Tehnica mecanica
Compresoar centrifugaleCompresoar centrifugale 1.5.1. Scurt istoric Compresoarele centrifugale au inceput sa fie utilizate in tehnica frigului la inceputul secolului. Cele mai importante repere cronologice sunt: 1910: In 1926: In Elvetia, compania Brown Boveri realizeaza un compresor centrifugal functionand cu amoniac, avand o putere frigorifica de 7000 kW, la realizarea unei temperaturi de -15°C. Ulterior aceeasi companie a utilizat clorura de etilen si bromura de etilen pentru climatizare. 1930: Compania 1933: Compania Carrier utilizeaza R11 pentru climatizare si R12, propan, respectiv SO2, pentru realizarea de temperaturi mai scazute. Dupa al doilea razboi mondial, dezvoltarea intensa a domeniului conditionarii aerului, dar si a aplicatiilor care necesita temperaturi mai scazute, au favorizat atat in Europa cat si in S.U.A. promovarea compresoarelor centrifugale. Tab. 1.4. Tipuri de compresoare centrifugale
e centrifugale 1.5.2. Generalitati Compresoarele centrifugale sunt utilizate intr-o mare varietate de instalatii frigorifice si pentru conditionarea aerului. Debitele volumice uzuale se incadreaza intre 200 m3/h in aeronautica si 55000 m3/h in conditionarea aerului, iar turatiile intre 3000 si 100000 rot/min. Debitele mici se realizeaza cu diametre mici si turatii mari, iar debitele mari cu diametre mari si turatii mici. Compresoarele frigorifice centrifugale de puteri frigorifice mici realizeaza 15-95 kW, functionand cu R134a, sau R114, au dimensiuni foarte reduse, sunt antrenate de turbine actionate de aer, la turatii de peste 100000 rot/min si sunt destinate climatizarii cabinelor avioanelor de transport. Puterile frigorifice maxime ale compresoarelor centrifugale sunt limitate de dimensiunile acestora. De exemplu un asemenea compresor de 55000 m3/h pentru climatizarea unui aeroport, are un diametru exterior de aproape 2m. Temperaturile de vaporizare pe care le pot realiza se situeaza intre +10 C (climatizare) si -160 C (lichefierea metanului). Presiunile de refulare pot ajunge la 21 bar, iar raportul de comprimare variaza intre 2 si 30 (cu mai multe trepte de comprimare). Practic pot sa fie comprimatii toti agentii frigorifici. In compresoarele frigorifice se pot monta maxim 10 trepte (etaje) de comprimare si sunt posibile aspiratii multiple intre trepte, la diferite nivele de temperatura, astfel incat un compresor sa poata realiza mai multe nivele de temperatura scazuta. Se pot monta in serie mai multe compresoare, care sa fie antrenate simultan, iar daca este necesar aceste compresoare cu antrenare unica pot sa functioneze cu mai multi agenti frigorifici. In conditionarea aerului, datorita valorii reduse a raportului de comprimare (3 . 4), este posibila comprimarea in una sau doua trepte, deci pentru acest domeniu se utilizeaza masini simple. 1.5.3. Constructia compresoarelor centrifugale Masinile utilizate in climatizare sunt realizate in general sub forma unor grupuri care cuprind compresorul, sistemul de antrenare, condensatorul, vaporizatorul, dispozitivul de destindere si aparatele auxiliare. Un model de rotor pentru compresoarele centrifugale este prezentat in figura 1.27.
In figura 1.28 este prezentat modul de compunere a vitezelor intr-un rotor de compresor centrifugal.
Compresoarele centrifugale sunt realizate in mai multe variante constructive: Compresoarele deschise cu multiplicator separat, ca cel din figura 1.29, au aparut in ordine cronologica primele, avand la inceput doua trepte de comprimare.
Primii agenti frigorifici utilizati in aceste compresoare au fost R11, R12, R114, R500, R502 si R22. Cele mai importante caracteristici ale acestor compresoare sunt urmatoarele: - caterul
este realizat din fonta oteloasa avand doua parti suprapuse, ambele avand cate
o suprafata plana pentru montarea unei garnituri orizontale; -
integral din otel, cu palete separate, montate in canale practicate pe cele
doua fete ale rotilor; - labirintii (o parte fixa din
aluminiu si una rotitoare din otel) etanseaza zona de presiune ridicata fata de
cea de presiune scazuta, fiind strabatute de un debit foarte scazut de agent
frigorific, avand si rolul de a impiedica uleiul din circuitul de ungere sa
patrunda in compresor; Ansamblul este inchis si lucreaza intr-o baie de ulei. Varianta de compresor din figura 1.30 prezinta un carter avand forma simplificata, roti mai simple, iar in difuzoare pot sa existe optional si palete.
- La intrarea in primul rand de roti poate sa existe un dispozitiv mobil de reglare a debitului, denumit si dispozitiv de prerotire. - Ungerea se realizeaza cu ajutorul unei pompe centrifugale. Compresoarele deschise cu multiplicator incorporat au constructia prezentata in figura 1.31.
- Deoarece ansamblul compresor-multiplicator-motor nu este nici economic, nici usor de manevrat, unii constructori au montat multiplicatorul in carter; - Unul din avantaje este acela ca garnitura mecanica este plasata pe arborele de turatie redusa, care este mai usor de etansat. Compresoarele centrifugale semiermetice se utilizeaza in conditionarea aerului, unde raportul de comprimare mai redus permite utilizarea a numai doua trepte de comprimare, la o turatie care poate fi realizata prin antrenarea directa utilizand un motor electric cu doi poli. O asemenea varianta este prezentata in figura 1.32.
|