Home - qdidactic.com
Didactica si proiecte didacticeBani si dezvoltarea cariereiStiinta  si proiecte tehniceIstorie si biografiiSanatate si medicinaDezvoltare personala
referate baniLucreaza pentru ceea ce vei deveni, nu pentru ceea ce vei aduna - Elbert Hubbard





Afaceri Agricultura Comunicare Constructii Contabilitate Contracte
Economie Finante Management Marketing Transporturi


Comunicare


Qdidactic » bani & cariera » comunicare
Omnipotenta media



Omnipotenta media


Omnipotenta media


Mass-media au un rol tot mai semnificativ in conflictele/razboaiele internationale. Partile implicate poarta, de fiecare data, un dialog-competitie prin intermediul mass - media. Fiecare urmareste sa convinga opinia publica internationala de justetea cauzei pentru care lupta. Dintre canalele de comunicare abordate, multe se regasesc in cele mai moderne mijloace de comunicare in masa. Astfel, razboiul din Irak nu a fost un caz special in ceea ce priveste pregatirea opiniei publice mondiale si a liderilor din alte state. Intotdeauna, retelele de televiziune au numerosi reprezentanti in teren si se transmit imagini chiar si in timpul operatiilor militare.

Trebuie sa remarcam faptul ca opinia public ajunge sa "consume" mdiatic in direct crizele si conflictele din orice parte a lumii. Liderii politici implicati ajung sa comunice prin intermediul mass-media, pentru a-si justifica si legitima propriile actiuni, pentru a convinge ca "dreptatea" este de partea sa. Evolutia tehnologica si a telecomunicatiilor oferea presei un atuu pe care nu il mai avusese la indemana - independenta. Astfel mass-media considera ca, "in conditiile in care nu mai depinde de canalele de comunicare militare, va fi prezenta in sfera publica cu stiri proaspete si ca nu va mai fi nevoita sa faca "micile concesii" inerente vechilor relatii armata- presa" (Hlihor & Capatina, 2007, p. 250).

Odata cu evolutia tehnologica au crescut si exigentele publicului impunandu-se astfel noi standarde privind obiectivitatea, cantitatea si mai ales calitatea stirilor. Pentru un conflict de asemenea amploare cum se preconiza Razboiul din Golf mass-media nu concepeau sa fie excluse din miezul evenimentelor pentru a putea oferi publicului o imagine cat mai reala a cursului evenimentelor.

Administratia SUA avea mai intai nevoie de o opinie publica favorabila care sa-i gireze viitoarea interventie militara in Golf. Pentru a realiza acest deziderat puterea politica avea nevoie de sprijinul mass-media. Dealtfel "alianta" politico-militara era constienta ca doar prin intermediul mass-media putea sa-si atinga trei scopuri importante:



crearea unei opinii publice favorabile in randul americanilor care sa-i gireze interventia militara in Irak;

crearea unei opinii publice favorabile la nivel international care sa determine aprobarea actiunilor SUA si participarea cat mai multor state la coalitia multinationala;

folosirea mass-media ca arma in razboiul mediatic cu Irakul.

In stransa legatura cu aceste scopuri, am putea mentiona folosirea massmedia ca vector de propaganda pentru atingerea unor scopuri de politica externa, descurajarea si dezinformarea adversarului si intarirea moralului publicului propriu.

Un mare merit al occidentalilor este acela ca au reusit in mare masura sa contracareze propaganda regimului de la Bagdad. Acest lucru a devenit posibil cu ajutorul unor realiste strategii mediatice si de imagine. Mass-media definesc intr-o anumita masura mizele prioritare si evenimen­tele demne de a retine atentia publicului. Ele nu mai sunt doar o oglinda a actualitatii, ci un actor cu norma intreaga in viata politica moderna. Jurnalistii insisi iau de acum inainte parte la evenimente.





Contact |- ia legatura cu noi -| contact
Adauga document |- pune-ti documente online -| adauga-document
Termeni & conditii de utilizare |- politica de cookies si de confidentialitate -| termeni
Copyright © |- 2025 - Toate drepturile rezervate -| copyright