Home - qdidactic.com
Didactica si proiecte didacticeBani si dezvoltarea cariereiStiinta  si proiecte tehniceIstorie si biografiiSanatate si medicinaDezvoltare personala
referate baniLucreaza pentru ceea ce vei deveni, nu pentru ceea ce vei aduna - Elbert Hubbard





Afaceri Agricultura Comunicare Constructii Contabilitate Contracte
Economie Finante Management Marketing Transporturi

Resurse umane


Qdidactic » bani & cariera » management » resurse umane
Managementul stresului



Managementul stresului



     Un management adecvat al stresului, respectiv gestionarea si controlul emotiilor, reactiilor in situatii percepute ca dificile, generatoare de stres, ar presupune cateva aspecte esentiale:

informarea cu privire la situatii, surse care pot deveni factori stresori, facilitand anticiparea unor posibile strategii de infruntare a situatiilor dificile;
• dezvoltarea, consolidarea stimei de sine, prin stabilirea unor scopuri realiste, posibil de atins, credinta autosuficientei, motivatia pentru implicarea in rezolvarea sarcinilor;
• dobandirea (invatarea) unor abilitati, metode si tehnici de luare a deciziiilor optime si de rezolvare a problemelor,  dobandirea unor tehnici de rezolvare a conflictelor, de colaborare pozitiva cu ceilalti menite sa asigure succesul in activitate;
• suport social adecvat, prin gestionarea unor relatii de parteneriat profesional cu persoane competente ce pot oferi sprijin, ajutor, consultanta.



     In conditii de normalitate, oamenii trebuie sa gaseasca modalitati de adaptare in fata unor situatii noi. Stresul nu este neaparat un fenomen negativ, perceput la nivel moderat, el poate fi chiar un important factor motivational sau poate fi un instrument in dobandirea unei adaptari dinamice la noi situatii. In cazul in care stresul este intens, continuu sau repetat, atunci acesta poate deveni un fenomen negativ ce poate conduce la imbolnavire fizica ori tulburari de natura psihologica.
     In contextul organizational, stresul poate genera adesea adaptari inadecvate la situatii, de aceea aflat sub presiune, amenintari, omul reactioneaza dupa legea lupta sau fugi. Pe termen scurt stresul poate avea efecte negative asupra comportamentului unei persoane, pe termen lung, stresul poate afecta in mod serios sanatatea fizica si psihica a omului.
     Cateva solutii ale depasirii, prevenirii, inlaturarii surselor, efectelor stresului ocupational pot fi: invatarea unor metode de relaxare, invatarea unor metode de rezolvare a problemelor si luare de decizii, dezvoltarea unor strategii de identificare si rezolvare a situatiilor conflictuale, mentinerea echilibrului emotional: dezvoltarea unei relatii satisfacatoare cu cei din jur, stabilirea si mentinerea unui suport social adecvat, mentinerea unei imaginii de sine pozitive – dezvoltarea stimei de sine, valorizarea performantelor, gandire pozitiva, dezvoltarea unui stil de viata sanatos (mentinerea unei greutati normale, practicarea regulata a exercitiilor fizice, renuntarea la consumul de alcool si a tutunului), invatarea unor strategii de adaptare la stres, de gestionare eficienta a acesteia prin:
• reducerea conditiilor stresante din mediu;
• informarea privind posibile surse de stres;
• constientizarea reactiilor la stress;
• tehnici de dezvoltare a tolerantei la stres.


     De asemenea, dezvoltarea asertivitatii, comunicarii pozitive cu ceilalti elimina semnificativ factorii de stres la locul de munca, si nu numai.

Comunicarea asertiva se caracterizeaza prin:

1. Autocontrolul propriei comunicari. Acesta se poate manifesta, de exemplu, prin aceea ca mesajele pe care le comunicam trebuie sa sugereze clar ca avem control complet asupra continutului de sentimente, nevoi, ganduri, dorinte exprimate in mesaj. Diferenta consta in faptul ca in primul caz, noi avem control asupra asentimentelor noastre, este optiunea noastra sa fim nemultumiti, nu interlocutorul este acela care ne controleaza sentimentele prin comportamentul sau.
Atitudinea noastra trebuie sa fie proactiva si nu reactiva.Daca tindem sa comunicam in permanenta ca si cum seful sau organizatia ne guverneaza si controleaza sentimentele sau gandurile, acest sentiment de dominatie va deveni propria noastra realitate care ne va stresa continuu.

