Home - qdidactic.com
Didactica si proiecte didacticeBani si dezvoltarea cariereiStiinta  si proiecte tehniceIstorie si biografiiSanatate si medicinaDezvoltare personala
referate sanatateSanatatea depinde de echilibrul dintre alimentatie si activitatea fizica - Hipocrate





Medicina Medicina veterinara Muzica Psihologie Retete Sport


Medicina


Qdidactic » sanatate & sport » medicina
Hipotensiunea arteriala



Hipotensiunea arteriala


HIPOTENSIUNEA ARTERIALA


Definitie hipotensiunea arteriala este un sindrom clinic caracterizat prin scade­rea valorilor tensionale sub 100 mmHg pentru tensiunea sistolica si sub 65 mmHg pentru cea diastolica.
in functie de durata, hipotensiunea poate fi trecatoare sau permanenta. in functie de etiologie se deosebesc: hipotensiuni arteriale esentiale, simptomatice si ortostatice.
HIPOTENSIUNEA ARTERIALA ESENTIALA

Apare in absenta unei cauze cunoscute, are uneori un caracter familial si se intalneste frecvent la cei care fac mari eforturi intelectuale. Se datoreaza dereglarii mecanismelor nervoase si endocrine care mentin regimul circulatiei. Boala este frecvent asimptomatica, depistarea fiind intamplatoare. Exista si Forme clinice cu Simptome atribuite, de obicei, unei nevroze: cefalee occipitala, astenie pronuntata, insomnii, palpitatii, transpiratii. in unele cazuri pot aparea manifestari lipotimice, mai rar sincope.

Hipotensiunea esentiala este permanenta si are un prognostic bun.
Forma asimptomatica nu necesita vreun Tratament. in formele clinice cu mani­festari subiective se recomanda psihoterapia (lamurirea si incurajarea bolnavului asupra lipsei de pericol a bolii), evitarea surmenajului fizic sau intelectual, un regim de viata igienic, cu ore suficiente de somn, plimbari in aer liber, practicarea moderata a culturii fizice, masaj, dusuri de inviorare, alimentatie de calitate si completa. Daca nu exista alte contraindicatii, cafeaua si alcoolul sunt permise in cantitati moderate.
HIPOTENSIUNEA ARTERIALA SIMPTOMATICA
Se intalneste in insuficienta suprarenala, intoxicatia cu alcool sau nicotina, boli cronice casectizante, pericardita constrictiva, stenoza aortica sau mitrala, tumori cerebrale. Prognosticul este al bolii de baza. Tratamentul se adreseaza indeosebi afectiunii cauzale si in al doilea rand hipotensiunii arteriale, pentru care masurile terapeutice sunt similare cu Tratamentul hipotensiunii esentiale.
HIPOTENSIUNEA ORTOSTATICA
Este o forma clinica insotita de lipotimii, uneori de sincope, care apar cu ocazia trecerii de la clinostatism la ortostatism. Exista forme esentiale, intalnite la bolnavi inalti si slabi, si forme simptomatice, observate in boli grave, casectizante, in unele afectiuni neurologice, in insuficienta suprarenala etc. Se considera ca boala se datoreaza insuficientei reflexelor vasoconstrictoare, care face ca sangele sa se acumuleze in vasele membrelor inferioare, rezultand o ischemie cerebrala trecatoare. Trecerea de la elino- la ortostatism se insoteste de o scadere a tensiunii arteriale cu peste 20 mmHg. Pulsul scade si apar ameteli, lipotimii sau chiar sincope. Tulburarile survin la cateva minute dupa schimbarea pozitiei. O forma particulara a fost descrisa la indivizi de peste 40 de ani, caracterizata prin hipotensiune, anhidroza si impotenta sexuala. Tratamentul este similar cu acela din formele clinice anterioare.






Contact |- ia legatura cu noi -| contact
Adauga document |- pune-ti documente online -| adauga-document
Termeni & conditii de utilizare |- politica de cookies si de confidentialitate -| termeni
Copyright © |- 2024 - Toate drepturile rezervate -| copyright