Home - qdidactic.com
Didactica si proiecte didacticeBani si dezvoltarea cariereiStiinta  si proiecte tehniceIstorie si biografiiSanatate si medicinaDezvoltare personala
referate baniLucreaza pentru ceea ce vei deveni, nu pentru ceea ce vei aduna - Elbert Hubbard





Afaceri Agricultura Comunicare Constructii Contabilitate Contracte
Economie Finante Management Marketing Transporturi

Casa gradina


Qdidactic » bani & cariera » constructii » casa gradina
Ingrijirea Gazonului



Ingrijirea Gazonului


Ingrijirea Gazonului



CUM SA SUBSTITUIM IARBA

Iarba este de departe planta cea mai folosita pentru gazoane si pe buna drep­tate – este usor de crescut, surprinzator de elastica si relativ usor de menti­nut. Cu toate acestea, exista ocazii cand iarba nu constituie prima metoda alea­sa pentru acoperirea pamantului. S-ar putea sa nu doriti sa va petreceti timpul liber ingrijind gazonul, sau poate vi se va parea ca iarba este plictisitoare si veti dori ceva care sa prezinte mai mult interes pe tot parcursul anului.

Alternative

Intretinerea regulata pe care o necesita gazoanele cu iarba poate crea dificultati pentru unii gradinari care, poate datorita varstei sau conditiei fizice, nu pot inde­plini sarcini precum cosirea, tunderea marginilor si plivirea. Este scump sa platesti pe cineva pentru a face aceste activitati si nu garanteaza o executie standard.Situatiile din unele gradini pur si sim­plu nu sunt potrivite pentru cultivarea gazonului. De exemplu, accesul unei cositori poate fi dificil sau imposibil pentru gazoanele la care se ajunge pe niste scari sau pe niste carari inguste.

INLOCUITORI DE IARBA

Ori de cate ori vorbim despre un gazon, adesea se subinte­lege ca vorbim despre iarba, insa exista si alte variante pe care le puteti lua in considerare. Iarba este adesea cea mai simpla alegere, insa, in unele situatii, este posibil sa nu fie potrivita, din mai multe motive. Uneori, aspectele practice ale ingrijirii ierbii pun prea multe probleme, sau este posibil pur si simplu sa doriti sa incercati ceva putin diferit, pentru a face gradina mai interesanta.Suprafetele tari, precum podelele, pavajul, betonul si pie­trisul, joaca un rol important in gradinile moderne. Gazoa­nele fara iarba merita de asemenea luate in considerare, dar, de obicei, nu constituie o optiune usoara, avand nevoie de mult timp si efort pentru a se fixa si mentine.

UMBRA

Iarba se fixeaza greu la umbra copacilor aplecati sau a cladirilor din apropiere, deoarece conditiile reci si umede si lumina slaba asigura niste conditii slabe de crestere. Brazdele de iarba care cresc la umbra sunt de obicei lipsite de vigoare, fiind mai putin capabile sa indeparteze bolile si efectele conditiilor adverse de vreme. Vor rezista de asemenea putin la uzura. Ca urmare, brazdele de iarba din locurile umbroase au sanse sa fie subtiri si cu pete, iar cararile folosite frecvent vor deveni in curand goale.



Controale culturale

Cosirea si hranirea Cositi gazoanele umbroase cu niste lame fixate mai sus decat pentru cele aflate la soare si incer­cati sa calcati cat mai putin pe ele. Hra­niti iarba in mod regulat, pentru a pro­mova o crestere puternica, insa nu fo­lositi prea des un fertilizator bogat in nitrogen, deoarece acesta va incuraja cresterea unor fire de iarba foarte fine si predispuse bolilor.

Tratarea muschiului Muschiul este mult mai potrivit pentru conditiile de umbra decat iarba. Cu toate acestea, in zonele de umbra extrema, un strat de muschi poate fi benefic, deoarece va mentineicel putin o forma de covor ver­de – un punct pe care trebuie sa-l luati in considerare, inainte de a incerca sa-l eradicati (vezi p. 73).

Reducerea umbrei acolo unde se poate,copacilor si prin subtie-rea coroanelor acestora, pentm a permi­te patrunderea luminii la gazon. Retineti faptul ca daca va hotarati sa taiati un copac din gradina, este posibil sa trebu­iasca sa cereti permisiunea inainte, de­oarece s-ar putea ca legislatia locala sa protejeze copacii existenti in zona dum­neavoastra. Daca nu este posibil sa in­laturati sau sa reduceti umbra provocata de copaci, sau daca umbra este cauzata de alte obstacole de neinlaturat, cum ar fi o cladire, alegeti pentru gazon un amestec de iarba rezistenta la umbra.

DAUNDE PROVOCATE DE VREME

Brazdele de iarba sunt surprinzator de elastice si, de obicei, supravietu­iesc unor perioade scurte de seceta sau de ploi puternice. Conditiile xtreme de vreme, cum ar fi caderile abundente de zapada si vanturile puter-ice, pot prezenta o problema mai mare si nu sunt usor de remediat.

Ploi excesive

Perioadele prelungite de ploi abundente u mai multe efecte daunatoare pentm irba. Ploaia persistenta merge de obicei lana in mana cu lipsa soarelui, ducand 1 reducerea temperaturii si a calitatii rminii sub nivelul ideal, necesar unei une cresteri. Daca radacinile ierbii sunt nbibate cu apa pe perioade mai mari, irba va muri. O atmosfera umeda in-urajeaza de asemenea dezvoltarea bo-lor provocate de ciuperci (vezi p. 5-96). Solul umed este usor compactat j urma traficului pe gazon, iar iarba evine mai usor de distrus atunci cand ste uda. Asigurati un bun sistem de curgere, aerand iarba daca este nevoie p. 74-75) si nu calcati pe gazon pe reme umeda.

Seceta

Dupa o perioada tara apa, iarba se va ofili si in cele din urma va deveni maro­nie si inactiva. Udarea cu atentie a ier­bii, inainte ca aceasta sa inceapa sa dea semne de distrugere, va ajuta la pastra­rea culorii verzi si a aspectului atractiv al gazonului (vezi p. 66-69). Temperatu­rile ridicate si soarele intens, care sunt adesea asociate cu seceta, pot de ase­menea sa distruga iarba, mai ales cea de pe gazoanele proaspat semanate sau plantate cu brazde. Irigarea regulata ajuta la reglarea temperaturii.

DISTRUGERE PROVOCATA DE SECETA Brazdele de iarba proaspat plantate sunt predispuse uscarii in timpul verilor fierbinti. Fara o irigare regulata, iarba se va ofili.

INGHETUL

Inghetul nu distruge de obicei iarba de sezon rece (cu exceptia rasadurilor proas­pat incoltite), insa daca iarba inghetata este zdrobita – prin calcare, de exemplu -aceasta va muri. Nu calcati niciodata pe gazon, in conditii de inghet.

PROBLEME LEGATE DE COSIT

Unele probleme ale gazonului sunt cauzate de tehnicile incorecte de cosi­re si de cositorile de gazon defecte. Duceti cositoarea la reparat anual si aveti grija de ea asa cum trebuie (vezi p. 59), pentru a obtine cele mai bune performante. Greselile de cosire nu sunt greu de identificat daca stiti ce sa cautati, iar majoritatea sunt usor de remediat prin modificarea tehnicii.

Cosirea pe jumatate

Aceasta este o problema care afecteaza uneori cositorile cilindrice. Descrie fa­siile regulate de iarba taiata neingrijit, care apar in unghi drept fata de directia de cosire. Una dintre cauze este folosi­rea unei cositori de gazon, care are prea putine lame la cilindru. Cu cat un cilin­dru are mai multe lame, cu atat se va produce o taiere mai fina a ierbii -aceasta, deoarece miscarea rapida a la­melor ciupeste iarba in niste bucati mici. Pentru cositorile de gazon cu lame rela­tiv putine, fiecare lama ia o bucata de iarba proportional mai mare, ceea ce duce la faptul ca o parte din iarba este rupta si nu taiata. Variaza de asemenea si lungimea taieturii.

Cosirea pe jumatate mai poate fi cau­zata de o lama stricata, neascutita sau iesita din rand, de faptul ca iarba a fost lasata sa creasca prea mare sau de cosi­rea ierbii atunci cand este prea uda. Ve­rificati lamele cositorii regulat si repa­rati sau inlocuiti orice lama neascutita sau stricata. Mariti frecventa de cosire (de doua sau de trei ori pe saptamana vara, dupa cum este nevoie), lasand in­tai sa se evapore roua sau apa de ploaie. Cantitatile mici de umezeala pot fi inla­turate cu ajutorul unei maturi de nuiele.

Efectul de scandura

Daca brazdele de iarba sunt cosite in mod regulat in aceeasi directie, poate aparea pe suprafata gazonului un efect de scandura, format din niste cute ca niste Valuri, asezate in unghiuri drepte fata de directia de cosire. Aceasta pro­blema afecteaza de obicei cositorile e-lectrice. Este un obicei pe care vi-1 pu­teti forma usor, deoarece intr-un fel pare mai logic sa existe niste fasii care sa mearga in sus si in jos si nu sa traverse­ze gazonul. Pentru a evita aparitia efec­tului de scandura si pentru a imbunatati aspectul general al gazonului, alternati directia de cosire de fiecare data cand taiati iarba, cosind in unghiuri drepte fata de directia anterioara de cosire.

BOLI DE GAZON OBISNUITE

Lichenii Acestia pot a-parea pe gazoanele ca­re au un sistem slab de scurgere, se afla la um­bra sau sunt slab hra­nite. Lichenii formeaza niste corpuri plate, gri si neregulate, de o consis­tenta asemanatoare je-leului, care se ondulea­za pe margini, pe masu­ra ce se maturizeaza. Combaterea Tratati li­chenii si algele imediat ce le vedeti, cu o solutie impotriva muschilor, cum ar fi diclorofenul,insa trebuie sa abordati si problema conditiilor adverse care au cauzat aparitia lor: reduceti um­bra, imbunatatiti siste­mul de scurgere si sta­biliti programe bune de intretinere si hranire.

Firul rosu (pete roz)

Aceasta boala este va­zuta cel mai des la sfar­situl verii si la inceputul toamnei. Adesea consti­tuie un semn al faptului ca gazonul este slab hranit. incepe sub forma unor pete mici de un maro pal sau de culoa­rea capsunelor; pe ma­sura ce boala se ras­pandeste, pe suprafata afectata apare o nuanta rosie sau roz, cauzata de protuberantele rosii produse de ciuperci. Combaterea Aplicati fungicid de gazon, apoi stabiliti un program de hranire regulata pentru a imbunatati starea ier­bii, folosind un fertiliza­tor bogat in nitrogen, primavara.

