiind potrivit pentru un anumit tip de gazon. Cositorile cu perne de aer func tioneaza dupa acelasi principiu ca si cositorile rotative, cu exceptia faptului ca sunt ridicate pe o perna de aer produs de un ventilator.

Cositorile cilindrice

Acestea pot fi cositori conduse manual sau electrice. Lamele rotative sunt fixate in spirala in jurul unui cilindru si func­tioneaza taind iarba dupa principiul foarfecelor, cu ajutorul unei lame fixate in partea de jos. Numarul de lame varia­za, in functie de model; cu cat este mai mare numarul de lame, cu atat se va produce o taiere mai fina.

Cositorile cilindrice sunt excelente pentru gazoanele de inalta calitate, de­oarece ele taie o cositoare rotativa este sprijinita pe roti si are o lama, sau uneori mai multe, care se invart orizontal, pentru a taia iafba. Actiunea lor asemanatoare celei a unei coase are mai multe sanse sa rupa firele de iarba decat actiunea specifica a foarfecelor lamelor de la cositoarea cilindrica si nici nu pot cosi iarba atat de scurt. Cu toate acestea, este mult mai potrivita pentru iarba lunga si face fata mai usor gazoanelor inegale cu hartoape si pante. Dimensiunile de cosire se pot modifica prin reglarea inaltimii lamelor fata de roti.

ALEGEREA UNEI COSITORI

In zilele premergatoare aparitiei cositorii de gazon, brazdele de iarba din parcurile de langa conacele marete ale familiilor bogate erau tunse de muncitori, cu ajutorul coaselor, sau de niste turme mari de oi. Inventarea cositorii cilindrice in anul 1830 a facut ca gazonul tuns scurt sa fie o carac­teristica a oricarei gradini.

Scopul cosirii

Iarba este cosita din mai multe motive, in primul rand pentru a-i imbunatati as­pectul si a mentine o suprafata practica pentru plimbari si jocuri. Cositul imbu­natateste de asemenea calitatea braz­delor de iarba, mentinand sub control buruienile cu frunze late. Iarba poate suporta o tundere regulata, deoarece frunzele incep sa se regenereze de la baza plantei.

Decizia cea mai fundamentala care tre­buie luata atunci cand alegeti o cositoare de gazon este daca sa cumparati o masi­na

Folosirea unor tehnici buneUn gazon de un verde frumos nu se poate obtine, totusi, fara unele sacrificii. Cosirea regulata impiedica iarba sa creasca, prin taierea unei proportii de frunzis (care asigura hrana plantei) de la fiecare lastar, fir si radacina. Marginile taiate lasa de asemenea vlastarii mai vulnerabili in fata daunatorilor si a bolilor.

Puteti pune in balanta dimensiunile dorite, realizate prin cosire, si efectele sale mai daunatoare obtinute prin utili­zarea unor tehnici corecte de cosire (vezi p. 60-61). Desi iarba este o planta remarcabil de elastica, tehnicile incorecte de cosire vor duce in curand la o deteriorare severa a aspectului si vigorii gazonului.

Cositoare manuala sau electrica?

Exista di­ferite modele din ambele tipuri, insa es­te vital sa faceti alegerea potrivita dintre cele doua variante. Ganditi-va bine atunci cand alegeti; cosirea este o acti­vitate regulata pe timpul primaverii si verii, iar o cositoare care este usor si rapid de utilizat face ca aceasta sa fie o sarcina mult mai usoara. Cei mai importanti factori sunt:

INTRETINEREA GAZONULUI

Cheia pentru mentinerea aspectului placut al unui gazon este ceea de a-i acorda atentie in mod regulat, fara a astepta pana cand ceva nu este in regula, pentru a interveni. indrep­tarea distrugerii este intotdeauna mai dificila si foarte rar satisfacatoare, decat prevenirea sa. Desi gazonul are nevoie de o grija consistenta, mai ales pe timpul verii, activitatea implicata nu trebuie sa consume prea mult timp. Cosirea, taierea marginilor, tratarea, udarea si prevenirea aparitiei buruienilor sunt niste sarcini obisnuite de baza.

