Fizica
Lucrul mecanicLucrul mecanic I.1 Definirea lucrului mecanic Despre o forta care actioneaza asupra unui corp si-l deplaseaza, se spune ca efectueaza un lucru mecanic. Exemple de situatii, intalnite in viata de zi cu zi, in care se efectueaza lucru mecanic : un cal trage de un plug pe camp, un tata impinge un cos de cumparaturi pe un culoar intr-un magazin alimentar, o eleva ridica un ghiozdan plin cu carti pe umarul ei, un halterofil ridica o haltera deasupra capului. In fiecare caz prezentat exista o forta care actioneaza asupra unui corp sa-l deplaseaza. Concluzie : Pentru a efectua lucru mecanic fortele trebuie sa provoace deplasari.
Definitie : Lucrul mecanic este o marime fizica definita ca produsul dintre componenta fortei care actioneaza asupra unui corp, in directia deplasarii punctului ei de aplicatie, si marimea acestei deplasari. Lucrul mecanic este o marime fizica derivata, scalara si de stare. Relatia matematica a lucrului mecanic :
Definitie : Un joule este lucrul mecanic efectuat de o forta de un newton care isi deplaseaza punctul de aplicatie pe distanta de un metru, pe directia si in sensul fortei. Observatie : Daca asupra unui corp actioneaza mai multe forte, lucrul mecanic total este suma algebrica a lucrurilor mecanice ale fortelor.
I.2 Cazuri particulare : a)Vectorii si au aceeasi orientare :
Forta care produce miscare se numeste forta motoare (de tractiune). Lucrul mecanic efectuat de ea se numeste lucru mecanic motor si este pozitiv. b) Vectorii si au aceeasi directie si sensuri opuse
Forta care se opune miscarii se numeste forta rezistenta. Lucrul mecanic efectuat de ea se numeste lucru mecanic rezistent si este negativ. c) Vectorii si au directii perpendiculare :
Fortele perpendiculare pe deplasare nu efectueaza lucru mecanic. I.4 Interpretarea geometrica a lucrului mecanic Lucrul mecanic este numeric egal cu aria subgraficului fortei in functie de pozitia x. O forta constanta deplaseaza corpul pe distanta d.
Reprezentarea grafica F(x):
F
I.4 Lucrul mecanic efectuat de greutate
h fortei gravitationale G = mg , sub actiunea careia se deplaseaza in jos, efectuand un lucru mecanic motor: L = mgh
gravitationale G = mg care face unghiul de 180s cu sensul de miscare, efectuand un lucru mecanic: L = - mgh Un corp aflat la inaltimea h poate cobori in mai multe moduri :
La coborarea pe planul inclinat efectueaza lucru mecanic componenta tangentiala a greutatii :
La coborarea pe trepte , greutatea nu
efectueaza lucru mecanic pe portiunile BC si DE, deoarece este
perpendiculara pe deplasare. Lucrul mecanic efectuat de greutate este Dupa cum se vede, lucrul mecanic al greutatii nu depinde de forma drumului, numindu-se lucru conservativ. Definitie : Forta care actioneaza asupra unui corp si efectueaza un lucru mecanic dependent de pozitiile initiala si finala si independent de forma traiectoriei se numeste forta conservativa. Forte conservative sunt : greutatea, forta elastica, fortele electromagnetice. I.4 Lucrul mecanic efectuat de forta de frecare Un corp care se misca pe o suprafata de sprijin cu care freaca,este
actioneaza in sens opus miscarii. Lucrul mecanic al cestei forte este rezistent si are expresia:
motor. Daca pe un carucior se aseaza un corp de care se trage cu o sfoara, forta de frecare dintre corp si carucior produce un lucru mecanic rezistent asupra corpului si totodata un lucru mecanic motor asupra caruciorului. I.5 Lucrul mecanic efectuat de forta elastica Consideram un resort elastic, fixat la un capat de un suport rigid, iar la celalalt capat este legat un corp ce se poate deplasa. Dupa deformare, forta elastica readuce corpul la forma initiala. Dupa deformarea resortului cu , se va manifesta o forta elastica ce va deplasa corpul pe o distanta ,unde deformarea devine , iar forta elastica este .
Deoarece in timpul miscarii forta nu este constanta, se va calcula lucrul mecanic pe baza ariei trapezului descris de forte si deformari :
In cazul fortei elastice lucrul mecanic poate fi motor (cand aduce corpul la forma initiala) sau rezistent (in timpul deformarii corpului).
|