CAUZA POSIBILA

Bolile

Urina de caine

Calcarea pe un gazon recent tratat cu nisip de gazon

Calcarea pe iarba inghetata

Aplicarea exagerata a solutiei impotriva buru­ienilor/ fertilizatorului

DAUNATORI DE GAZON

Larvele de Tipula maxima (tantaroi) apar cel mai des pe vreme umeda si in solurile cu sisteme de scurgere slabe. Femelele adulte isi depun ouale pe ga­zon vara, iar larvele de culoare gri, fara picioa­re, ies vara si toamna, hranindu-se cu rada­cinile de iarba toamna, iarna si primavara. In-festatiile grave pot crea niste portiuni mari de iarba slabita, care cu tirrjpul se ingalbeneste sau devine maronie si poate muri.

Larvele de carabusi

Acestea sunt larvele mai multor tipuri de gandaci. Ele arata ca niste viermi mari, grasi si albi, cu capete maro­nii, avand de obicei for­ma de C. Ei mananca radacinile de iarba, insa nu cauzeaza multe distrugeri, deoarece, de obicei, nu sunt destul de numerosi.Gandacii saritori Lar­vele gandacilor saritori pot constitui o problema pentru noile gazoane, insa, de obicei, nu cau­zeaza distrugeri pe un gazon fixat. Acestea au capete maronii si cor­puri galbene, avand trei perechi de picioare, aflate chiar langa cap. Se hranesc cu radacini de iarba.

Omizile acestea sunt omizile unui anumit tip de molii. Ele sa hranesc la suprafata solului, noaptea, distrugand tul­pinile si mancand rada­cinile ierbii. Omizile de culoare gri pot fi gasite adesea in sol, langa zo­nele distruse ale gazo­nului.

Combaterea

Insectici­dele pentru sol pot fi aplicate in zone in care inca se mai vand, insa in multe regiuni nu exis­ta insecticide potrivite. Controlul biologic cu ajutorul nematodelor es­te uneori potrivit pentru tratarea larvelor de Ti­pula maxima (tantaroi) si de carabusi. Pe vre­me uscata, larvele de Tipula maxima (tantaroi) pot fi tratate prin iri­garea abundenta a gazonului si prin acoperirea acestuia cu o folie de plastic, pe timpul noptii; in dimineata urmatoare,la suprafata vor aparea multe larve, fiind usor de adunat si de distrus. Acest tratament trebuie repetat regulat, cateva saptamani la rand, ca sa aiba vreun efect. Pa­sari ca graurii apar ade­sea in carduri pe gazoa­nele infestate, pe timp de vreme umeda, adu­nand larvele de pe ga­zon cu ciocul. Acesta nu poate fi considerat insa un tratament eficient, deoarece pasarile cau­zeaza multe distrugeri.

Melcii Aceste moluste cu corpul unsuros nu constituie o problema atat de mare pentru gazon ca si plantele cu frunze late. Pastrarea ierbii la dimensiuni re­lativ scurte ar trebui sa-i impiedice sa distruga brazdele de iarba.

Ramele Viermii sunt in general niste creaturi benefice pentru gradina, deoarece ajuta la imbu­natatirea solului. Cu toate acestea, cateva specii de viermi arunca pamantul la suprafata, fapt care constituie o distrugere pentru aspec­tul gazonului. Gramezile de pamant arata urat, iar daca sunt zdrobite de cositoare, asigura un razor perfect pentru

Combaterea in prezent, nu se folosesc trata­mente chimice pentru combaterea ramelor si oricum ar fi inutile. inla­turati pur si simplu pa­mantul adunat de viermi inainte de a cosi; acesta poate fi imprastiat pe gazon atunci cand este uscat, sau adaugat la compost. Daca exista o cantitate mare de pa­mant adunat de viermi, nu aplicati ingrasaminte in cantitati mari si cositi frecvent, folosind o cutie pentru adunarea ierbii.

DAUNATORI SI BOLI

Brazdele de iarba nu sufera de atacul daunatorilor si al bolilor in aceeasi masura ca si alte plante, insa pot suferi totusi multe distrugeri, fiind grei de tratat in mod eficient. In urmatoarele pagini sunt descrisi cei mai frec­venti daunatori, impreuna cu cateva sugestii pentru combaterea lor.

Combaterea daunatorilor

Gazoanele prezinta niste probleme spe­ciale fata de aplicarea insecticidelor: di­mensiunile majoritatii gazoanelor fac sa fie nevoie de folosirea unor cantitati re­lativ mari de substante chimice, iar in­secticidul este purtat de apa prin iarba si sol, ducand la contaminarea alimentarii cu apa. Din acest motiv, chiar si in zo­nele unde inca se mai permite folosirea insecticidelor, trebuie sa le folositi doar in ultima instanta, atunci cand alte me­tode dau gres.

In unele cazuri, se pot folosi tehnici culturale pentru reducerea sau elimina­rea unei probleme legate de daunatori. Uneori, controalele biologice au succes. In alte cazuri, se pot face putine pentru combaterea daunatorilor. Din fericire, majoritatea gradinarilor nu intampina aproape niciodata probleme legate de daunatori.

BURUIENI DE GAZON OBISNUITE

Busuioc de camp (Prunella vulgaris)

Acesta buruiana consti­tuie o problema pe solu­rile grele si pe gazoane­le cu sisteme de scur­gere slabe, insa poate aparea oriunde. Frunze­le sale sunt ovale si destul de carnoase. Ri-zomii taratori asigura raspandirea rapida a buruienii. Pe tulpinile patrate apar vara niste manunchiuri de flori de un rosu intens. Combaterea Se poate ca nisipul de gazon sa fie suficient pentru a omori aceasta planta, insa este mai sigur un amestec de solutie spe­ciala impotriva buruieni­lor, continand 2,4-D si mecoprop sau dicamba. Repetati tratamentul de cate ori este necesar.

PICIORUL-COCOSULUI (speciile Ranunculus)

Buruienile piciorul-coco-sului au niste flori sim­ple si galbene in forma de cescute, care pot fi recunoscute usor, si frun­ze verzui, lobate. Specia taratoare a piciorului-co-cosului (R. repens) este una dintre cele mai frec­vente. Specia bulboasa a piciorului-cocosului (R. bulbosus) are rada­cina umflata la baza.

PAPADIA

Aceasta este o alta bu­ruiana care este foarte raspandita in multe gra­dini. Frunzele ascutite si crestate formeaza o ro­zeta densa, care are o radacina pivotanta lun­ga si groasa; florile gal­bene si zburlite apar la sfarsitul primaverii, fiind urmate de niste „cea­suri' cu seminte pufoa­se, care raspandesc bu­ruiana foarte rapid. Ure­chea-pisicii (Hypochae-ris radicata) este o bu­ruiana asemanatoare, fiind prin urmare foarte des confundata cu pa­padia, insa frunzele a-cesteia sunt poroase si lobate si nu crestate. Combaterea De obicei, un amestec de solutie speciala impotriva buru­ienilor, continand 2,4-D, omoara papadia, dar este posibil sa trebuias­ca sa o aplicati de doua ori. Deoarece buruienile sunt mari si usor vizibi­le, tratamentul izolat es­te relativ usor. Rareori reusiti sa scoateti papa­dia din pamant cu ma­na, deoarece radacina pivotanta, lunga si fra­gila, se rupe.

In paginile urmatoare, sunt descrise speciile de buruieni cel mai des intalnite. Unele buruieni sunt rezistente la unul sau mai multe erbicide, astfel ca toate tipurile de solutii speciale impotriva buruienilor contin doi sau mai multi ingredienti activi, care le maresc utilitatea. Pentru a obtine cele mai bu­ne rezultate in urma aplicarii unei astfel de solutii, identificati intai tipul de buruieni din gazon, apoi alegeti tipul de solutie in conformitate cu acestea.

Tipuri de solutii impotriva buruienilor

Solutii speciale impotriva buruieni­lor Solutii speciale impotriva buruieni­lor (cunoscute si ca solutii cu hormoni) sunt disponibile in magazinele de uz cas­nic si in marile centre cu obiecte pentm gradinarit, insa acestea contin doar un numar relativ mic de ingredienti activi, printre care se numara 2,4-D, diclorofe-nul, MCPA, dicamba si mecopropul.

Solutii nespeciale impotriva buruie­nilor Acestea contin substante chimice ca paracuaternarul si glifosatul, fiind folosite pentru tratarea unor buruieni.

Nisipul de gazon Acesta contine sul­fat feros, care este la fel cu solutia spe­ciala pentru buruieni. Este folosit pentru combaterea muschilor.

CE ESTE O BURUIANA

Definitia obisnuita a unei buruieni este aceea de planta aflata intr-un loc gresit – iar pe un gazon, aceasta inseamna orice planta in afara de iarba Definitia poate cuprinde chiar si speciile de iarba care nu sunt de tipul dorit pentru gazon. Buruienile sunt nedorite pe gazon, deoarece diferenta dintre modelul frunzelor si dintre culori distruge aspectul regulat si catifelat, pre­cum si textura ierbii.

Combaterea buruienilor

Buruienile de gazon sunt adesea denu­mite buruieni cu frunze late. Unele, cum ar fi patlagina si margaretele, au intr-a­devar frunze late, in timp ce altele, cum ar fi coada-soricelului, au frunze foarte inguste sau asemanatoare ferigilor. o descriere mai corecta pentru aceste plante ar fi aceea de „orice planta in afara de iarba'. Diferenta dintre dimen­siunile frunzelor se face datorita actiunii erbicidelor speciale. Acestea functionea­za dupa principiul ca buruienile, avand frunze mai late, absorb mai mult din ingredientul activ decat firele de iarba, care supravietuiesc tratamentului, tara a fi distruse.

Majoritatea buruienilor nu suporta cosirea regulata. Un gazon proaspat semanat poate avea o proportie ridicata de buruieni, care incoltesc in acelasi timp cu iarba, insa majoritatea slabesc si mor dupa primele taieri. Buruienile care se intind, care cresc la dimensiuni mici sau care au forma de rozeta, cum ar fi trifoiul, pot scapa de lamele cositorii, devenind o problema. Unele specii nici nu sunt observabile primavara si vara, in timp ce sunt verzi, insa iarna se ingal­benesc sau mor, cauzand aparitia unor portiuni goale de gazon.