REPARATII ALE GAZONULUI

Portiunile de pamant gol si marginile zdrentuite constituie o problema frecventa a gazoanelor neglijate. Chiar si in cazul gazoanelor bine pas­trate, poate sa existe incidente izolate, atunci cand brazdele sunt distruse din cauza accidentelor sau al daunatorilor. Insa nu disperati; asemenea distrugeri pot fi remediate cu succes, astfel ca reparatia devine invizibila.

RESEMANAREA SAU REPLANTAREA BRAZDELOR DE IARBA

Resemanarea unei portiuni goale

Atunci cand reparati un gazon resema-nandu-1, amestecul de seminte trebuie sa se potriveasca exact cu amestecul folosit pentru restul gazonului, daca este posi­bil – atunci cand semanati un gazon nou, pastrati intotdeauna notat ameste­cul de seminte pe care-1 folositi, inclu­zand detalii despre varietati si proporti­ile lor. Daca nu stiti ce varietati de iarba au fost folosite la gazon, cititi descrie­rile de pe mai multe pachete de seminte si alegeti amestecul potrivit.

Atunci cand resemanati o portiune de gazon, raspanditi amestecul de seminte si dincolo de portiunile goale, pe iarba existenta. Acest lucru va face sa se piarda marginile portiunilor resemanate deghizandu-le cu succes.

IMBUNATATIRI

Un gazon neingrijit, de proasta calitate, nu poate fi transformat peste noapte, insa un program continuu de ingrijire corecta va incepe sa dea rezultate in curand. Urmatorii pasi rezuma tehnicile pe care trebuie sa le in-depliniti in mod regulat in fiecare sezon – incepand cu primavara, care este cea mai buna perioada pentru a incepe programul de imbunatatire.

Primavara

Cositi incepeti sa cositi in mod regu­lat, imediat ce incepe sa creasca iarba, primavara. Cositi o data pe saptamana la inceputul primaverii si de doua ori pe saptamana la sfarsitul primaverii. Fixati lamele sus; daca iarba este foarte lunga, taiati-o la lungimea potrivita treptat, co­borand de fiecare data lamele. Folositi o cutie pentru iarba, in care sa se adune iarba taiata.

Taiati marginile si faceti reparatii

Daca marginile gazonului au fost negli­jate, taiati-le din nou cu o unealta semi-rotunda (vezi p. 62). Folositi o scandura si niste sarma intinsa, pentm precizie, atunci cand taiati margini drepte, si un furtun sau o franghie, pentru marcarea curbelor. Reparati marginile distruse si toate celelalte zone, cum ar fi portiunile de pamant gol (vezi p. 48-52). Aranjati marginile taiate cu niste foarfece cu ma­ner mare sau cu un aparat electric.

Aplicati un ingrasamant de prima­vara Aplicati un ingrasamant cu con­centratie mare de nitrogen (vezi p. 71), pentru a stimula cresterea ierbii.

ACTIVITATI PRELIMINARE

Realizati o cosire rapida pe un gazon neglijat, iarba si buruienile vor fi foarte inalte, asa ca prima activitate este aceea de a le taia Ia aproximativ 10 cm. Acest lucru se poate face cu o coasa, insa vari­anta mecanica este mai rapida si, de obicei, mai sigura – o cositoare va face treaba buna si o puteti inchiria daca aveti nevoie de ea. inainte de a incepe, plimbati-va de-a lungul terenului si inlaturati pietrele mari si alte obstacole care sunt greu de vazut. inlaturati resturile o data ce iarba a fost taiata la o dimensiune la care sa poata fi lucrata, inlaturati toate pietrele si mizeriile de pe teren. Daca pe gazon sunt plantati arbusti, hotarati-va daca doriti sa-i pastrati, sau sa-i inlaturati.
Cositi fixati lamele cositorii de gazon cat mai sus posibil, in asa fel incat sa taie mai mult de o treime din lungimea ierbii. Dupa mai multe cosiri, reduceti treptat gazonul la dimensiunile dorite.

Reevaluati gazonul Acum trebuie sa evaluati nevoia oricarei activitati majo­re, cum ar fi instalarea unui sistem de scurgere sau tunderea copacilor din apropiere, realizand aceste proiecte daca este nevoie.

