Home - qdidactic.com
Didactica si proiecte didacticeBani si dezvoltarea cariereiStiinta  si proiecte tehniceIstorie si biografiiSanatate si medicinaDezvoltare personala
referate baniLucreaza pentru ceea ce vei deveni, nu pentru ceea ce vei aduna - Elbert Hubbard





Afaceri Agricultura Comunicare Constructii Contabilitate Contracte
Economie Finante Management Marketing Transporturi


Constructii


Qdidactic » bani & cariera » constructii
Constructii vanatoresti



Constructii vanatoresti



Sunt lucrari mai ample, destinate in primul rand adapostirii vanatorilor si, uneori si recoltarii vanatului.

Constructiile vanatoresti se fac, in majoritatea cazurilor in padurii, deoarece in terenuri agricole, dat fiind specific lucrarilor de aici, ele n-ar putea dura. Un alt motiv pentru care lucrarile de acest fel se fac in paduri este acela, ca observatoarele, cararile, casele si cabanele sunt necesare pentru vanatul mare, care isi duce viata in padure.

Terenurile de vanatoare de munte si de dealuri inalte poluate cu cervide necesita un mare volum de constructii si amenajari vanatoresti decat cele de ses si coline.

Pentru a putea inmulti vanatul pana la obiectivul optimsi apoi pentru a pune vanatorii in situatia de a practica vanatoarea spre multumirea lor, sectorul vanatoresc are nevoie de un plan de lucrari, in care sa se prevada pe de o parte obiectivele de atins, iar pe de alta mijloacele, lucrarilenecesare pentru atingerea acestor obiective. Planul de lucrari trebuie sa fie adaptat necesitatii terenului, dar cum terenurile de vanatoare difera mult unul de altul,este usur de inteles ca nu se ppot da retete general valabile, ci numai puncte de spijin de care sa se serveasaca cel chemat sa intocmeasca un astfel de plan. Planul de gospodarire se poate intocmi deci pentru un singur fond sau pentru un complex de fonduri.

O clasificare a lucrarilor necesare ar putea fi urmatoarea: lucrari pentru ocotirea vanatului, lucrari pentru recoltarea vanatului si lucrari cu carcter mixt.

Lucrarile pentru ocrotire se impart in:

lucrari care servesc nemijlocit la dezvoltarea vanatului:

ingrijirea fanetelor si pasunilor,



cultivarea de plante in scop vanatoresc,

imbunatatirea mediului prin plantarea de arbori si arbusti,

construirea de hranitori de diferite tipuri,

sarariile,

fantani in terenurile total lipsite de apa,

adaposturi pentru mistreti,

bai de nisip pentru fazani

lucrari care il ajuta pe vanator la ocrotirea si ingrijirea vanatului:

colibe pentru adapostirea personalului de paza in timpul patrularilor si a observari vanatului,

bordeie si restul de amenajari pentrui combaterea cu ajutorul bufnitei a unor daunatori cu pene ai vanatului,

deschiderea cararilor vechi si a drumurilor pentru a inlesni miscarea in teren a personalului de paza,

instalarea in teren a capcanelor-lada si facerea de cararipentru a conduce rapitorele in capcana,


asezarea pe teren a capcanelor cu porumbei,

construirea in teren a unor capcane pentru caini,

coridoare radiale prin desisuri, plecand din observator cu scopul de a vedea miscarea vanatului si carari spre arbori in care stationeaza pasari rapitoare cu pene, spre a permite apropiatul fara zgomot, tot aici se pot face adaposturi de vedere, pentru a sta la panda,

confectionarea de scari portabile, cu ajutorul carora personalul de baza urca in arbori pentru a observa vanatul,

construirea de depozite de fan cu acoperis mobil.


Lucrarile pentru recoltarea vanatului sunt:

case de vanatoare,

cabane de vanatoare,

locuri de panda si observare pe sol, copuse dintr-o banca si un paravan in fata,

tiitor pentru ursi la 2-3 metri inaltime,

tiitoare din gard de nuiele pentru vanatoare cu goanna a mistretilor

locuri de panda de mistreti la nada, amenajate in desis,

tiitor pentru vanatoarea de fazani, confectionate fie din panoui de papura, fie din plantati de arbusti cu frunze permanente,

observator inchis pentru observarea de ursi la nada,

gropi pentru vanatoare de gaste salbatice,

diferite prinzatori de vanat viu.