Metodele culturale ajuta la prevenirea infestarii cu buruieni (vezi p. 78-80), insa unele buruieni inca se mai pot in­stala, in ciuda tuturor eforturilor dum­neavoastra. Daca sunt bine izolate, aces­tea pot fi tratate separat. Daca sunt lasa­te sa se intinda de-a lungul unei supra­fete intinse, va fi necesara o tratare completa a gazonului. Margaretele de gazon nu sunt neaparat o priveliste neplacuta, insa, daca nu sunt controlate intr-o anumita masura, ele se vor ras-

Sugestie

Aplicati erbicid la 2-3 saptamani de la hranirea gazonului, atunci cand iarba si buruienile cresc la fel de puternic. Veti obtine rezultate mai bune daca evitati cosirea inainte si dupa tratament.pandi in curand si vor forma un covor pe intreaga suprafata a gazonului. Mai jos, sunt insirate cele mai frecvente metode de inlaturare a buruienilor de gazon.inlaturarea manuala inlaturati buru­ienile izolate cu mana, smulgandu-le din pamant sau taindu-le cu o mistrie. Aceas­ta poate dura mul

PROBLEME LEGATE DE GAZON

Lucrurile merg uneori rau, chiar si in cazul gazoanelor cel mai bine intretinute. Cele mai frecvente probleme sunt cau­zate de buruieni. Papadiile sunt vizibile imediat cand ies pe o suprafata neteda de iarba, insa alte buruieni sunt mai greu de vazut inainte de a se raspandi peste tot.

Daunatorii si bolile nu sunt atat de frecvente pe gazoanele din brazde de iarba, insa pot fi o bataie de cap daca nu sunt tinute sub control. Conditiile adverse, cum ar fi ploile puternice sau seceta, pot crea de asemenea dificultati neas­teptate. In majoritatea cazurilor, daca interveniti rapid, puteti preveni inrautatirea situatiei. Primul pas spre indreptarea problemei il constituie identificarea cauzei acesteia.

PROGRAM DE INTRETINERE ANUALA

IERBURI DE SEZON CALD: SUD

Iarna

• Cositi si tundeti marginile ierbii prea dese de sezon rece.

• Reparati cositoarea de gazon, ascutiti lamele.

Primavara

• Plantati un nou gazon din seminte, rasaduri sau brazde de iarba; peticiti portiunile uzate.

• Aplicati fertilizator atunci cand incepe sa creasca iarba de sezon cald.

• inlaturati paiele de pe gazon, daca este nevoie.

• Cositi iarba de sezon rece foarte scurt, pentru a-i permite celei de sezon cald sa inceapa sa creasca in mod corect.

• Cositi si tundeti marginile; cositi destul de des, inlaturand doar o treime din lungimea ierbii, de fiecare data.

• Luati masurile necesare pentru a controla buruienile si bolile.

Vara

• Folositi o solutie impotriva buruienilor cu frunze late, atunci cand acestea cresc activ, insa inainte ca temperatura sa devina prea ridicata.

• Irigati gazonul dupa cum este nevoie.

• Cositi si tundeti marginile.

• Hraniti gazonul cu fertilizator lichid sau cu iarba de mare, pentru intensificarea culorii.

Toamna

• Cositi iarba de sezon cald la dimen­siuni mici, fertilizati-o, apoi semanati peste ea secara de iarna.

IERBURI DE SEZON RECE: NORD

Iarna

• Reparati cositoarea de gazon, ascutiti lamele.

Primavara

• Hraniti iarba usor – o treime din fer­tilizatorul aplicat anual.

• Plantati un nou gazon din seminte, rasaduri sau brazde de iarba; peticiti portiunile uzate.

• incepeti cosirea si tunderea marginilor; cositi destul de des, inlaturand doar o treime din lungimea ierbii, de fiecare data.

• inlaturati paiele de pe gazon, daca este nevoie.

• Raspanditi solutie impotriva buruie­nilor.

• Aplicati var pentru prevenirea aparitiei muschilor, macrisului si fragilor.

Vara

• Folositi o solutie impotriva buruienilor cu frunze late, atunci cand acestea cresc activ, insa inainte ca tempera­turile sa fie prea mari.

• Cositi si tundeti marginile.

• Irigati gazonul dupa cum este nevoie.

• Hraniti gazonul cu fertilizator lichid sau cu iarba de mare.

Toamna

• Aerati.

• Greblati frunzele.

• Semanati portiunile goale.

• Fertilizati iarba – aplicati doua treimi din cantitatea anuala.

BURUIENI SI BOLI

Buruienile sunt o priveliste obisnuita pe un gazon, distrugand aspectul acestuia daca nu sunt controlate. Din fericire, bolile de gazon nu sunt atat de frecvente, insa pot constitui o problema pentru gazoanele de calitate superioara. Unele dintre cele mai cunoscute buruieni si boli sunt tratate in capitolul 5, insa exista cateva tehnici de prevenire si control care ar trebui sa faca parte din programul dumneavoastra anual de intretinere.

Combaterea buruienilor

Primii pasi in combaterea buruienilor de gazon ar trebui sa fie facuti inainte de plantarea gazonului, prin inlaturarea tu­turor unnelor de buruieni perene in tim­pul cultivarii initiale a solului. Daca fa­ceti un gazon din seminte, trebuie sa la­sati sa incolteasca si primele seminte de buruieni, inlaturandu-le inainte de plan­tarea semintelor de iarba (vezi p. 26).

In mod inevitabil, buruienile vor reapa­rea pe un gazon fixat. Semintele inac­tive de buruieni raman viabile in sol timp de mai multi ani, iar semintele proaspete de buruieni sunt purtate de vant sau luate de pasari si animale. Anu­mite segmente de buruieni pot fi de asemenea transferate pe un gazon, prin intermediul pantofilor sau al altor

Cosirea regulata Multe buruieni cu frunze late nu suporta sa le fie taiate ca­petele in mod regulat de catre cositoarea de gazon. Ele se pot regenera o data sau de doua ori, insa cosirea regulata le va omori in cele din urma.

SCARIFICAREA

Majoritatea gazoanelor au un strat de material fibros la baza firelor de iarba, care consta dintr-un material descompus, precum iarba taiata frunzele moarte si bucati de buruieni si rizomi. Acest material este cunoscut sub denumirea de paie. Este util in cantitati mici, ajutand la protejarea ierbii impotriva secetei si a uzarii, dar, in cantitati excesive, acesta opreste patrun­derea aerului si a apei la radacini si inhiba producerea unor noi fire de iarba.

Procesul de scarificare

In conditii normale, materialul format din plante moarte de la baza firelor de iarba ar trebui sa se descompuna si sa se incorporeze in sol. Paiele incep sa se adune doar atunci cand materialul mort este produs mai repede decat poate el sa se descompuna. Acest lucru se poate intampla daca gazonul este compus din iarba foarte viguroasa sau tare, care se rupe incet, sau daca iarba a fost hranita prea mult.

Paiele se aduna de obicei atunci cand se lasa prea multe resturi de iarba taiata pe gazon, sau daca gazonul este cosit rar. Rata de descompunere poate fi ince­tinita de asemenea, daca solul este acid sau slab aerat, sau daca vremea este rece sau foarte uscata. inlaturati paiele greb­land adanc gazonul, imediat ce au o grosime de 1,2 cm. Acest proces este numit scarificare sau, uneori, cosire verticala. inlaturarea paielor permite patrunderea aerului si a apei la radacini­le ierbii, reduce probabilitatea aparitiei bolilor de gazon si imbunatateste condi­tiile microorganismelor din sol (acestea ajuta la procesul de descompunere). Desi este posibil ca gazonul sa arate ravasit imediat dupa scarificare, aspectul sau se va imbunatati foarte repede.

TEHNICI DE SCARIFICARE

Cea mai buna perioada pentru scarifi­carea unui gazon este la sfarsitul verii, nentm a-i permite ierbii sa-si revina inainte de venirea iernii. Puteti scarifica si’la inceputul primaverii, pentru inla­turarea gunoaielor adunate peste iarna, insa faceti-o inainte de inceperea peri­oadei de crestere, pentru a evita distru­gerea firelor delicate de iarba.

APLICAREA FERTILIZATORILOR

Fertilizatorii aduc o imbunatatire diferita la aspectul unui gazon, insa este esential sa-i aplicati in mod egal, pentru a evita variatiile de sanatate si vigoare de-a lungul diferitelor portiuni de gazon. Folosind un pulverizator pentru raspandirea fertilizatorului, veti putea fi siguri ca il aplicati uniform.

Acestia se vand in doua forme – granule si praf. Ambele tipuri pot fi aplicate cu ajutorul pulverizatorilor, insa calibrarea acestora trebuie sa se faca in mod corect pentru tipul pe care-I folositi, astfel in­cat sa raspanditi o cantitate corecta de fertilizator. Fertilizatorii solizi ar trebui udati, daca nu ploua in urmatoarele doua zile dupa aplicarea lor.

Raspandirea manuala Aceasta este cea mai simpla dar si cea mai putin co­recta metoda de hranire a gazonului. Trebuie sa raspanditi fertilizatorul apro­ximativ in acelasi fel ca si atunci cand plantati semintele. Masurati o doza


Fertilizatorii simpli

Fertilizatorii chimici care asigura un singur nutrient cuprind azotat de amoniu (care asigura nitrogenul), sulfat de pota­siu (potasiul) si superfosforat (fosforul). Acestea se pot utiliza separat sau ames­tecate, pentru a alcatui niste fertilizatori compusi, tacuti in casa.

Nisipul de gazon

UTILIZAREA FERTILIZATORILOR

Nutrientii suplimentari necesari pentru gazonul dumneavoastra pot fi aplicati separat sau, si mai convenabil, intr-un amestec echilibrat. Ferti­lizatorii pot exista in forma de praf, granule sau lichid. Singura diferenta dintre fertilizatorii solizi si cei lichizi este metoda de aplicare .

De ce sa hraniti gazonul?

Toate plantele verzi isi fabrica hrana de la lumina soarelui, insa pentru a putea face acest lucru si pentru a putea indeplini alte functii in mod corect, ele au ne­voie de niste nutrienti aflati in sol. Printre acestia se afla nutrientii majori -nitrogenul, fosforul si potasiul – si niste nutrienti minori, cum ar fi fierul, mag-neziul si cuprul.

Gazoanele sunt alcatuite din niste fire de iarba foarte dese, care concureaza intre ele pentru nutrientii disponibili din sol. Cosirea repetata inlatura o parte din firele de iarba, care trebuie apoi inlocuite cu altele noi. Mai mult, iarba taiata este in mod normal inlaturata de pe suprafata gazonului, neputand putrezi si reda nutri­entii necesari solului. Aceasta combinatie de factori inseamna ca gazoanele au ne­voie de o hranire suplimentara regulata, pentru a fi siguri ca ele primesc nutrienti suficienti pentru a se mentine in conditii cat mai bune.

METODE DE IRIGARE

Exista mai multe metode pe care le puteti folosi pentru irigarea gazonului de la stropitorile cu maner la sistemele sofisticate de stropire. in mod ideal, ar trebui sa irigati gazonul inainte ca iarba sa inceapa sa se ingalbe­neasca. Dupa cateva zile tara ploaie, verificati cat de repede iese iarba dupa ce a fost calcata; daca sta turtita sub o urma vizibila de picior, inseamna ca incepe sa sufere efectele secetei.

