Home - qdidactic.com
Didactica si proiecte didacticeBani si dezvoltarea cariereiStiinta  si proiecte tehniceIstorie si biografiiSanatate si medicinaDezvoltare personala
referate istorieIstoria? O redescoperire conventionala a diverselor cacialmale din trecut! - Octav Bibere





Arheologie Arta cultura Istorie Personalitati Stiinte politice


Personalitati


Qdidactic » istorie & biografii » personalitati
Robert Shuman



Robert Shuman


Robert Shuman

Nascut la 1886 in Luxembourg si crescut in Lorena (Germania), Schuman a luptat ca ofiter in armata germana in Primul Razboi Mondial. De profesie a fost avocat. In 1918, and Lorena a fost restituita Frantei, el a primit automat cetatenia franceza.In 1919, a fost ales in Parlamentul francez. Era de orientare conservator moderat. Devine subsecretar de stat pentru refugiatii in martie-iulie 1940.

In septembrie 1940 Gestapoul il aresteaza si il deporteaza in Germania, de unde evadeaza in 1942. Activeaza in rezistenta franceza anti-hilarista. In 1944 R. Schuman devine un membru al Miscarii Republicane Populare, pe care o reprezinta ca deputat in Parlament in perioada 1945-1962.



Aplica Planul Marshall si colaboreaza cu Jean Monnet, Comisarul Planului de reconstructie a economiei franceze. Monnet il inspira in Declaratia Shuman din 9 mai 1950 si in istituirea CECO.

Marcand centenarul nasterii sale in 1986, Comunitatea Europeana a declarat ziua de 9mai, data Planului Schuman, Ziua Europei.

Planul Schuman de integrare europenaa este lansat in contextul in care SUA a dat prin Planul Marshall si crearea OECE un importan impuls cooperarii europene, iar miscarile de promovare a ideii unificarii europene pregateau spiritele pentru acestea. Planul a fost elaborat de fapt de Jean Monnet, iar R. Schuman ca ministru de externe l-a adoptat si i-a dat sprijinul politic necesar pentru traducerea lui in viata.


Ioan Cantacuzino a fost un remarcabil organizator al campaniilor antiepidemice, calitate pe care a demonstrat-o in combaterea epidemiei de tifos exantematic si holerei in timpul primului razboi mondial si in campania antimalarica.

Ioan Cantacuzino a fost membru titular al Academiei Romane din anul 1925, membru in Comitetul de Igiena al Ligii Natiunilor, al societatilor de Biologie, de Patologie Exotica si al Academiei de Stiinte din Paris. Numeroase universitati i-au acordat titlul de Doctor honoris causa, Lyon (1922), Bruxelles (1924), Montpellier (1930), Atena (1932) si Bordeaux (1934).

Unul dintre fondatorii marii noastre scoli de medicina si in acelasi timp intemeietorul scolii romanesti de imunologie, epidemiologie si patologie experimentala, a fost Ioan Cantacuzino. Institutul de Seruri si Vaccinuri, pe care 1-a intemeiat in 1921 la Bucuresti, ii poarta si astazi numele, iar analele stiintei mondiale i-au pastrat si ii vor pastra mereu amintirea, datorita descoperirilor sale, ca si a experientelor celebre pe care le-a intreprins. Si totusi, acest reprezentant de seama al neamului Cantacuzinilor, neam care a dat Romaniei atitea figuri ilustre, printre care unul dintre primii nostri invatati de seama, stolnicul Constantin Cantacuzino, autor al celei dintii harti detaliate a Tarii Romanesti, a fost mai mult decit un mare om de stiinta. A fost de asemenea un mare iubitor si cunoscator al artelor plastice, literaturii si muzicii, a sprijinit numeroase actiuni culturale, s-a manifestat ca om de statornica omenie; scriitorul Camil Petrescu scria, pe drept cuvint, despre el ca "e constiinta insasi'. Umanismul sau l-a facut sa se apr

Schuman a obtinut prealabil aprobarea guvernului francez pentru acest plan si a obtinut sustinerea cancelarului german K. Adenauer. Ministrul de extern francez a lansat public Planul Schuman la 9 mai 1950 la Paris. Schuman a propus in esenta reconcilierea franco-germana si crearea Comuniatii Europene a Carbunelui si a Otelului condusa de o Inalta Autoritate supranationala, ca prima etapa in construirea unei federatii europene.

Ministrul Inaltei Autoritati era modernizarea productiei, furnizarea carbunelui si otelului in conditii identice pe piata franeza si pe piata germana si pe pietele tarilor care mai adera cresterea nivelului de trai al muncitorilor in mod egal in tarile membre, libera circulatie a carbunelui si otelului, o uniune vamla, in piata comuna a carbunelui si otelului prin "furnizarea pietelor" nationale.

Schuman propunea ca aceste principii sa faca obiectul unui tratat intre state. Declaratia Schuman incepea prin invocarea traditiei politicii externe franceze de promovare a ideii de Europa unita.




Contact |- ia legatura cu noi -| contact
Adauga document |- pune-ti documente online -| adauga-document
Termeni & conditii de utilizare |- politica de cookies si de confidentialitate -| termeni
Copyright © |- 2024 - Toate drepturile rezervate -| copyright