Home - qdidactic.com
Didactica si proiecte didacticeBani si dezvoltarea cariereiStiinta  si proiecte tehniceIstorie si biografiiSanatate si medicinaDezvoltare personala
referate baniLucreaza pentru ceea ce vei deveni, nu pentru ceea ce vei aduna - Elbert Hubbard





Afaceri Agricultura Comunicare Constructii Contabilitate Contracte
Economie Finante Management Marketing Transporturi

Electrica


Qdidactic » bani & cariera » constructii » electrica
Materiale electrice



Materiale electrice


MATERIALE ELECTRICE

1. Prevederile acestui capitol se aplica:

- materialelor pentru distributii: cabluri, conductoare, tuburi de protectie etc.;

- aparatajelor si aparatelor electrice: prize, intreruptoare, dispozitive de protectie, aparate de masura etc.;

- receptoarele electrice: corpuri de iluminat, motoare etc.

2. Materialele electrice noi trebuie sa fie agrementate tehnic conform legii si sa aiba certificarea de conformitate a calitatii. Aceste materiale, aparate si receptoare trebuie sa fie insotite de certificate de calitate.

3. Pentru a asigura securitatea persoanelor si a bunurilor materialelor electrice trebuie sa-si pastreze in timp calitatile si caracteristicile tehnice sub actiunea influentelor externe din incaperile sau amplasamentele in care ele au fost instalate.



4. Gradele de protectie impuse pentru materialele electrice pot fi asigurate prin:

- carcasa proprie;

- carcasa comuna a mai multor aparate (dulapuri, tablouri, cofrete);

- instalare (amplasare la distanta, izolare suplimentara).

In anexele 2, 3 si 4 sunt definite gradele de protectie Ip la corpuri straine, apa si protectia la soc mecanic.

In functie de clasele de protectie la socuri electrice, materialele electrice se clasifica conform tabelului 1.

Tabelul 1.

Clase de protectie si simboluri pentru materialele electrice

Clasa materialului

Simbol international

Mod de realizare

0


Protectia se bazeaza pe 'izolatia principala'.

Nu este prevazuta nici o masura pentru legarea partilor conductoare accesibile, daca exista, la un conductor de protectie care face parte din instalatia electrica fixa, protectia in caz de defect al izolatiei principale bazandu-se pe 'imprejmuire'.

I

Carcasele cu parti bune conductoare electric sunt prevazute cu borna de legare la pamant, astfel incat partile accesibile neizolate sa nu poata deveni periculoase in cazul defectarii izolatiei principale.

II

Protectia se realizeaza prin 'izolatie dubla' sau 'izolatie intarita'. Nu se prevede borna de legare la pamant.

III

Protectia se realizeaza prin alimentarea la TFJS sau TFJP

* Simbolul pentru corpuri de iluminat cu surse incandescente.

U, tensiunea de alimentare (V)

Distributii

6. Modurile in care pot fi pozate conductoarele si cablurile electrice sunt prezentate in tabelul 2.

Tabelul 2.

Moduri principale de pozare a cablurilor si conductoarelor izolate

Mod de pozare

Cabluri

Conductoare izolate

Fixare directa pe pereti

Da

Nu

Tuburi de protectie in montaj aparent

Da

Da

Tuburi de protectie in montaj ingropat

Da**

Da

Pozare pe poduri de cabluri

Da

Nu

Pozare in profile prefabricate (plinte, jgheaburi etc.)

Da

Da*

*) Cu conditia ca profilele sa aiba pereti plini si sa fie prevazute cu un capac ce poate fi demontat numai cu ajutorul unei scule.

**) Numai pe portiuni scurte pentru un racord la utilaje, treceri prin pereti, plansee etc.

7. Conductele electrice trebuie protejate mecanic pe toata lungimea lor, fara discontinuitati.

8. Atunci cand tuburile de protectie sunt montate inglobat in elementele de constructie, accesoriile de imbinare ale acestora trebuie sa asigure etanseitate in timpul prizei cimentului.

9. Stabilirea traseului tuburilor de protectie trebuie sa se faca astfel incat sa nu fie posibila acumularea apei de condensatie in nici un punct al acestuia.

10. Tuburile de protectie trebuie pozate astfel incat sa nu fie posibila patrunderea apei.

11. Tragerea conductelor electrice in tuburile de protectie, in plinte sau in profile se face numai dupa montarea lor si a accesoriilor acestora.