Stropitoarea cu rozeta

Aceasta este cea mai ieftina si mai simpla metoda si este posibil sa fie sin gura dumneavoastra optiune in cazul in care este inter­zisa folosirea furtunului si a sistemelor de stropire pe timp de seceta; de asemenea se pierde apa putina prin evaporare, in timpul aplicatiei. Cu toate acestea, aceasta metoda necesita mult timp si munca. Este de asemenea greu de estimat cata apa se aplica, ceea ce face greu de determinat cand a fost aplicata destula apa. Astfel de dezavantaje fac ca aceasta metoda sa fie practica pentru gazoanele foarte mici sau in caz de urgenta.

Furtunul

Irigarea cu ajutorul furtunului este mult mai usoara decat folosirea unei stropi­tori, insa poate consuma la fel de mult timp. Folositi un varf care sa produca un jet de picaturi fine, raspandindu-1 pe ga­zon cat mai egal posibil. Udarea manu­ala cu un furtun de gradina este uneori permisa, atunci cand sunt interzise siste­mele de stropire.

CONSERVAREA APEI

Apa devine o sursa tot mai redusa, ceea ce inseamna ca s-ar putea sa fie contorizata in zona dumneavoastra. S-ar putea de asemenea sa fie interzis sa folositi furtunul de gradina in perioa­dele de seceta. Puteti reduce cantitatea de apa necesara prin:

• imbunatatirea capacitatii de retinere a apei solului, adaugand o cantitate mare de materie organica si niste compost de gradina, inainte de plantarea gazonului.

• Alegerea unor varietati de iarba pen­tru gazon, rezistente la seceta.

• Cosirea ierbii la inaltimea corecta -nu prea scurta – astfel incat aceasta sa fie mai putin predispusa secetei.

• Hranirea si tratarea regulata pentru imbunatatirea starii gazonului dumnea­voastra, reducand posibilitatea de a fi distrus de seceta si asigurand o refa­cere mai rapida atunci cand ploua, in cele din urma.

IRIGAREA

Toate plantele, inclusiv iarba, au nevoie de o alimentare constanta cu apa pentru a supravietui. Cantitatea de apa ceruta de gazon variaza in functie de gradul de rezistenta la seceta a speciei de iarba folosite, de perioada anului si de conditiile de vreme.

De ce sa irigati gazonul?

Atunci cand un gazon primeste o canti­tate mai mica de apa decat cea optima, cresterea ierbii incetineste. in cele din urma, apa va fi insuficienta pentru a mentine celulele vlastarilor umflate, iar iarba se va ofili. Daca nu primeste apa curand dupa aceea, iarba va deveni maronie si va muri.

Iarba ia apa din pamant cu ajutorul ra­dacinilor, apoi o transporta printr-un sis­tem de nervuri Ia toate partile plantei. Apa este folosita in diferite functii vita­le, cum ar fi fotosinteza, care sunt inde­plinite de catre planta. Aceasta se eva­pora de pe suprafetele expuse, pentru a regla temperatura. Apa se evapora cel mai repede pe vreme calda, secetoasa si cu vant si de pe suprafetele mari si in­tinse (cum ar fi frunzele). Deoarece frunzele ierbii sunt foarte subtiri, ele sunt adaptate foarte bine pentru minima­lizarea pierderii de apa prin evaporare,

MARGINILE

Indiferent de cat de frumos a fost cosit un gazon, acesta nu va arata niciodata terminat, decat daca si marginile vor fi aranjate. Puteti face acest lucru destul de satisfacator cu mana, cu ajutoul unor foarfece cu lame lungi pentru taierea marginilor. Pe un gazon mare, veti reusi sa terminati mai repede, cu ajutorul unui utilaj electric sau a unuia din plastic.

Folosirea uneltelor de tuns marginile

Tunderea marginilor gazonului Pri­mavara, este posibil ca marginile gazo­nului dumneavoastra sa trebuiasca taiate din nou cu o unealta cu varf semirotund. Cu ajutorul unei scanduri din lemn ase­zata pe gazon, taiati marginile drept, asezandu-va pe scandura in timp cc lu­crati, pentru a o mentine fixa. inlaturati o parte minima din gazon atat cat este necesar, pentru a obtine un aspect bine definit, altfel suprafata gazonului se va diminua treptat, de-a lungul timpului. De fiecare data cand cositi, pastrati marginile ordonate cu ajutorul foarfe-

TUNDEREA MARGINILOR GAZONULUI

Caramizile asezate pe marginea gazonului faciliteaza cosirea si tunderea marginilor si ajuta la protejarea acestora.

Colturi dificile Este posibil ca iarba sa para dezordonata si in locurile in care nu poate ajunge cositoarea: de exemplu, in jurul bazei unei copac sau de-a lungul bazei unui zid sau a unui gard. Aici, folositi niste foarfeci late sau o foarfeca de gazon pentru a indrepta iarba. Sau, si mai bine, creati o portiune de teren fara iarba in jurul bazelor copacilor sau ale arbustilor mari, care cresc pe gazon. Pu­teti adauga un strat de pietris sau de prundis, pentru acoperirea solului gol. De-a lungul bazelor gardurilor si pere­tilor, faceti o fasie ingusta si pavata.

UNELTE SI UTILAJE

Unele utilaje sunt esentiale pentru ingrijirea unui gazon; altele, desi nu sunt vitale, ajuta foarte mult. Alegeti toate utilajele cu grija, asigu-randu-va ca sunt durabile. De asemenea, ar trebui sa le curatati si sa le reparati in mod regulat, pentru a le pastra intr-o stare buna.

Cositoarea de gazon Cumparati-o pe cea mai buna pe care v-o puteti permite, asigurandu-va ca este potrivita pentru tipul de gazon pe care il doriti .

Foarfece de tuns Foarfecele de tuns cu brate lungi sunt mai usor de utilizat de­cat cele obisnuite. Asigurati-va ca au o actiune lina si ascutiti lamele.

COSIREA

Frecventa cosirii recomandata pentru orice gazon depinde in parte de anotimp si de vreme, dar si de tipul de gazon dorit. O data cu fiecare tundere, trebuie sa va propuneti sa taiati nu mai mult de o treime din lungimea ierbii. Astfel ca, daca aveti de gand sa pastrati iarba de 2,5 cm lungime, nu o lasati sa creasca mai mult de 4 cm, inainte de a o cosi.

Tehnici de cosire

Alegeti o zi uscata si linistita pentru a cosi, lasand intai roua si apa de ploaie sa se usuce. Roua usoara se poate inla­tura maturand gazonul cu o matura de nuiele. Acest lucru ajuta iarba sa se ridi­ce, pentru a ajunge la lamele cositorii, inlaturati orice gunoaie sau pietre, pen­tm a evita distrugerea lamelor cositorii, si maturati pamantul dat afara de viermi si musuroaiele. Asigurati-va ca lamele sunt fixate la inaltimea corecta (vezi pagina urmatoare), inainte de a incepe.



Gazoane de forme regulate Cositi prima data in jurul marginii gazonului, astfel incat sa puteti intoarce cositoarea mai usor. Apoi, cositi in fasii drepte si paralele, mergand in jos si in sus si in-calecand usor fasiile, pana cand intreaga suprafata este terminata. impingeti intot­deauna cositoarea usor inainte – nu ta­iati niciodata cu o actiune de impingere si tragere. Daca folositi o cositoare cu rulou la spate, este deosebit de impor­tant sa cositi in siruri drepte si egale, pentru a realiza niste fasii contrastante de verde deschis si inchis.

TIPURI DE COSITORI

Cositorile de gazon taie iarba fie cu ajutorul unor lame cilindrice, fie cu cel al unor lame rotative. Fiecare tip in parte ofera un aspect diferit fiind potrivit pentru un anumit tip de gazon. Cositorile cu perne de aer func tioneaza dupa acelasi principiu ca si cositorile rotative, cu exceptia faptului ca sunt ridicate pe o perna de aer produs de un ventilator.

Cositorile cilindrice

Acestea pot fi cositori conduse manual sau electrice. Lamele rotative sunt fixate in spirala in jurul unui cilindru si func­tioneaza taind iarba dupa principiul foarfecelor, cu ajutorul unei lame fixate in partea de jos. Numarul de lame varia­za, in functie de model; cu cat este mai mare numarul de lame, cu atat se va produce o taiere mai fina.

Cositorile cilindrice sunt excelente pentru gazoanele de inalta calitate, de­oarece ele taie o cositoare rotativa este sprijinita pe roti si are o lama, sau uneori mai multe, care se invart orizontal, pentru a taia iafba. Actiunea lor asemanatoare celei a unei coase are mai multe sanse sa rupa firele de iarba decat actiunea specifica a foarfecelor lamelor de la cositoarea cilindrica si nici nu pot cosi iarba atat de scurt. Cu toate acestea, este mult mai potrivita pentru iarba lunga si face fata mai usor gazoanelor inegale cu hartoape si pante. Dimensiunile de cosire se pot modifica prin reglarea inaltimii lamelor fata de roti.

ALEGEREA UNEI COSITORI

In zilele premergatoare aparitiei cositorii de gazon, brazdele de iarba din parcurile de langa conacele marete ale familiilor bogate erau tunse de muncitori, cu ajutorul coaselor, sau de niste turme mari de oi. Inventarea cositorii cilindrice in anul 1830 a facut ca gazonul tuns scurt sa fie o carac­teristica a oricarei gradini.

Scopul cosirii

Iarba este cosita din mai multe motive, in primul rand pentru a-i imbunatati as­pectul si a mentine o suprafata practica pentru plimbari si jocuri. Cositul imbu­natateste de asemenea calitatea braz­delor de iarba, mentinand sub control buruienile cu frunze late. Iarba poate suporta o tundere regulata, deoarece frunzele incep sa se regenereze de la baza plantei.

Decizia cea mai fundamentala care tre­buie luata atunci cand alegeti o cositoare de gazon este daca sa cumparati o masi­na

Folosirea unor tehnici buneUn gazon de un verde frumos nu se poate obtine, totusi, fara unele sacrificii. Cosirea regulata impiedica iarba sa creasca, prin taierea unei proportii de frunzis (care asigura hrana plantei) de la fiecare lastar, fir si radacina. Marginile taiate lasa de asemenea vlastarii mai vulnerabili in fata daunatorilor si a bolilor.

Puteti pune in balanta dimensiunile dorite, realizate prin cosire, si efectele sale mai daunatoare obtinute prin utili­zarea unor tehnici corecte de cosire (vezi p. 60-61). Desi iarba este o planta remarcabil de elastica, tehnicile incorecte de cosire vor duce in curand la o deteriorare severa a aspectului si vigorii gazonului.

Cositoare manuala sau electrica?

