Home - qdidactic.com
Didactica si proiecte didacticeBani si dezvoltarea cariereiStiinta  si proiecte tehniceIstorie si biografiiSanatate si medicinaDezvoltare personala
referate didacticaScoala trebuie adaptata la copii ... nu copiii la scoala





Biologie Botanica Chimie Didactica Fizica Geografie
Gradinita Literatura Matematica


Geografie


Qdidactic » didactica & scoala » geografie
Portile bihorului



Portile bihorului


PORTILE BIHORULUI

Sinonimii. Pestera Ponorului, Portale.

Localizare si cai de acces: inscris in peisajul framantat de la izvoarele Crisului Baita, acest impunator fenomen carstic se afla la obarsia Vaii Crisurilor, la o altitudine de 674 m. Din soseaua care urca in lungul Crisului (traseu turistic marcat cu triunghi rosu) se desprinde pe stanga, dupa 3 km de la localitatea miniera Baita-Plai, o poteca taiata in versantul stancos, care, patrunzand curand in padurea de fagi ce imbraca malurile vaii, castiga progresiv in inaltime, pana intr-o poienita unde intalneste apa Vaii Cosurilor. Urmand in continuare firul acesteia se ajunge, dupa mai putin de o ora de mers de la sosea, la picioarele unei faleze inalte de calcar ce intrerupe net valea. Aici se deschide o arcada neobisnuit de regulata, masurand 10 m inaltime si 12 m latime, de sub care se iveste apa Vaii Cosurilor.



Vizitarea Portilor Bihorului constituie in mod obisnuit o derivatie fie de la traseul turistic deja amintit, fie de la soseaua DN 75 Vascau-Campeni- Turda, inainte ca aceasta sa atace in serpentine pantele abrupte ale Vartopului.

Date istorice. Scrierile geografice din secolul trecut, cum sunt cele ale lui A. Schmidl (1863) sau F. Posepny (1874), mentioneaza la locul cuvenit existenta Portilor Bihorului. Pestera este cercetata, de asemenea, in primavara anului 1922 de marii biospeologi P. A. Chappuis si R. Jeannel, in colaborare cu entomologul vienez A. Winkler, iar in 1975 L. Valenas (Cercul "Z" al speologilor amatori din Oradea) si P. Brijan (Cercul "Speodava" din orasul Dr. Petru Groza) ridica planul cavitatii.

Fig. 12 - Portile Bihorului (cartare L. Vailenas, O. Marcus col., 1976)


Descriere. Numele de "Cetati ale Ponorului" raspunde in primul rand la ceea ce s-ar putea considera ca fiind sectorul de suprafata al acestui grandios fenomen carstic. Este vorba de un ansamblu de trei mari circuri calcaroase, denumite in mod frecvent, dar nu intru totul adecvat, "doline", dintre care cel central reprezinta inchiderea in fund de sac a Vaii Cetatilor. Albia acesteia, transformata intr-un haos de blocuri enorme de piatra, ia sfarsit la picioarele unui perete de peste 100 m inaltime, in care se decupeaza poate cea mai extraordinara forma din geometria atat de variata a carstului romanesc: portalul Cetatilor Ponorului. In fata celor 70 m la care se ridica ogiva acestei deschideri spre intunecimi cu adevarat hadesiene, omul traieste senzatia coplesitoare a maretiei naturii si a propriei sale neputinte atunci cand nu se afla la adapostul puterii ocrotitoare a civilizatiei pe care el insusi a creat-o.

Imediat dupa portal, in dreapta, o panta abrupta urca pana in fundul celui de-al doilea circ, ai carui pereti perfect circulari strajuiesc o incinta complet inchisa, cu un diametru la gura de aproximativ 70 m. Coroanele intunecate ale brazilor imprejmuiesc deasupra capului o roata de cer care, de aici, din adancul giganticei fantani de piatra, ramane singurul simbol al nemarginirii spatiului, in latura din stanga, o spartura raspunde in bolta galeriei care prelungeste sub pamant salbatica albie a Vaii Cetatilor. Scurgerea acesteia se ingemaneaza sub portal cu un puternic izbuc care tasneste din peretele stang si care aduce pentru o farama de timp la lumina apele inghitite de intuner

Descriere Marea arcada de la intrare este urmata de un spatiu larg, orizontal, a carui podea este acoperita de bolovanisul adunat pe malurile cursului de apa. In partea opusa intram, apa se arunca, uneori tumultuoasa, peste o cascada de 4 m inaltime, la picioarele careia vartejurile au sapat in piatra o excavatie circulara, cu pereti slefuiti, numita, in limbaj geomorfologic, o marmita. Depasirea - destul de dificila - a pragului format de aceasta cascada permite accesul intr-o sala vasta de aproape 20 m diametru, care constituie de fapt fundul in intregime luminat al unui mare aven. Peretii verticali si lustruiti de siroirea apelor se ridica la 30-35 m inaltime, in timp ce pe podea zace un larg con de daramaturi amestecate cu frunze moarte si acoperite de zapada pana catre inceputul verii. Dincolo de acest con, in latura stanga a salii, se afla deschiderea stramta a unei galerii, de obicei ocupata in intregime de apele care razbat pe aici in fundul avenului. Dupa perioade secetoase indelungate atunci cand debitul torentului scade mult, acesta nu mai apare decat la baza falezei calcaroase, in talvegul vaii, iar galeria poate fi parcursa, nu fara greutati, pe o lungime de 89 m, pana la un put adanc, inecat de ape.

Conditii de vizitare. Lasand deoparte galeria resurgenta, vizitarea Portilor Bihorului este simpla si nu implica nici macar utilizarea unor mijloace de iluminat.

Bibliografie. A. Schmidl (1863), R. Jeannel si E. Racovita (1929), M. Bleahu si S. Bordea (1967, 1974), M. Bleahu si col. (1976), L. Valenas si col. (1977).




Contact |- ia legatura cu noi -| contact
Adauga document |- pune-ti documente online -| adauga-document
Termeni & conditii de utilizare |- politica de cookies si de confidentialitate -| termeni
Copyright © |- 2025 - Toate drepturile rezervate -| copyright