Home - qdidactic.com
Didactica si proiecte didacticeBani si dezvoltarea cariereiStiinta  si proiecte tehniceIstorie si biografiiSanatate si medicinaDezvoltare personala
referate didacticaScoala trebuie adaptata la copii ... nu copiii la scoala





Biologie Botanica Chimie Didactica Fizica Geografie
Gradinita Literatura Matematica


Geografie


Qdidactic » didactica & scoala » geografie
Cheile girlistei



Cheile girlistei


CHEILE GIRLISTEI


Cheile Garlistei se intind pe circa 9 km si, cel putin in portiunea lor finala, se numara printre cele mai remarcabile formatiuni de acest fel din tara noastra. Ele sunt sapate de raul Garliste (cunoscut si ca paraul Aninei) in calcarele cretacice dintre localitatile Anina si Garliste.

Avandu-si obarsia in Anina, apa Garlistei se indreapta mai intai hotarat spre nord si intra curand in cheile sale in locul numit La Schlucht, aflat in partea nordica a orasului. Dupa ce primeste cativa afluenti nepermanenti pe stanga si pe dreapta face un mare cot in dreptul culmii Novatarina si. orientan-du-se spre sud-vest, iese din chei in punctul Peris (v. fig. 37). Mai departe raul primeste ca afluent pe stanga Valea Mare, se indreapta spre nord-vest, strabate satul Garliste si se varsa in cele din urma in Caras, in aval de comuna Carasova.



Pentru a intra in Cheile Garlistei, se pleaca din vecinatatea Putului de mina nr. l (cel mai nordic) al Aninei, ajungand de indata in punctul La Schlucht. Distantele pe care le vom strabate cu piciorul sunt urmatoarele : Orasul Anina (La Schlucht) - Peris (2,5 km pe drum de caruta si inca aproape 5,5 km pe poteca sapata pe alocuri in stanca ; in total circa 3 1/2-4 ore cu piciorul) ; Peris-Garliste (circa 2,5 km pe drum de caruta : 1/2-3/4 ora cu piciorul). Nu exista marcaje turistice. Cazare la hotelul din Anina.

La Schlucht peisajul e dominat, spre stanga, de o uriasa halda de steril, mereu ingrosata cu incarcatura trenurilor care circula pe linia industriala suspendata tocmai sus. Intre calea ferata industriala si fundul vaii, cam pe la mijlocul distantei, e taiat terasamentul caii ferate Anina-Oravita. Un viaduct, frumoasa lucrare de arta a acestei vechi cai ferate, ne incanta privirea cu silueta sa grandioasa, degajand totusi o impresie de mare trainicie. Dincolo de viaduct, in cleant, se afla o pestera destul de greu de gasit, cu o intrare mica, dificila (Pestera lui Schimpfin sau Pestera Aninei). O parte din apa Garlistei e impinsa de o puternica pompa sus, la statia de spalare a carbunelui. De indata ce depasim punctul La Schlucht, unde se afla un cartier de mineri, patrundem in chei, pe un drum de carute, avand in stanga apa raului innegrita de carbune. Dupa mai bine de 2 km drumul paraseste cheile la dreapta (spre soseaua Anina- Carasova) iar noi trebuie sa ne multumim - tocmai in portiunile cele mai dificile ale cheilor - cu o potecuta salbaticita care urmareste tot timpul versantul drept, ba coborand la apa, ba urcand in padure, trecand peste grohotisuri sau taind de-a dreptul pe barne inguste sau prin cleanturile abrupte (barnele acestea sunt uneori daltuite in stanca la 5-10 sau chiar 15 m deasupra raului).


Pe lunga portiune ce ne desparte de marele cot catre sud-vest cheile nu sunt prea falnice. E drept ca imediat dupa La Schlucht, valea e strajuita, in ambele parti, de carsii abrupte. Dar in general versantii sunt mai mult impaduriti, lasand la iveala, din loc in loc, albul calcarelor. Padurea este din amestec de fag cu mult alun, frasin si corn. Nenumarate liane (curpen, hamei si altele) intind brate noduroase din toate partile pentru a ne opri in loc. Lasam, pe stanga vaii, mai multe guri de pestera (prin una din ele, deschisa chiar la mal, iese un suvoi destul de puternic de apa). Potecuta noastra intretaie o serie de paraie seci, pe care mai mult le ghicim dupa grohotisul si bolovanisul inverzit de alge si muschi de la gura lor ; un adevarat afluent al Garlistei nu vom intalni pana la iesirea din chei. Din loc in loc, pe malul apei intalnim mori de mult parasite, marind cu scheletele lor negre romantismul ingustei si salbaticei trecatori.

Cu putin inainte de marele cot, peisajul se schimba radical. Locul inaltimilor relativ domoale si impadurite il iau carsii impozante care se ridica cu 100-150 m (poate si mai mult) drept din apa. Versantul stang e mai semet, mai abrupt decat cel drept care pe alocuri e mai domol sau cu grohotisuri. Cu rasuflarea taiata ne plimbam privirea de la apa neagra ce se zbuciuma in albia bolovanoasa pana la crestele ferestruite ale cleanturilor. Dar admiratia nu ne impiedica sa facem si unele observatii asupra rocii in care e taiata cheia : calcarele acestea sunt foarte vizibil stratificate, stratele sunt orizontale, verticale sau oblice, cu un mare numar de incluziuni de silex de culoare neagra, contrastand cu cenusiul sau galbuiul calcarului. Albia se ingusteaza in acest sector pana la 2-3 m iar versantii sunt impodobiti numai la baza cu fag sau cu tufe de liliac.

Chiar in dreptul marelui cot e sapata cea mai importanta dintre pesterile cheilor : Pestera cu Apa, cu deschiderea la 18 m deasupra albiei, care, in pofida numelui sau, este strabatuta de apa numai dupa precipitatii puternice. Putin mai in aval, in dreptul locului cunoscut sub numele de Galati, cam la 40 m deasupra raului, se deschide inca o pestera, cu doua intrari, Pestera Galatiului; de la Pestera cu Apa se poate urca la ea iar de la ea, daca mai urcam inca vreo 40 m pe versantul foarte inclinat, ajungem pe buza acestuia ; daca urmam de aici un drumeag de vreo 500 m ajungem in punctul La Cruce, pe soseaua Anina-Resita, la numai 5 km de Carasova. Cele doua pesteri vor fi prezentate mai departe.

Pe ultimii doi kilometri care au mai ramas, cheile ne rezerva surprize. Cleanturile iau aspect de turnuri, fortarete, creste dintate, ace. Poteca de acum larga urmareste un fost terasament al unei linii ferate inguste. Trecem printr-un portal frumos, apoi printr-un scurt tunel si iesim din chei in punctul Peris. Pe stanga intalnim un izvor carstic destul de puternic. Ceva mai incolo paraul Valea Mare devine afluent al Garlistei, dar nici apa acestuia nu reuseste s-o limpezeasca. Valea s-a largit mult. Prin lunca inverzita, pe drumul Anina-Garliste, ne indreptam spre localitatea Garliste iar de aici, prin Carasova, spre Resita.




Contact |- ia legatura cu noi -| contact
Adauga document |- pune-ti documente online -| adauga-document
Termeni & conditii de utilizare |- politica de cookies si de confidentialitate -| termeni
Copyright © |- 2025 - Toate drepturile rezervate -| copyright