Exista di­ferite modele din ambele tipuri, insa es­te vital sa faceti alegerea potrivita dintre cele doua variante. Ganditi-va bine atunci cand alegeti; cosirea este o acti­vitate regulata pe timpul primaverii si verii, iar o cositoare care este usor si rapid de utilizat face ca aceasta sa fie o sarcina mult mai usoara. Cei mai importanti factori sunt:

INTRETINEREA GAZONULUI

Cheia pentru mentinerea aspectului placut al unui gazon este ceea de a-i acorda atentie in mod regulat, fara a astepta pana cand ceva nu este in regula, pentru a interveni. indrep­tarea distrugerii este intotdeauna mai dificila si foarte rar satisfacatoare, decat prevenirea sa. Desi gazonul are nevoie de o grija consistenta, mai ales pe timpul verii, activitatea implicata nu trebuie sa consume prea mult timp. Cosirea, taierea marginilor, tratarea, udarea si prevenirea aparitiei buruienilor sunt niste sarcini obisnuite de baza.

REPARATII ALE GAZONULUI

Portiunile de pamant gol si marginile zdrentuite constituie o problema frecventa a gazoanelor neglijate. Chiar si in cazul gazoanelor bine pas­trate, poate sa existe incidente izolate, atunci cand brazdele sunt distruse din cauza accidentelor sau al daunatorilor. Insa nu disperati; asemenea distrugeri pot fi remediate cu succes, astfel ca reparatia devine invizibila.

RESEMANAREA SAU REPLANTAREA BRAZDELOR DE IARBA

Resemanarea unei portiuni goale

Atunci cand reparati un gazon resema-nandu-1, amestecul de seminte trebuie sa se potriveasca exact cu amestecul folosit pentru restul gazonului, daca este posi­bil – atunci cand semanati un gazon nou, pastrati intotdeauna notat ameste­cul de seminte pe care-1 folositi, inclu­zand detalii despre varietati si proporti­ile lor. Daca nu stiti ce varietati de iarba au fost folosite la gazon, cititi descrie­rile de pe mai multe pachete de seminte si alegeti amestecul potrivit.

Atunci cand resemanati o portiune de gazon, raspanditi amestecul de seminte si dincolo de portiunile goale, pe iarba existenta. Acest lucru va face sa se piarda marginile portiunilor resemanate deghizandu-le cu succes.

IMBUNATATIRI

Un gazon neingrijit, de proasta calitate, nu poate fi transformat peste noapte, insa un program continuu de ingrijire corecta va incepe sa dea rezultate in curand. Urmatorii pasi rezuma tehnicile pe care trebuie sa le in-depliniti in mod regulat in fiecare sezon – incepand cu primavara, care este cea mai buna perioada pentru a incepe programul de imbunatatire.

Primavara

Cositi incepeti sa cositi in mod regu­lat, imediat ce incepe sa creasca iarba, primavara. Cositi o data pe saptamana la inceputul primaverii si de doua ori pe saptamana la sfarsitul primaverii. Fixati lamele sus; daca iarba este foarte lunga, taiati-o la lungimea potrivita treptat, co­borand de fiecare data lamele. Folositi o cutie pentru iarba, in care sa se adune iarba taiata.

Taiati marginile si faceti reparatii

Daca marginile gazonului au fost negli­jate, taiati-le din nou cu o unealta semi-rotunda (vezi p. 62). Folositi o scandura si niste sarma intinsa, pentm precizie, atunci cand taiati margini drepte, si un furtun sau o franghie, pentru marcarea curbelor. Reparati marginile distruse si toate celelalte zone, cum ar fi portiunile de pamant gol (vezi p. 48-52). Aranjati marginile taiate cu niste foarfece cu ma­ner mare sau cu un aparat electric.

Aplicati un ingrasamant de prima­vara Aplicati un ingrasamant cu con­centratie mare de nitrogen (vezi p. 71), pentru a stimula cresterea ierbii.

ACTIVITATI PRELIMINARE

Realizati o cosire rapida pe un gazon neglijat, iarba si buruienile vor fi foarte inalte, asa ca prima activitate este aceea de a le taia Ia aproximativ 10 cm. Acest lucru se poate face cu o coasa, insa vari­anta mecanica este mai rapida si, de obicei, mai sigura – o cositoare va face treaba buna si o puteti inchiria daca aveti nevoie de ea. inainte de a incepe, plimbati-va de-a lungul terenului si inlaturati pietrele mari si alte obstacole care sunt greu de vazut. inlaturati resturile o data ce iarba a fost taiata la o dimensiune la care sa poata fi lucrata, inlaturati toate pietrele si mizeriile de pe teren. Daca pe gazon sunt plantati arbusti, hotarati-va daca doriti sa-i pastrati, sau sa-i inlaturati.
Cositi fixati lamele cositorii de gazon cat mai sus posibil, in asa fel incat sa taie mai mult de o treime din lungimea ierbii. Dupa mai multe cosiri, reduceti treptat gazonul la dimensiunile dorite.

Reevaluati gazonul Acum trebuie sa evaluati nevoia oricarei activitati majo­re, cum ar fi instalarea unui sistem de scurgere sau tunderea copacilor din apropiere, realizand aceste proiecte daca este nevoie.

 PROBLEME FUNDAMENTALE

Un gazon de proasta calitate poate fi nu doar rezultatul neglijentei ci sj j altor probleme mai serioase, care au legatura cu locul si cu conditiile de crestere. Problemele de aceasta natura pot fi greu sau imposibil de corectat caz in care trebuie sa va ganditi la o alta forma de acoperire a terenului sau de amenajare, pentru inlocuirea gazonului. Cu toate acestea, adesea puteti imbunatati conditiile, pentru a face o propunere mai viabila pentru gazon.

Suprafata slaba a solului Subsol slab

Solul ideal pentru un gazon este o huma fertila cu sistem de scurgere, insa putine gradini sunt binecuvantate cu un sol per­fect. Se poate ca solurile grele, constand dintr-o proportie ridicata de lut, sa tre­buiasca modificate prin adaugarea unei cantitati de nisip, care va imbunatati scurgerea, insa, in cazurile severe, va trebui sa instalati un sistem de scurgere, pentru a preveni stationarea apei (vezi p. 25). Solurile foarte nisipoase, pe de alta parte, permit scurgerea prea libera a apei, spaland nutrientii pentru plante. Incorporarea unei materii organice greoaie va fi de folos.

Pamantul din gradinile caselor noi con­sta adesea dintr-un strat foarte subtire de sol de suprafata, asezat peste un subsol nefertil; acesta mai poate cotine si o cantitate mare de materiale de construc­tie. In aceste cazuri, va trebui sa aduceti din alta parte un strat destul de mare de sol de suprafata.

In primul rand, imbunatatiti structura subsolului sapandu-l cu atentie, inlatu­rand pietrele mari si radacinile buruie­nilor perene, in acelasi timp. Apoi, aco­periti subsolul cu cel putin 30 cm de sol de buna calitate, avand grija sa nu-1 amestecati cu subsolul aflat dedesubt.

ANALIZAREA SOLULUI




Daca nu sunteti siguri de tipul solului din gradina dumneavoastra, luati niste mostre de sol si faceti-le o analiza profesionista. Luati sol din mai multe zone ale terenului, pentru a va putea face o idee generala. Gazoanele cresc mai bine pe huma fertila neutra sau usor acida. Exista si echipamente de testare acasa, insa un test profesionist va oferi o analiza mai detaliata. Rezultatele testului ofera informatii despre proportiile relative de lut, pa­mant, turba, calcar si namol din sol, indicand de asemenea si nivelurile sale nutritive si gradul de aciditate (pH).

Temperaturi inalte

Vremea fierbinte 11 de obicei insotita de seceta. Un ga-!on bine fixat poate supravietui unei se­cete destul de severe (desi isi va pierde culoarea verde daca nu este irigat), insa conditiile adverse permit inflorirea bu­ruienilor si a ierbii aspre.

Temperaturi scazute

Iarba pentru sezonul rece este destul de rezistenta la temperaturi scazute, insa este totusi vul­nerabila la distrugerile de ordin fizic, pe timp de vreme rece: de exemplu, cal­cand pe niste brazde inghetate, puteti distruge iarba.

REFACEREA UNUI GAZON EXISTENT

Atunci cand aveti de-a face cu niste iarba obosita si uzata, care se pretinde a fi gazon, adesea este dificil sa va decideti cum sa-l refaceti pentru a fi demn de acest nume. Primul pas il constituie identificarea problemelor care au cauzat deteriorarea initiala.

Astfel de probleme oscileaza intre tehnicile gresite de cosire si fertilitatea inadecvata a solului. Uneori, mediul local nu conduce la cresterea unui gazon sanatos — in zonele foarte umbroase, uscate sau imbibate cu apa, de exemplu. In astfel de cazuri, trebuie sa va ganditi cum sa faceti pentru a schimba sau imbunatati acele conditii, astfel incat gazonul sa fie mai viabil.

PROBLEME

Nu apar rasadurile. Exista cateva cauze posibile: utilizarea unor seminte vechi, de proasta caltitate; umezeala in­suficienta; ingroparea prea adanca a semintelor; o crusta tare pe sol.

Incoltirea pe portiuni. Cauza princi­pala o constituie semanarea inegala, insa solul cultivat necorespunzator si calita­tea slaba a semintelor pot fi de aseme­nea vinovate.

Iarba ingalbenita. De obicei, seceta este de vina – irigati noul gazon cu aten­tie. Se pot dezvolta de asemenea si niste boli cauzate de ciuperci. Tratati rasadu­rile cu un fungicid.

Gazoanele semanate

Buruienile ataca iarba recent sema­nata Pentru a preveni raspandirea buru­ienilor pe un gazon proaspat semanat, lasati terenul necultivat timp de doua saptamani, pentru a permite aparitia bu­ruienilor. Apoi, greblati-le sau tratati-le cu o substanta impotriva buruienilor, chiar inainte de semanare. o alta varian­ta ar fi aceea de a folosi o cantitate ceva mai mare de seminte de iarba, pentru a-i permite acesteia sa concureze in mod eficient cu buruienile.

INGRIJIREA NOILOR GAZOANE

Gazoanele au nevoie de o ingrijire speciala in primele cateva luni, mai ales gazoanele semanate. Aceasta este o perioada vitala pentru fixarea unui gazon sanatos, care va arata bine si va fi rezistent. Umezeala suficienta constituie probabil cel mai esential element in promovarea unei bune cresteri a radacinilor si in prevenirea uscarii rasadurilor delicate sau a brazdelor proaspat plantate.

Gazoanele din seminte

Netezirea Imediat ce rasadurile au 2,5-5 cm lungime, neteziti terenul cu un rulou usor – cea mai usoara metoda este aceea de a utiliza o cositoare cilindrica cu rulou in partea din spate si cu lamele ridicate. Acest lucru ajuta la intarirea razorului de samanta si ajuta la produ­cerea unor noi rasaduri. inainte de a netezi terenul, inlaturati orice pietre mari de pe el.

