Chimie
Dizaharidele reducatoareDizaharidele reducatoareMaltoza. Se obtine la hidroliza partiala a amidonului sub actiunea acizilor diluati. De asemenea, apare ca intermediar in procesul de fermentatie alcoolica, unde hidroliza amidonului se realizeaza enzimatic sub actiunea diastazei din faina de malt:
Maltoza este o substanta
de culoare alba, cristalina, solubila in apa.
Solutiile de maltoza sint dextrogire si prezinta fenomenul
de mutarotatie (forma 168O,
forma 112O,
iar la echilibru 136O). Reduce reactivii Tollens si Fihling, dovada a caracterului reducator. Este
oxidata cu apa de brom la acid maltobionic. Prin hidroliza
maltoza scindeaza in doua molecule de Dglucoza. Hidroliza se
realizeaza cu acizi diluati sau enzimatic, sub actiunea maltozei,
rezultind astfel ca cele doua unitati de Dglucoza
sint legate glicozidic.
Prin diverse reactii s-a stabilit ca la formarea acestei
legaturi participa gruparea OH
de
Celobioza. Se obtine prin hidroliza partiala a celulozei. In acest scop firele de bumbac sint tratate citeva zile cu acid sulfuric si anhidrida acetica, sub actiunea carora au loc concomitent hidroliza si acetilarea, obtinindu-se un octaacetat de celobioza. Hidroliza alcalina, cu hidroxid de potasiu sau etoxid de sodiu, transforma acest octaacetat in celobioza.
Ca si maltoza, celobioza are formula moleculara C12H22O11, este un zahar reducator, exista in forma si care sufera mutarotatie si poate fi hidrolizata in doua molecule de Dglucoza. Cercetarile au demonstrat ca celobioza contine doua cicluri piranozice si o legatura glicozidica la gruparea OH al carbonului C4. Celobioza difera de maltoza in privinta hidrolizei: scindeaza sub actiunea emulsinei de unde rezulta ca legatura glicozidica are configuratie . Structura celobiozei poate fi prezentata:
Lactoza. Se gaseste in lapte 5 % si se obtine ca subprodus la fabricarea brinzei. Are formula C12H22O11, este reducatoare, exista in forme si care dau mutarotatie. Hidroliza acida sau enzimatica (cu emulsina) scindeaza lactoza in cantitati egale de Dglucoza si Dgalactoza. Legatura ‑glicozidica se formeaza prin condensarea hidroxilului anomeric de la galactoza cu grupa OH alcoolica din pozitia 4 a glucozei, ambele hexoze fiind ciclizate piranozic:
|