 PROBLEME FUNDAMENTALE

Un gazon de proasta calitate poate fi nu doar rezultatul neglijentei ci sj j altor probleme mai serioase, care au legatura cu locul si cu conditiile de crestere. Problemele de aceasta natura pot fi greu sau imposibil de corectat caz in care trebuie sa va ganditi la o alta forma de acoperire a terenului sau de amenajare, pentru inlocuirea gazonului. Cu toate acestea, adesea puteti imbunatati conditiile, pentru a face o propunere mai viabila pentru gazon.

Suprafata slaba a solului Subsol slab

Solul ideal pentru un gazon este o huma fertila cu sistem de scurgere, insa putine gradini sunt binecuvantate cu un sol per­fect. Se poate ca solurile grele, constand dintr-o proportie ridicata de lut, sa tre­buiasca modificate prin adaugarea unei cantitati de nisip, care va imbunatati scurgerea, insa, in cazurile severe, va trebui sa instalati un sistem de scurgere, pentru a preveni stationarea apei (vezi p. 25). Solurile foarte nisipoase, pe de alta parte, permit scurgerea prea libera a apei, spaland nutrientii pentru plante. Incorporarea unei materii organice greoaie va fi de folos.

Pamantul din gradinile caselor noi con­sta adesea dintr-un strat foarte subtire de sol de suprafata, asezat peste un subsol nefertil; acesta mai poate cotine si o cantitate mare de materiale de construc­tie. In aceste cazuri, va trebui sa aduceti din alta parte un strat destul de mare de sol de suprafata.

In primul rand, imbunatatiti structura subsolului sapandu-l cu atentie, inlatu­rand pietrele mari si radacinile buruie­nilor perene, in acelasi timp. Apoi, aco­periti subsolul cu cel putin 30 cm de sol de buna calitate, avand grija sa nu-1 amestecati cu subsolul aflat dedesubt.

ANALIZAREA SOLULUI




Daca nu sunteti siguri de tipul solului din gradina dumneavoastra, luati niste mostre de sol si faceti-le o analiza profesionista. Luati sol din mai multe zone ale terenului, pentru a va putea face o idee generala. Gazoanele cresc mai bine pe huma fertila neutra sau usor acida. Exista si echipamente de testare acasa, insa un test profesionist va oferi o analiza mai detaliata. Rezultatele testului ofera informatii despre proportiile relative de lut, pa­mant, turba, calcar si namol din sol, indicand de asemenea si nivelurile sale nutritive si gradul de aciditate (pH).

Temperaturi inalte

Vremea fierbinte 11 de obicei insotita de seceta. Un ga-!on bine fixat poate supravietui unei se­cete destul de severe (desi isi va pierde culoarea verde daca nu este irigat), insa conditiile adverse permit inflorirea bu­ruienilor si a ierbii aspre.

Temperaturi scazute

Iarba pentru sezonul rece este destul de rezistenta la temperaturi scazute, insa este totusi vul­nerabila la distrugerile de ordin fizic, pe timp de vreme rece: de exemplu, cal­cand pe niste brazde inghetate, puteti distruge iarba.

REFACEREA UNUI GAZON EXISTENT

Atunci cand aveti de-a face cu niste iarba obosita si uzata, care se pretinde a fi gazon, adesea este dificil sa va decideti cum sa-l refaceti pentru a fi demn de acest nume. Primul pas il constituie identificarea problemelor care au cauzat deteriorarea initiala.

Astfel de probleme oscileaza intre tehnicile gresite de cosire si fertilitatea inadecvata a solului. Uneori, mediul local nu conduce la cresterea unui gazon sanatos — in zonele foarte umbroase, uscate sau imbibate cu apa, de exemplu. In astfel de cazuri, trebuie sa va ganditi cum sa faceti pentru a schimba sau imbunatati acele conditii, astfel incat gazonul sa fie mai viabil.

PROBLEME

Nu apar rasadurile. Exista cateva cauze posibile: utilizarea unor seminte vechi, de proasta caltitate; umezeala in­suficienta; ingroparea prea adanca a semintelor; o crusta tare pe sol.

Incoltirea pe portiuni. Cauza princi­pala o constituie semanarea inegala, insa solul cultivat necorespunzator si calita­tea slaba a semintelor pot fi de aseme­nea vinovate.