Prima tundere o data ce firele de iar­ba au atins 5 cm, tundeti iarba pentru prima oara, taind doar varfurile rasadu­rilor si reducandu-le la aproximativ 3,5 cm. Este preferabila o cositoare rotativa, in loc de una cilindrica, deoarece are mai putine sanse sa distruga rasadurile delicate. Lamele trebuie sa fie ascutite, astfel incat sa taie firele de iarba si nu sa le rupa.

GAZON DIN BRAZDE DE IARBA

Desi plantarea brazdelor de iarba este o munca dificila, marele sau avantaj fata de semintele de iarba este acela ca puteti observa pamantul gol fiind transformat intr-un gazon inchis, clipa cu clipa. Cu toate acestea, nu uitati ca nu trebuie sa calcati pe gazon cateva zile si nici sa-1 supuneti unei folosiri repetate, cel putin doua luni de zile.

Plantarea brazdelor de iarba

Asezati primul sir de brazde pe langa o margine dreapta. De obicei, se incepe de la capa tul cel mai apropiat de gra­mada de brazde, astfel in­cat sa se poata evita cal­carea pe solul pregatit. Cu toate acestea, daca incepeti de la capatul cel mai indepartat, inseamna ca distanta pe care va tre­bui sa transportati brazdele de iarba devine tot mai mica, pe ma­sura ce dumneavoastra obositi. Folositi niste scanduri late, pe care sa duceti roaba sau sa calcati pe solul pregatit. Evitati taierea brazdelor si asezati-le pe pamant, fara a le intinde prea tare.

S-ar putea sa fie nevoie sa taiati o brazda ca sa se potriveasca, insa nu fo­lositi bucata taiata la capa­tul randului, daca este mai mica de jumatate – va fi prea vulnerabila si se va usca. Daca este nevoie de o bucata mai mica, asezati o brazda intreaga la mar­ginea randului si fixati bucata mai mica in inte­rior. Batatoriti randurile terminate de brazde cu o grebla, pentai a asigura contactul cu solul.

CUM SE SEAMANA UN GAZON

Plantarea semintelor de iarba nu este o operatiune dificila, insa trebuie sa fie indeplinita cu grija, pentru a se obtine un gazon dens si egal. Semin-ele se pot planta manual sau cu ajutorul unui aplicator. Aplicatorul este mai isor de utilizat pe o suprafata intinsa, dand rezultate mai rapide. Urmatorii iasi arata cum se face semanarea manuala.

EMANAREA PAS CU PAS

1. Pentru semanat alegeti 1 o zi uscata si, de referinta, fara vant. Daca ste nevoie, greblati usor aiul inca o data, pentru a a asigura ca este bine iaruntit si ca suprafata ste egala.

2. Cu ajutorul unor bete sau sarme, impartiti aria care urmeaza sa fie semanata in parcele de 1 m2. Masurati cateva cantitati de seminte (vezi p. 29) si raspanditi-le in mod egal de la o latura la alta a fiecarei parcele, pana cand ajun­geti sa acoperiti intreaga suprafata.

3. Daca nu se anunta ploaie pentm urmatoa-■ele zile, udati gazonul proaspat semanat cu aju-orul unei stropitori cu ro-;eta fina. pentru a evita in-iepartarea semintelor din >ol. Pentru a proteja se-nintcle impotriva pasari-or, ridicati niste suporturi ji acoperiti suprafata cu Jlasa de plastic, sau intin-ieti un material horticol special peste sol.

PREGATIREA LOCULUI

Dupa ce ati ales locul pentru noul gazon, trebuie sa pregatiti solul cu atentie, indepartand plantele si brazdele existente si pietrele mari, inainte de a planta semintele sau brazdele de iarba. Gazonul este un element durabil, asa ca acesta este cel mai bun moment pentru a face orice imbuna­tatiri necesare pentru a accentua conditiile de crestere.

Inlaturarea vegetatiei si a pietrelor

Cantitatea de munca pregatitoare care este implicata depinde de conditiile cu care va confruntati. Se poate sa inlocuiti un gazon existent uzat, sau sa transfor­mati un strat de flori sau o bordura cu arbusti in gazon. Locul s-ar putea sa fie acoperit cu buruieni, sau poate fi un teren cu sol (aproape) virgin.

Inlaturarea plantelor existente intai inlaturati copacii si tufele mari, smul­gand toate cioturile si radacinile pe care le puteti. Daca acestea raman in sol, s-ar putea sa incolteasca, sa incurajeze cres­terea ciupercilor, facand in cele din ur­ma sa apara pante si scobituri in braz­dele de iarba.

Sapati si inlaturati plantele erbacee si buruienile; tratati buruienile perene si pentru a va asigura ca micile portiuni cu plante si radacini ramase in pamant nu vor creste din nou.

SEMINTE SAU BRAZDE

Decizia majora pe care va trebui sa o luati atunci cand planificati un nou gazon este daca sa folositi seminte sau brazde de iarba. Fiecare metoda are avantaje si dezavantaje, iar decizia dumneavoastra va depinde de factori precum situatia financiara si de cat de repede aveti nevoie de gazon. In zonele calde, puteti planta un gazon folosind alte metode, cum ar fi rasadurile, lastarii sau tulpinile taratoare.

AVANTAJE

Economia Acesta este cel mai eco­nomic mod de a face un nou gazon. Cu toate acestea, nu fiti tentati sa cumpa­rati semintele cele mai ieftine.

Controlul tipurilor de iarba Atunci cand cumparati seminte stiti exact ce tipuri de iarba sunt prezente, ceea ce inseamna ca este mai usor sa alegeti un amestec potrivit conditiilor dvs.


DEZAVANTAJE

Viteza de fixare Va dura cateva sap­tamani pana sa se poata calca pe ga­zonul proaspat semanat si cateva luni pana la intrebuintarea normala.

Ingrijire timpurie ingrijirea gazonului proaspat plantat este dificila. Semintele trebuie protejate impotriva pasarilor, iar rasadurile sunt foarte predispuse distru­gerii cauzate de vremea rea sau de tra­tarea necorespunzatoare. Buruienile pot constitui o problema serioasa, in timp ce noile plante incep sa se fixeze.

GAZOANELE DIN SEMINTE

Pe langa seminte si brazde, mai exista cateva varietati de iarba disponibile, cum ar fi rasadurile, lastarii sau tulpinile tiratoare. Cu toate acestea, aceste meto­de nu sunt potrivite pentru zonele cu clima rece.

Rasadurile Acestea sunt niste bucati mici de brazde de iarba cu radacina, ta­iate in patrate sau cercuri cu diamentrul de aproximativ 8 cm. Plantati-le la inter­vale de 15-30 cm pe suprafata pe care doriti sa o acoperiti. in curand se vor raspandi, formand o pajiste uniforma, atata timp cat nu le lasati sa se usuce.

CUM SE FACE UN GAZON NOU

Gazonul va face parte probabil din gradina dumneavoastra foarte multi ani – deci, daca incepeti de la zero, este impor­tant sa va ganditi cu grija la ceea ce doriti si sa stabiliti in mod corect temelia. Daca acest lucru implica niste activitati dificile, precum saparea unor santuri de scurgere pe un teren imbibat de apa sau indreptarea unei pante, asa sa fie. Nimeni nu-si doreste sa treaca prin cheltuiala si efortul de a incepe din nou, mai ales dupa ce a suportat un an sau doi de probleme!

Aveti o singura sansa de a pregati solul in mod corespunzator, astfel in­cat sa merite sa faceti munca respec­tiva asa cum trebuie – intotdeauna este necesar un grad de cultivare a solului. Apoi, trebuie sa va decideti intre a folosi brazde de iarba sau seminte: exista avantaje si dezavantaje

SEMINTE SI BRAZDE

In cazul majoritatii lucrurilor, calitatea unui produs finit depinde, in mare masura, de calitatea ingredientelor folosite pentru realizarea sa. Nici gazoa­nele nu fac exceptie de la aceasta regula. Exista diferite metode de obtinere a brazdelor de iarba si a semintelor de gazon si merita sa petreceti putin timp analizand optiunile inainte dc a cumpara, deoarece, daca incepeti cu un pro­dus inferior, va fi foarte greu sa creati un gazon de calitate superioara.

VARIETATI DE IARBA

Atunci cand plantati un gazon nou, este cruciala alegerea corecta a tipului de iarba. Daca faceti un gazon din brazde de iarba, alegerea este de obicei destul de limitata (vezi p. 18). Oricum, atunci cand il cresteti din se­minte, aveti o posibilitate mai larga de a alege. Pentru majoritatea speciilor de iarba insirate mai jos (desi nu pentru toate), exista o gama larga de varietati cultivate disponibile, in fiecare an aparand noi tipuri.

Alegerea semintelor pentru gazon

Exista doua considerente principale care trebuie avute in vedere atunci cand ale­geti iarba, fie ca aceasta este pentru un gazon ornamental sau util si indiferent de tipul de climat in care urmeaza sa creasca. Climatul se poate imparti in zone racoroase, temperate si zone calde. Iarba pentru sezonul rece creste cel mai bine la temperaturi de 15-24°C, iar cea pentru sezonul cald la 27-32°C.

TIPURI DE IARBA PENTRU GAZONUL ORNAMENTAL

Aceste tipuri de iarba cresc incet si au frunze fine si inguste, de o cu­loare si uniformitate po­trivita. Tipurile de iarba pentru sezonul rece sunt vandute aproape invaria­bil ca un amestec de specii, insa cele pentru sezonul cald sunt culti­vate ca specii singure.

Iarba campului Acest tip de iarba pentru sezo­nul rece (speciile Agros-tis) se gaseste in ames­tecurile de seminte pen­tru gazoanele ornamen­tale. Ea creste deosebit de incet, astfel ca este potrivita acolo unde este necesara tunderea la di­mensiuni mici. Speciile cel mai frecvent utilizate sunt iarba de tip Brown-top (Agrostis tenuis), iarba agatatoare {A.palustris) si iarba mata­soasa (A. canina).

Iarba paius Aceasta iarba de tip Fetusca, pentru sezonul rece, este destul de rezistenta la calcare si la conditiile slabe de crestere. Iarba agatatoare paius, de cu­loare rosie {Festuca ru-bra sau rubra) si iarba paius de tip Chewing (F. rubra sau commutata) produc niste brazde uni­forme si matasoase.

Iarba Bermuda Iarba pentru sezonul cald, ca­re formeaza niste braz­de dense si viguroase. Iarba Bermuda obisnuita (Cynodon daclylon) poa­te fi crescuta din semin­te; alte tipuri de iarba Bermuda, cum ar fi c. transvaalensis, C. in­completus sau hirsutus si C. x magennisii, sunt de obicei cultivate fie in brazde, fie in lastari.

Iarba Zoysia Iarba pentru sezonul cald, ca­re formeaza un gazon dens. Cele trei specii care se cultiva de obicei sunt: iarba japoneza de gazon {Zoysia japonica), iarba Manila (Z. matrel-la) si iarba Mascarene (Z. tenuifolia); Z. japoni­ca are cea mai frumoa­sa culoare de verde si rezista la frig.

