Pescuit
Retete BoilesRetete BoilesTimp de multi ani, pescarii de crap au crezut ca pentru boilies cea mai mare importanta o are concentratia cat mai mare de proteine din compozitie. Acum stim ca acesta nu este singurul factor important. Prezenta aminoacizilor si a vitaminelor, capacitatea de a permite aromelor sa se disperseze in apa, consistenta sunt la fel de importante. Retetele complexe cu mai mult de 15 ingrediente au fost inlocuite cu retete mai simple, in care importante sunt calitatea ingredientelor folosite si adaptarea momelii la hrana pe care crapul o gaseste in mediul acvatic. Boilie -ul miraculos nu s-a inventat inca si poate ca este mai bine asa. Cele 8 retete prezentate in continuare va ofera baza pentru a putea pescui eficient si corect. Toate retetele pot fi modificate si adaptate. Insa pentru a va putea da seama care este momeala cea mai buna pentru apa pe care o pescuiti, trebuie sa folositi aceeasi momeala mai mult timp. Acesta este pretul pe care trebuie sa il platiti pentru a avea capturi mari. 1. "LE GRAND CLASSIQUE" Cea mai simpla si probabil cea mai adaptabila reteta din cate exista. Poate primi orice fel de aroma, fie in timp ce preparati boilies-urile, fie prin inmuiere intr-un dip, inainte de a o pune in montura. Culoarea deschisa pe care o capata dupa fierbere ii permite sa se distinga clar pe fundul apei si sa suscite curiozitatea pestilor.
2. BOILIES PENTRU IARNA Granulatia mare a Bird Food -ului determina o structura mai putin compacta a boilies -urilor, ceea ce permite aromelor sa se disperseze mai bine in apa. Baza mix-ului este identica cu cea de la reteta 1.
3. BOILIES DE PRIMAVARA (biscuiti pentru caini) In aceasta perioada a anului, crapii isi reiau activitatea si cauta hrana bogata in substante hranitoare. Apa fiind inca rece, va permite aromelor continute de aceste boilies pe baza de biscuiti de caini sa se disperseze, atragand pestii.
4. BOILIES PENTRU RAU Acest tip de boilies permite o difuzie buna a aromelor, atagand in acest fel pestii in zona unde se afla momeala. Sunt mai grele decat boilies -urile obisnuite (datorita caseinei si a fainii de grau).
5. BOILIES PENTRU SECTOARE PESCUITE INTENS Aceasta reteta este mai complexa si inglobeaza ingrediente cum ar fi extractul de ficat care care actioneaza ca atractant, insa in acelasi timp contine o cantitate semnificativa de aminoacizi. Betaine -ul, care se dizolva in apa, va spori si mai mult eficacitatea acestor ingrediente. Boilies -urile obtinute astfel sunt tari, compacte si bogate in proteine. Cele mai bune rezultate se obtin pescuind cu aceste boilies deasupra unui covor de nada format din pellet -uri.
6. BOILIES SARATE PENTRU PESTI MARI Acest tip de bulete trebuie sa fie foarte tari (timp de fierbere - 3 minute). Cele mai bune rezultate se obtin daca se folosesc doua asemena boilies de cca. 15 mm pe hair-rig. Ca nada poate fi folosit un amestec de 75% boabe si 25% boilies.
7. BOILIES PENTRU NADIT Mai sarace in proteine, aceste boilies au rolul de a atrage si mentine pestii intr-un anumit loc, fara ca acestia sa se sature.
8. BOILIES SOLUBILE Prepararea acestora este identica cu cea pentru reteta clasica prezentata mai sus. Pasta obtinuta este rulata sub forma de bulete care insa nu se mai fierb. Boilies -urile se lasa la uscat, insa trebuie sa fie evitate schimbarile bruste de temperatura. Nu trebuie sa va faceti probleme ca s-ar putea strica, insa trebuie evitata expunerea la caldura mare (pentru ca pot crapa) sau la umiditate.
|