Home - qdidactic.com
Didactica si proiecte didacticeBani si dezvoltarea cariereiStiinta  si proiecte tehniceIstorie si biografiiSanatate si medicinaDezvoltare personala
referate stiintaSa fii al doilea inseamna sa fii primul care pierde - Ayrton Senna





Aeronautica Comunicatii Drept Informatica Nutritie Sociologie
Tehnica mecanica


Comunicatii


Qdidactic » stiinta & tehnica » comunicatii
Multiplexoare



Multiplexoare


Multiplexoare

Un multiplexor este un circuit logic combinational cu mai multe intrari si o singura iesire. El accepta mai multe date de intrare, permitand doar uneia dintre ele sa treaca la un moment dat spre iesire. Deoarece face o selectie de date, multiplexorul mai este denumit SELECTOR DE DATE. Ordinea de transmitere a datelor spre iesire este hotarata de una sau mai multe intrari de dirijare a informatiei, numite intrari de selectie. Daca vreti, putem compara multiplexorul cu o gara cu mai multe linii pe care se afla trenuri care trebuie sa o paraseasca intr-o anumita ordine, intre doua gari existand o singura linie.Multiplexorul actioneaza ca un comutator multipozitional controlat digital, in care codul digital aplicat la intrarea de selectie hotaraste care este ordinea de transmitere spre iesire a datele de intrare (fig.3). Cu alte cuvinte, multiplexorul poate trimite la pensie batranul acar din vechile gari de pe vremea locomotivelor cu aburi.

Fig.3

Deoarece numarul de stari logice distincte ale intrarii de selectie trebuie sa fie egal cu numarul de intrari de date N, numarul de intrari de selectie poate fi calculat din relatia: numarul intrarilor de selectie = log N

Multiplexorul de baza este si cel mai simplu, avand doua intrari de date si o intrare de selectie (log 2 = 1). Functia de transfer a multiplexorului poate fi scrisa pe baza tabelului de adevar 3 ca o suma de produse a termenilor care furnizeaza un 1 logic la iesire, tabel in care variabilele de intrare sunt Io, I si S (selectie) iar variabila de iesire este z. Conditia impusa este aceea ca la iesire sa fie transferata informatia de la intrarea Io daca S = 0 si cea de la intrarea I daca S =1.



Tabelul 3

Functia de transfer va fi:

care, dupa minimizare, devine:

Se poate vedea ca pentru realizarea ei avem nevoie de doua porti SI,o poarta SAU si un INVERSOR, conectate ca in fig.4.

Fig.4

In mod analog, pot fi gandite scheme de multiplexoare cu patru, opt sau saisprezece intrari, multiplexoare care sunt realizate sub forma integrata.




Contact |- ia legatura cu noi -| contact
Adauga document |- pune-ti documente online -| adauga-document
Termeni & conditii de utilizare |- politica de cookies si de confidentialitate -| termeni
Copyright © |- 2024 - Toate drepturile rezervate -| copyright