Gazoanele utile sunt de preferinta rezistente, for­mand totusi o pajiste atractiva. Cu toate aces­tea, unele dintre tipurile de iarba pentru sezonul cald nu rezista mult sa fie calcate in picioare, insa pot fi folosite pen­tru a forma un mod a-tractiv si putin intretinut de acoperire a pamantu­lui. Ca si in cazul gazoa­nelor ornamentale, tipu­rile de iarba pentru se­zonul rece sunt, de obi­cei, disponibile in ames­tecuri care cuprind une­le specii cu frunze fine, impreuna cu varietati de iarba mai elastica.

Iarba perena Lolium perenne este una dintre cele mai rezistente tipuri de iarba pentru sezonul rece, insa are frunzele aspre si creste rapid, producand un gazon de calitatea a doua, care trebuie cosit in mod frecvent, insa care nu poate fi tuns foarte scurt. Cu toate acestea, noile varietati cultivate sunt mult mai compacte Si cresc mai incet.

Iarba de pajiste Fiind uneori numita iarba al­bastra, tipul Poa contine larba utila si rezistenta Pentru sezonul rece. Cea mai cunoscuta si mai folosita este iarba albastra Kentucky sau iarba de pajiste cu frun­ze netede (Poa praten-sis), o planta viguroasa care rezista la seceta. Iarba de pajiste cu frun­ze aspre sau iarba al­bastra aspra (Poa trivia-lis) si iarba de lemn sau iarba albastra de lemn (Poa nemoralis) sunt in­cluse in amestecuri pen­tru zonele umede si um­broase, insa acestea nu sunt foarte rezistente.

Iarba Timothy Aceas­ta iarba pentru sezonul rece este uneori inclusa in amestecuri, deoarece este tare si rezistenta. Are frunze foarte aspre, care nu suporta sa fie tunse scurt. Phleum pra-tensis si tipul mai mic P. p. bertolonii (P. nodo-sum) sau cel si mai mic, Timothy, se numara printre speciile de iarba de tip Timothy.

ALEGEREA UNUI GAZON

Pentru majoritatea scopurilor exista doua optiuni pe care le puteti lua in considerare, atunci cand va hotarati in legatura cu tipul de gazon – un gazon pretentios, ornamental, folosind brazde de iarba fina, sau un gazon util. Unul dintre cei mai importanti factori care influenteaza aceasta decizie este gradul diferit de ingrijire de care au nevoie cele doua tipuri de gazon.

Gazoanele ornamentale

Cand sunt bine ingrijite, gazoanele orna­mentale de inalta calitate sunt admirate de toata lumea. Ele sunt de o culoare verde luxurianta si au o textura mata­soasa. Din pacate, ingrijirea lor este dificila si necesita mult timp, iar daca sunt doar putin neglijate, isi vor pierde aspectul lucitor foarte repede. Cel mai des sunt vazute pe terenurile de bow-ling, acolo unde jocul necesita o iarba ca un covor, care sa nu aiba nici cea mai mica deviatie de nivel. Gazonul si gardurile vii au nuante diferite, fiind intrerupte doar de tonurile pamantii ale casei si ale urnelor ridicate pe plinte.nevoie de cunostintele unui specialist, care sa le mentina intr-o forma perfecta. Gazonul ornamental trebuie considerat ca o planta de gradina. Valoarea sa este ea insasi o trasatura si chiar una care scoate in evidenta restul gradinii. Nu este un gazon deosebit de functional; nu suporta sa fie calcat in picioare prea mult si, categoric, nu este potrivit pentru locul dejoaca al copiilor. Un gazon ornamental trebuie cosit destul de scurt, iar cosirea trebuie sa se faca in mod frecvent si regulat, pentru a impiedica aparitia buruienilor cu frunze late si a ierburilor salbatice. Cosirea la dimen­siuni mici lasa sa se vada orice imper­fectiune de nivel, astfel ca trebuie sa pregatiti solul aflat dedesubt cu foarte mare atentie, pentru a putea avea un gazon de inalta calitate.

Diferenta dintre un gazon ornamental si unul util consta in tipurile de iarba care se folosesc (vezi p. 16-17). Iarba folosita la gazonul ornamental are frun­ze foarte subtiri, creste relativ incet si, de obicei, se fixeaza greu. in mod nor­mal, acest tip de gazon se face din se­minte, deoarece amestecurile de seminte pentru gazoanele ornamentale sunt mai usor de obtinut decat brazdele cu iarba ornamentala, insa perioada dintre ger­minarea semintelor si o buna acoperire a pamantului este una dificila, iar cres­terea unui nou gazon poate fi compli­cata. Gazonul ornamental este unul pen­tru persoane perfectioniste, care sunt pregatite sa dedice mult timp si efort intretinerii sale.

Gazoanele utile

Pe un gazon util se poate calca si juca din plin, desi orice tip de gazon va ince­pe sa prezinte semne de deranj daca va fi supus in mod regulat unei uzari foarte mari. Acesta va suporta de asemenea si putina neglijenta, fiind lasat sa creasca mai lung inainte de a fi tuns, ceea ce va masca imperfectiunile minore precum zonele distruse. Desi s-ar putea sa nu arate la fel de lucios si de frumos ca un gazon ornamental, un gazon util poate fi totusi extrem de atractiv, mai ales daca folositi tipuri de seminte de iarba re­zistenta, cu frunze fine.

Gazonul util este un gazon potrivit pentru familii, acolo unde zonele uzate de sub leagane, din fata portitelor de cncket, sau de pe o ruta frecvent circu­lata de-a lungul gradinii, nu constituie niste dezastre enorme, ci se pot inlocui pira probleme. intretinerea regulata va mcepe sa dea rezultate bune, insa in ca­zul in care cosirea, tunderea, tratarea, aerarea si alte sarcini sunt neglijate oca­zional, atunci un gazon util se va deteriora mai repede decat unul ornamental.

DE CE SA AVETI UN GAZON

Pentru multa lume, o gradina pur si simplu nu este completa fara un gazon. Desigur, un gazon bine ingrijit arata bine intotdeauna si va scoate in evidenta plantele din jurul sau – insa nu este vorba doar de acest aspect. Cand incepeti sa va ganditi la toate rolurile diferite pe care gazonul le poate avea in gradina, in curand va fi evident de ce este atat dc popular.

Un decor verde

Verdeata proaspata si matasoasa a unui gazon bine intretinut este intotdeauna o priveliste placuta. Verdele este o culoare deosebit de calmanta si odihnitoare, a-daugand o prospetime deosebita deco­rului unei gradini. in zilele toride de va­ra, gazonul poate avea un efect vizual de racoare, care poate fi foarte bineve­nit. Pentru multi gradinari, alternarea fa­siilor de verde inchis cu cele de verde deschis, obtinute cu ajutorul unei cosi­tori la care se monteaza un rulou in par­tea din spate, duce la un aspect perfect.

Pe langa faptul ca este el insusi foarte atractiv, gazonul scoate in evidenta si alte plante si flori, asigurand un fundal neutru, pe care efectul culorilor straluci­toare poate fi vazut in intregime. o margine bogata in culori este de obicei mult mai placuta si mai eficienta atunci cand, langa, ea se afla o zona de iarba verde, care asigura un contrast.

UN GAZON INTEGRAT

Formele geometrice ale gazonului si ale cararii ridicate sunt in contrast cu plantele.

Cheltuieli necesare

Veti descoperi ca semanarea unui gazon sau chiar si formarea acestuia din braz­de de iarba este mai putin scumpa decat pavarea unei suprafete sau alte tipuri de amenajare. Cu toate acestea, in timp ce cheltuielile initiale ale gazonului sunt relativ scazute, ingrijirea ulterioara a acestuia va costa mult mai mult decat mentinerea unei suprafete pavate, aco­perite cu pamant, sau chiar decat a unei borduri cu arbusti.

Cheltuiala „ascunsa' a mentinerii unui gazon subliniaza importanta plani­ficarii in scris a unui gazon, inainte de a intra in gradina. Evaluati cu grija spatiul destinat gazonului, amintindu-va cat timp si bani doriti sa cheltuiti anual pen­tru a va asigura ca iarba continua sa arate bine.O data ce va decideti sa plantati un gazon, cumparati iarba de cea mai buna calitate. Semintele de iarba ieftina nu sunt o afacere buna.

Intretinerea

Este nevoie de multa munca pentru a mentine aspectul verde si luxuriant al unui gazon. Iarba care formeaza gazonul este o planta vie si, prin urmare, are anumite cerinte daca se doreste ca aceasta sa-si pastreze starea cea mai bu­na. Ca toate plantele vii, iarba va supor­ta sa fie tratata necorespunzator doar pentru un timp, dupa care va incepe sa dea semne de suferinta. Totusi, nevoia unei ingrijiri zilnice nu trebuie sa fie apasatoare, atata timp cat o planificati.In timpul sezonului de crestere, gazoanele trebuie cosite cel putin sapta­manal. De asemenea, trebuie tratate cu ingrasaminte, tunse, plivite si adesea iri­gate. Cu toate acestea, pentru majorita­tea proprietarilor, un gazon frumos me­rita toata osteneala si exista metode de cultivare si de ingrijire care aduc rezul­tate maxime cu munca mai putina. in aceasta carte, veti gasi metode de a cres­te un gazon de cea mai buna calitate.

BENEFICII ECOLOGICE

Intinderile acoperite cu brazde de iarba asigura multe beneficii mediului. De exemplu, prin absorbtia poluantilor, pre cum dioxidul de carbon si dioxidul de sulf, si prin convertirea lor in oxigen, doar 60 m’ de gazon creeaza oxigenul necesar unei persoane pentru o zi intreaga. Iarba este un racoritor natural, intr-o zi fierbinte de vara, gazoanele vor fi cu -1°C mai racoroase decat pa­vajul de culoare inchisa si cu -10°C mai racoroase decat pamantul gol. Iarba actioneaza si ca purifica­tor pentru apa, filtrand elementele de contami­nare din apa de ploaie si reducand scurgerea. Pentru ca beneficiile gazo­nului dumneavoastra sa fie maxime, evitati fertilizarea ierbii cu ingrasaminte chimice, care se pot filtra in cursurile de apa publice, poluandu-le.


Ingrasaminte profesionale pentru gazon - Landscaper Pro®

Produse » Ingrasaminte profesionale pentru gazon - Landscaper Pro®

Scotts® este una dintre cele mai mari companii producatoare de ingrasaminte din domeniul horticulturii pe plan mondial, avand suprafete de testare care masoara peste 85 de hectare. Gama completa de ingrasaminte Landscaper Pro este una dintre cele mai sigure si performante de pe piata. Echipa Scotts de cercetare si dezvoltare numara peste 100 de persoane care lucreaza pentru a obtine produse noi si pentru a imbunatati performanta acestora.