12. Pentru a indeplini conditiile de instalare a conductelor electrice si pentru a indeplini conditia de limitare a temperaturii de functionare normala, sectiunea totala a acestora (conducte izolate) trebuie sa fie cel mult egala cu 1/3 din sectiunea interioara a tubului de protectie sau a profilelor. In cazul tragerii unui singur cablu in tub, raportul dintre diametrul interior al tubului si diametrul exterior al cablului trebuie sa fie de cel putin 1,

13. Atunci cand se utilizeaza tuburi de protectie metalice, acestea trebuie legate la pamant. Tuburile metalice nu trebuie utilizate drept conductoare de legare la pamant sau drept conductoare de protectie.

Atunci cand se utilizeaza tuburi de protectie metalice din materiale feromagnetice, toate conductoarele aceluiasi circuit electric, inclusiv conductorul de protectie trebuie instalate in acelasi tub. Face exceptie conductorul PE fara izolatie care trebuie instalat separat.

14. Tuburile de protectie pozate in canale tehnice si imbinarile lor trebuie sa fie etanse. Tuburile de protectie metalice trebuie montate astfel incat sa se asigure evacuarea apei de condensatie.

1 Pozarea tuburilor de protectie ale instalatiei electrice in slituri practicate in plansee este interzisa. Tuburile de protectie pot fi inglobate in plansee la turnarea acestora sau pot fi montate peste placa si inglobate in sapa de egalizare.

16. Capacele dozelor derivate trebuie sa ramana accesibile si demontabile dupa incastrarea in elementul de constructie.

17. Golurile pentru traseele electrice din constructie trebuie sa permita trecerea libera a tuburilor de protectie.

18. Tuburile de protectie care se monteaza in golurile constructiei trebuie sa fie etanse in situatiile in care este cazul.

19. Atunci cand plafoanele false sunt formate din panouri demontabile, distributiile electrice trebuie sa fie fixate independent de aceste panouri (vezi fig. 1

20. Plintele sau profilele trebuie alese si pozate astfel incat sa nu dauneze conductoarelor electrice. Ele trebuie suporte, fara a crea pericole, influentele externe la care sunt supuse.

21. In plinte sau profile cu capac demontabil cu ajutorul unei scule, sunt admise conexiuni realizate conform paragrafului 'Conexiuni' din prezentul ghid.

22. Plintele sau profilele ale caror capace sunt demontabile fara ajutorul unei scule sau au pereti perforati, pot fi utilizate numai in incaperi pentru echipamente electrice.

23. De preferinta, in plinte sau profile, conductoarele electrice se pozeaza intr-un singur strat.

24. Un tub sau un compartiment al unei plinte, poate sa contina conductoare izolate apartinand unor circuite diferite alimentate la aceeasi tensiune nominala.

Daca conductoarele izolate care trec prin acelasi tub sau compartiment al unei plinte apartinand unor circuite diferite, alimenteaza acelasi aparat sau echipament, atunci fiecare circuit trebuie protejat separat impotriva supracurentilor.

2 Nu se admite utilizarea aceluiasi conductor neutru (N) pentru mai multe circuite individuale.


26. In cazul distributiilor prefabricate de tip industrial, producatorul trebuie sa precizeze urmatoarele valori pentru calculul impedantelor buclelor de defect necesare verificarii conditiilor de protectie impotriva atingerilor indirecte:

- Rc - rezistenta fiecaruia dintre conductoarele active la temperatura de 20C;

- Rr - rezistenta fiecarui conductor activ atunci cand echilibrul termic este atins;

- X - impedanta medie pe metru de lungime a conductoarelor active, in regim trifazat echilibrat, pentru curentul si frecventa nominala;

- RPE - rezistenta ohmica pe metru de lungime a conductorului de protectie;

- Zb - impedanta pe metru de lungime a buclei de defect avand configuratia cea mai defavorabila;

- pentru conductoarele active, buclele faza - faza si faza - neutru;

- bucla faza - conductorul de protectie.

27. Distributiile prefabricate trebuie sa aiba gradul de protectie corespunzator incaperii sau amplasamentului in care se instaleaza, conform normativului I.7.

28. Nu este permisa utilizarea distributiilor prefabricate in bai sau in incaperi cu dusuri.

29. Amplasarea elementelor si accesoriilor (elemente de imbinare, de schimbare a directiei, de ramificatie etc.) precum si fixarea lor, trebuie sa se faca conform indicatiilor date de producator.

30. Aparatele si accesoriile integrate in distributiile prefabricate destinate sa alimenteze conductoare externe (de exemplu prize, blocuri de jonctiuni) trebuie sa fie corespunzatoare normelor produs).