2. Recunoasterea si verbalizarea sentimentelor, daca aceasta contribuie la intelegerea corecta a mesajului. Sentimentele exista si nu le putem evita sau neglija; ele afecteaza procesul de comunicare si de stress. In acest context sunt frecvente sentimente de natura fiziologica, sentimente legate de procesul de gandire, sentimente legate de atitudini si sentimente de tip nevoie, lipsa( deprimare, iritare, dezamagire).
Nu trebuie pierdut din vedere faptul ca, mai ales in situatii in care comunicarea nu este suficient de precisa, sentimentele care apar sunt la alegerea celui care receptioneaza mesajul.


interpreteaza corect schemele electrice, simbolurile si legile electrice de baza;

determina circuitele paralele si in serie;

scoate de sub tensiune echipamentele electrice conform normelor tehnice de securitatea muncii si P.S.I.;

executa verificari asupra instalatiilor electrice vizual, auditiv sau cu ajutorul aparatelor de masura, prin proceduri adecvate, in vederea respectarii normelor P.S.I.

identifica echipamentele si componentele defecte, in vederea remedierii;

alege sculele, materialele si aparatele de masura conform schemei de lucru;

inlocuieste/repara echipamentul electric defect;

reface izolatia circuitului si legaturile de impamantare conform normelor tehnice;

repune sub tensiune instalatia electria, in vederea verificarii calitatii lucrarii;

remediaza eventualele defecte si prezinta lucrarea pentru receptie persoanelor abilitate.


privind executarea / modificarea instalatiilor electrice

citeste si interpreteaza corect schema electrica;

alege materialele, dispozitivele, echipamentele si aparatele de masura conform specificatiilor din schema;

stabileste traseul instalatiei in functie de cerinte si disponibilitati;

monteaza tuburile de protectie, conductorii si echipamentele si realizeaza conexiunile si izolatiile conform schemei si normelor tehnice de securitatea muncii;

pune sub tensiune instalatia si utilizeaza aparate, tehnici si proceduri specifice pentru verificarea functionarii acesteia;

repara sau inlocuieste eventualele echipamente defecte, conductori, izolatii etc. conform cerintelor.


privind intretinerea instalatiilor electrice

executa inspectii periodice si revizii tehnice ale instalatiilor electrice;

executa ungerea, gresarea instalatiilor electrice;

identifica si verifica calitatea materialelor si curata partile accesibile ale instalatiei electrice;

stabileste necesitatea reparatiei, in functie de starea tehnica a instalatiei electrice si executa atat reparatii curente cat si reparatii capitale, ce presupun demontarea completa a instalatiei electrice, vopsirea, ungerea si reconditionarea izolatiilor deteriorate etc.;

executa un ciclu complet de incercari, pentru stabilirea incadrarii instalatiei elect

3. Evitarea exprimarii ambigue a nevoilor si dorintelor ( de exemplu prin referiri indirecte), identificarea si comunicarea motivelor, sentimentelor in termeni de nevoi directe.
Concret: o persoana va fi capabila sa faca ceea ce dorim( deci scopul comunicarii sa fie indeplinit) daca exprimam aceasta dorinta in termini clari. Munca va putea decurge in continuare in conditii bune, cu instructiunile, dispozitiile, corectivele transmise/receptionate prin comunicare. Daca exprimarea esta insa ambigua, neclara, climatul de munca va fi afectata de nemultumirile legate de neindeplinirea asteptarilor, nesatisfacerea cerintelor, greseli de indeplinire a dispozitiilor. Intregul grup de munca poate deveni stresat.

4. Receptionarea solicitarilor, nevoilor, dorintelor sau sentimentelor exprimate intr-un mesaj ceea sunt de fapt, nu ca pretentii, obligatii,datorii. Ideal ar fi fiecare sa poata exprima clar, deschis ce doreste, iar actiunile sa aiba loc pe baza unei rezolutii stabilite de comun accord intre comunicatori.

Comunicarea asertivδ, ca sursa a adecvarii sociale, s-a dezvoltat ca o modalitate de adaptare eficienta la situatii conflictuale interpersonale. Asertivitatea prin schimbarea atitudinii comportamentale are ca si consecinte pe termen lung imbunatatirea relatiilor sociale, dezvoltarea increderii in sine, respectarea drepturilor personale, formarea unui stil de viata sanatos, imbunatatirea abilitatilor de luare de decizii responsabile. Exprimarea emotiilor, utilizand o comunicare directa, deschisa si onesta, determina cresterea increderii in sine, in ceilalti, a castigarea respectului semenilor, de exprimare a emotiilor si gandurilor intr-un mod placut, nederanjant, impartasirea opiniilor si experientelor cu ceilalti, a trairilor pozitive, negative fara cenzura si fara a deranja sau a fi deranjat sunt tot atatea conditii ale unei comunicari asertive si deci a unui management eficient al stresului.




Contact |- ia legatura cu noi -| contact
Adauga document |- pune-ti documente online -| adauga-document
Termeni & conditii de utilizare |- politica de cookies si de confidentialitate -| termeni
Copyright © |- 2025 - Toate drepturile rezervate -| copyright