Argumentele Scotts

De ce profesionistii din domeniul gazonului folosesc ingrasamintele Lanscaper Pro® cu eliberare controlata:

  • Stimuleaza patrunderea radacinilor si mai adanc in sol (un sistem radicular bine dezvoltat)
  • Acoperire mai mare si mai densa a terenului cu iarba
  • Refacere rapida a gazonului in caz de uzura accentuata
  • Mai putine aplicari pe an
  • Eliberarea azotului pe toata perioada necesara

Importanta fertilizarii gradinii - 4 motive pentru care peluza noastra are nevoie de ingrasamant

Analiza atenta a gradinii

O pajiste arata frumos de la exterior, dar cu cat te apropii de ea vei observa ca este plina de petice fara iarba, buruieni si zone cu iarba distrusa. Ingrasamantul ajuta pajistea dumneavoastra sa arate bine chiar si la o privire mai atenta.

Regenerare

Tunderea peluzei streseaza iarba si diminueaza partial capacitatea acesteia de a transforma lumina soarelui, apa si dioxidul de carbon in hrana pentru planta.

Creat pentru performanta, rezistenta

Soiurile de iarba folosite in ziua de astazi sunt create sa aiba rezistenta buna la folosire si sa arate bine, dar acestea necesita o buna fertilizare pentru a oferi avantajul calitativ dorit.

Pastrarea apei in sol

Fertilizarea corecta a gazonului va crea o peluza deasa cu radacini bine dezvoltate si ramificate, care ajuta la retinerea umiditatii la baza plantei, permitand solului sa absoarba cat mai multa apa.

De ce produsele Scotts® sunt cele mai bune pentru profesionistii din domeniul intretinerii gradinilor

Gama de produse Scotts® Landscaper Pro® contine ingrasaminte cu eliberare controlata pentru a oferi o crestere durabila si sanatoasa a peluzei dumneavoastra.

  • Concentratie crescuta de nutrienti disponibili
  • Eliberare sigura a nutrientilor pe o perioada mare de timp
  • Efect de durata si sigur pentru plante
  • Avantaj: azotul este furnizat pe o perioada mai lunga de timp
  • Pastreaza echilibrul intre cresterea masiva a plantei si dezvoltarea sistemului radicular

Ingrasamintele organice, cele organominerale si complexele minerale

Aceste ingrasaminte elibereaza nutrientii rapid si necontrolat, cauzand o crestere masiva, urmata apoi de lipsa nutrientilor. Eliberarea masiva a nutrientilor duce la o crestere intensa, ingreunand tunderea si aerisirea peluzei. Sistemul radicular se va micsora din cauza indisponibilitatii nutrientilor imediat dupa aplicare.

Ingrasamintele Landscaper Pro® cu eliberare controlata

Nutrientii sunt eliberati treptat, ceea ce nu duce la cresteri prea rapide si apoi la lipsa nutrientilor. Eliberarea graduala a nutrientilor determina dezvoltarea unui gazon mai viguros, cu un varf de crestere mai puternic si mai rezistent la folosirea zilnica si la uzura. De asemenea, eliberarea controlata stimuleaza planta sa dezvolte un sistem radicular mai puternic, mai adanc, ce are o eficienta crescuta in absorbtia apei si rezistenta la seceta.

Aqua Smart - Gestionarea eficienta a apei

Propunerea Scotts® privind utilizarea apei

Ingrasamintele din gama Landscaper Pro® sunt folosite in programele Scotts exclusive Aquasmart. Aceste programe duc la o crestere densa a foliajului ierbii si la dezvoltarea unor radacini adanci si sanatoase, permitand plantei sa foloseasca apa din sol mai eficient.

Tehnologia Aquasmart actioneaza prin aprovizionarea cu nutrienti gradual, astfel incat planta sa nu duca niciodata lipsa acestora. Pajistile si peluzele hranite cu Aquasmart dezvolta un foliaj al gazonului mai dens si mai dezvoltat, plus radacini mai adanci in sol. Aceasta se explica prin optimizarea consumului de apa pe doua cai:

  1. foliajul dens impiedica evaporarea si ofera solului mai mult timp sa absoarba umezeala
  2. radacinile mai adanci ajung sa absoarba o cantitate mai mare de apa. Rezultatul? Un gazon ce creste continuu si sanatos, ramanand verde si viguros.

Argumentul Scotts

Plantele au nevoie de azot, dar nici macar ele si nici solul in care sunt plantate nu il pot inmagazina pentru folosirea ulterioara. De aceea, azotul trebuie sa fie furnizat pe tot parcursul anului.

De ce alt tip de ingrasamant nu are rezultatele bune ale lui Landscaper Pro®

Exista pe piata un numar mare de ingrasaminte diferite si cateodata este greu sa alegi dintre ele. Va demonstram cum celelalte tipuri de ingrasaminte obisnuite nu intrunesc aceleasi calitati precum cele din gama Landscaper Pro®.

Ingrasamintele organice, naturale

  • Slabe in continutul de nutrienti, in special azot
  • Au variatii in eliberarea nutrientilor
  • Sunt scumpe daca ne raportam la continutul foarte mic de nutrienti

Ingrasaminte organo-minerale

  • Eliberare neregulata a nutrientilor din cauza elementului organic
  • Posibil efect daunator din cauza mineralelor, daca sunt gresit aplicate
  • Eliberarea rapida a mineralelor duce la cresterea masiva a foliajului, dar nu si a lungimii radacinilor

Complexele minerale agricole

  • Eliberarea rapida a nutrientilor ce duce la dezvoltarea foliajului in dauna dezvoltarii radacinilor
  • Efect de scurta durata, fara aprovizionarea pe termen lung cu nutrienti
  • Streseaza planta, posibil sa ii dauneze daca este gresit aplicat

Gama Scotts® extinsa cuprinde ingrasaminte cu eliberare controlata care asigura o crestere sanatoasa si de durata a peluzei dumneavoastra.














Ingrasaminte

Gama noastra extinsa cuprinde ingrasaminte cu eliberare controlata care asigura o crestere sanatoasa si de durata a peluzei dvs.

Maintenance 24+05+12 Longevitate: 2/3 luni

Cel mai des utilizat ingrasamant cu eliberare controlata pentru utilizare generala si intretinere, ce poate fi folosit in toate programele de fertilizare.

Continutul echilibrat de nutrienti este eliberat gradual pe o perioada de timp

Un efect vizual rapid, ofera vigoare plantei pe termen lung

Cateva aplicari pe an

Anti-Stres 16+05+22 Longevitate: 2/3 luni

Temperaturile extreme streseaza iarba, dar poate fi protejata aplicand Landscaper Pro Anti-Stres.

Ajuta planta sa-si sporeasca capacitatea de rezistenta la stres termic

Creste continutul nutrientilor din interiorul plantei

Intareste planta pentru a putea rezista impotriva climei nefavorabile



New Grass 20+20+08 Longevitate: 3 luni

Un produs multifunctional folosit cand se planteaza rulouri de gazon, cand se insamanteaza iarba sau cand se renoveaza o peluza deja existenta.

Nutrientii sunt eliberati controlat, astfel incat sa nu dauneze radacinilor vulnerabile

Ajuta la prinderea rulourilor de gazon mai repede si la cresterea mai rapida a gazonului proaspat semanat

Printr-o crestere mai rapida ajuta gazonul sa reziste bine in competitia din primele luni cu buruienile

All Round 24+05+08+2MgO Longevitate: 4/5 luni

Este un ingrasamant perfect pentru fertilizarea gazonului in fazele intermediare, granulele de ingrasamant avand un invelis unic - ceea ce face ca eliberarea nutrientilor sa fie pe o perioada lunga de timp.

Poate fi combinat cu alte produse Scotts din gama Landscaper Pro, precum Anti-Muschi si Weed&Feed, pentru programe de fertilizare complete

Cand este urmat la fertilizarea anuala de Pre-Winter, duce la o buna pregatirea gazonului pe perioada de iarna




Pre-Winter 14+05+21+2MgO Longevitate: 4/5 luni

Gazonul are nevoie de o cantitate mica de nutrienti pe timpul iernii, chiar si in cazul iernilor mai calduroase

Furnizeaza plantei nutrienti suficienti pentru a trece peste iarna

Ajuta gazonul sa porneasca mult mai repede in primavara

Nu leviga

Full Season 27+05+05+2MgO Longevitate: 8/9 luni

Un ingrasamant mineral care economiseste timp, fiind aplicat o singura data pe an, si care furnizeaza nutrienti pe intreaga perioada de vegetatie.

Nutrientii sunt eliberati treptat pe o perioada de 8-9 luni

O crestere uniforma si un sistem radicular bine dezvoltat

Rezistenta sporita la boli si buruieni


Combatere Buruieni Dicotile* 22+05+05+2.4D+Dicamba

Ingrasamant granulat care va combate cu usurinta majoritatea buruienilor cu frunza lata, stimuland apoi iarba din jur sa acopere peticele fara gazon lasate de disparitia buruienilor.

Aplicarea anuala sau bianuala a acestui produs ofera rezultate excelente

Duce la aparitia unui gazon dens si fara buruieni

Confera rezistenta de durata la aparitii de noi buruieni

Anti-Muschi* 14+00+05+Fe

Zonele umbrite pot fi infestate cu muschi, iar prin utilizarea de Anti-Muschi duce la oprirea cresterii muschiului.

Stimuleaza in acelasi timp iarba sa creasca

Duce la acoperirea rapida a peticelor goale de iarba

Rezultatele sunt vizibile in cateva zile

Controlul apei*

Formulat sa ajute la cresterea umiditatii in sol in timpul perioadelor de seceta. In zone cu ploi torentiale, acelasi produs favorizeaza absorbtia apei de catre straturile inferioare ale solului.

Duce la o crestere echilibrata a plantei

Reduce scurgerile de apa

Imbunatateste stocarea apei in ghiveci, pe timp de seceta




Flora 15+09+11+3MgO

Bazat pe tehnologia Osmocote renumita la nivel mondial, Landscaper Pro Flora se utilizeaza la fertilizarea rondurilor si bordurilor florale.

Are un amestec unic de nutrienti ce asigura inflorire maxima

Crestere sanatoasa a plantei

Poate fi folosit si pentru arbusti si arbori ornamentali




Contact |- ia legatura cu noi -| contact
Adauga document |- pune-ti documente online -| adauga-document
Termeni & conditii de utilizare |- politica de cookies si de confidentialitate -| termeni
Copyright © |- 2024 - Toate drepturile rezervate -| copyright

bani

Casa gradina



Arhitectura
Cadastru
Casa gradina
Desen
Electrica
Instalatii
Protectia muncii

Esee pe aceeasi tema


Ingrijirea Gazonului
Electrocasnice - sfaturi Info-ghid



Ramai informat
Informatia de care ai nevoie
Acces nelimitat la mii de documente. Online e mai simplu.

Contribuie si tu!
Adauga online documentul tau.