Lucrarile cu caracter mixt sunt lucrarile de ocrotire si practicare a vanatorii:

deschiderea sau largirea de linii parcelare in padure, ele servesc pentru culturile destinate vanatului si pentru practicarea vanatorii,

observatoare improvizate de 3-4 metri inaltime, avand o platforma descoperita,

carari de acces si de legatura,

bordeie pentru impuscarea vulpilor la nada.


Cladiri destinate adpostirii vanatorilor:


Coliba de vanatoare


Este destinata adapostirii vanatorilor, este cea mai simpla fiind formata dintr-o singura incapere, fara plafon, ci numai cu acoperis simplu, in loc de soba ae doar o vatra de foc. Colibele mici servesc, in primul rand , pentru adapostirea personalului de paza in timpul patrularii sau obsevarii vanatului, seara si dimineata.colibele sunt necesare in terenurile de munte si dealuri inalte, cu complexe maride paduri, departate de sate.colibele fac parte din primele lucrari dee amenajare ale unui teren. Se amplaseaza in locuri insorite, destul de departe de caile de comunicatie publice si distantate la 5-8 km una de alta sau de o cabana sau o casa de vanatoare. In mod obligatoriu trebuie sa existe in apropiuere o sursa de apa potabila.


Casele de vanatoare


Sunt cladiri compuse din cel putin 2-3 dormitoare, o sufragerie, baie, eventual si bucatarie, daca aceata nu este amplasata in cladire separate. Casele de vanatoare sunt necesare la munte, in terenuri importante, care pot suporta o investitie relative mare. Casele de la munte si dealuri inalte trebuie amplasate, obligatoriu, langa o cale de comunicatie usor accesibila, sosea sau drum forestier.


Cabana de vanatoare


Este o cladire de proportii mai mici, de obicei numai cu doua incaperi, care permite vanatorului timp de 2-3 zile cat se gaseste la vanatoare de cerbi, cocosi de munte, capre negre, etc., intr-un anumit loc de padure.

Amplasarea cabanei de vanatoare se face in apropierea punctului unde bocanesc cerbi sau unde se face vanatoarea de capriori, capre negre, cocosi de munte, etc., darn u in interiorul locului de vanatoare, caci s-ar tulbura linistea vanatului. Fiind o lucrare costisitoare este indicat sa fie facuta numai acolo unde sunt posibilitatide a vana cativa ani in sir.

Cabanele de vanatoare se fac, de obicei, la munte si dealuri inalte, dare le pot fi necesare si in zonele de campie care au in cuprinsul lor si paduri.


Loc de panda si observare pe sol


La munte, in punctele dominante ale terenului, de unde se poate vedea un intreg bazin, se face o banca cu pari batuti in pamant, iar in fata se amenajeaza o perdea de crengisau un gard cu inaltimea de de cca 150 de cm, incat un om sezand san nu poate fi vazut. La munte aceste locuri folosesc pentru odihna, dupa urcus.


Bordeiul de panda


Este o incapere sapata in sol, dotata cu un pat dee lemn, o soba, o banca, etc. in ceea ce priveste marimea lui, se va avea in vedere ca un bordei poate fi utilizat de 1-3 persoane, care raman in el obisnuit 5-6 ore, dar este posibil chiar si 24 de ore. Amplasarea va avea in vedere: curentii de aer, modul cumcade lumina lunii si trecerea vulpilor sau eventual a altor carnivore. Accesul se va face pe o poteca bine camuflata. Eliminarea fumului se va face printr-un horn a carui iesire va fi la 15-25 m de bordei sau la o inaltime de cativa metri, care sa permita dispersarea mirosului de fum.



Contact |- ia legatura cu noi -| contact
Adauga document |- pune-ti documente online -| adauga-document
Termeni & conditii de utilizare |- politica de cookies si de confidentialitate -| termeni
Copyright © |- 2024 - Toate drepturile rezervate -| copyright