Iarba ingalbenita. De obicei, seceta este de vina – irigati noul gazon cu aten­tie. Se pot dezvolta de asemenea si niste boli cauzate de ciuperci. Tratati rasadu­rile cu un fungicid.

Gazoanele semanate

Buruienile ataca iarba recent sema­nata Pentru a preveni raspandirea buru­ienilor pe un gazon proaspat semanat, lasati terenul necultivat timp de doua saptamani, pentru a permite aparitia bu­ruienilor. Apoi, greblati-le sau tratati-le cu o substanta impotriva buruienilor, chiar inainte de semanare. o alta varian­ta ar fi aceea de a folosi o cantitate ceva mai mare de seminte de iarba, pentru a-i permite acesteia sa concureze in mod eficient cu buruienile.

INGRIJIREA NOILOR GAZOANE

Gazoanele au nevoie de o ingrijire speciala in primele cateva luni, mai ales gazoanele semanate. Aceasta este o perioada vitala pentru fixarea unui gazon sanatos, care va arata bine si va fi rezistent. Umezeala suficienta constituie probabil cel mai esential element in promovarea unei bune cresteri a radacinilor si in prevenirea uscarii rasadurilor delicate sau a brazdelor proaspat plantate.

Gazoanele din seminte

Netezirea Imediat ce rasadurile au 2,5-5 cm lungime, neteziti terenul cu un rulou usor – cea mai usoara metoda este aceea de a utiliza o cositoare cilindrica cu rulou in partea din spate si cu lamele ridicate. Acest lucru ajuta la intarirea razorului de samanta si ajuta la produ­cerea unor noi rasaduri. inainte de a netezi terenul, inlaturati orice pietre mari de pe el.

Prima tundere o data ce firele de iar­ba au atins 5 cm, tundeti iarba pentru prima oara, taind doar varfurile rasadu­rilor si reducandu-le la aproximativ 3,5 cm. Este preferabila o cositoare rotativa, in loc de una cilindrica, deoarece are mai putine sanse sa distruga rasadurile delicate. Lamele trebuie sa fie ascutite, astfel incat sa taie firele de iarba si nu sa le rupa.

GAZON DIN BRAZDE DE IARBA

Desi plantarea brazdelor de iarba este o munca dificila, marele sau avantaj fata de semintele de iarba este acela ca puteti observa pamantul gol fiind transformat intr-un gazon inchis, clipa cu clipa. Cu toate acestea, nu uitati ca nu trebuie sa calcati pe gazon cateva zile si nici sa-1 supuneti unei folosiri repetate, cel putin doua luni de zile.

Plantarea brazdelor de iarba

Asezati primul sir de brazde pe langa o margine dreapta. De obicei, se incepe de la capa tul cel mai apropiat de gra­mada de brazde, astfel in­cat sa se poata evita cal­carea pe solul pregatit. Cu toate acestea, daca incepeti de la capatul cel mai indepartat, inseamna ca distanta pe care va tre­bui sa transportati brazdele de iarba devine tot mai mica, pe ma­sura ce dumneavoastra obositi. Folositi niste scanduri late, pe care sa duceti roaba sau sa calcati pe solul pregatit. Evitati taierea brazdelor si asezati-le pe pamant, fara a le intinde prea tare.

S-ar putea sa fie nevoie sa taiati o brazda ca sa se potriveasca, insa nu fo­lositi bucata taiata la capa­tul randului, daca este mai mica de jumatate – va fi prea vulnerabila si se va usca. Daca este nevoie de o bucata mai mica, asezati o brazda intreaga la mar­ginea randului si fixati bucata mai m


Contact |- ia legatura cu noi -| contact
Adauga document |- pune-ti documente online -| adauga-document
Termeni & conditii de utilizare |- politica de cookies si de confidentialitate -| termeni
Copyright © |- 2024 - Toate drepturile rezervate -| copyright

bani

Casa gradina



Arhitectura
Cadastru
Casa gradina
Desen
Electrica
Instalatii
Protectia muncii

Analize pe aceeasi tema


Electrocasnice - sfaturi Info-ghid
Ingrijirea Gazonului
Iluminatul incaperilor



Ramai informat
Informatia de care ai nevoie
Acces nelimitat la mii de documente. Online e mai simplu.

Contribuie si tu!
Adauga online documentul tau.