31. Instalatiile electrice in distributii prefabricate trebuie sa aiba curentul nominal si caderea de tensiune corespunzatoare cel putin puterii transportate in functionare normala.

Distributii in cabluri

32. Cablurile rigide pot fi montate aparent:

- fixate pe elemente de constructie cu ajutorul colierelor de prindere sau alte mijloace de fixare;

- pozate pe poduri de cabluri sau suporturi similare.

33. Pot fi utilizate cabluri flexibile, dar numai pe distante scurte, pentru alimentarea receptoarelor fixe care nu necesita racordare prin priza si pentru cazurile in care trebuie evitata o conexiune suplimentara.

34. Cablurile pot fi pozate in golurile constructiei daca se respecta urmatoarele doua conditii simultan:

- dimensiunea transversala a golului este de cel putin 20 mm pe toata lungimea acestuia;

- sectiunea manunchiului de cabluri este de cel mult egala cu 1/8 din sectiunea golului.

La trecerea cablurilor prin pereti si plansee antifoc sau rezistente la foc se vor lua masuri corespunzatoare de etansare a golurilor din jurul acestora cu alcatuiri rezistente la foc, potrivit prevederilor normativului P118 si ale normativului PE 107.

Nu se admite montarea cablurilor care alimenteaza receptoare vitale direct pe elementele combustibile (clasele C3-CA2c si C4-CA2d).

3 De regula, un cablu sau o distributie prefabricata contine numai conductoarele aceluiasi circuit. Exceptie fac circuitele destinate pentru un ansamblu de instalatii de comanda - control si telemecanica.

Conexiuni

36. Conexiunile trebuie efectuate astfel incat sa fie sigure si durabile si sa permita verificarea contactelor.

37. Conexiunile trebuie sa fie:

- realizate cu dispozitive corespunzatoare naturii si sectiunii conductoarelor;

- accesibile pentru a se putea verifica eventuala crestere anormala a temperaturii (cu exceptia conexiunilor cablurilor subterane);

- protejate impotriva atingerilor indirecte si sa prezinte un grad de protectie de min. IP 2X.

38. Conexiunile sunt admise in doze al caror capac se fixeaza prin clipsare sau cu suruburi, in tablouri, in plinte sau profile prefabricate.

39. Conexiunile trebuie sa permita eventuala inlocuire a conductorului sau modificarea conexiunilor in cazul schimbarilor schemei.

40. Conexiunile trebuie realizate astfel incat sa nu fie posibila desfacerea legaturilor in timpul functionarii datorita incalzirii, variatiilor de sarcina sau vibratiilor.

41. Conexiunile nu trebuie sa fie supuse la nici un efort de tractiune, cu exceptia acelora care sunt executate tinandu-se seama de acest efort.

42. Nu sunt admise conexiuni in traversarile elementelor de constructie.

43. Nu se admit conexiuni in tuburile de protectie si in accesoriile acestora (coturi, ramificatii, curbe).

44. Se admite ca legatura armaturii constructiei la pamant sa nu fie accesibila cu conditia ca aceasta sa fie realizata printr-un procedeu sigur si durabil.

4 Nu se admit conexiuni in plafoane false nedemontabile, decat daca ele sunt fixate pe un aparat sau receptor electric. Ele trebuie sa ramana accesibile pentru o eventuala demontare (de exemplu a unui corp de iluminat pentru a-l curata).

46. Dozele si cutiile de derivatie trebuie sa asigure un spatiu suficient conductoarelor si bornelor de conexiuni si accesul fara riscuri la acestea.

47. Bornele de conexiuni ale circuitelor de siguranta nu trebuie sa fie amplasate in aceeasi doza cu acelea ale altor circuite.

Aparate si receptoare electrice

48. Aparatele si receptoarele electrice trebuie sa aiba gradul de protectie corespunzator influentelor externe ale mediului in care urmeaza sa functioneze, conform normativului I.7.

49. Majoritatea aparatelor si echipamentelor electrice sunt concepute sa functioneze normal la o temperatura ambianta cuprinsa in intervalul +5 C+140 C.

50. In situatii speciale, receptoarele pot fi:

- de clasa III, alimentate la TFJS sau TFJP printr-un transformator de separare;

- de clasa II, alimentate printr-un transformator de separare de clasa II.

Aparate de separare

51. Toate circuitele trebuie sa poata fi separate de orice sursa de energie prin scoaterea de sub tensiune a conductoarelor active (inclusiv conductorul neutru) in scopul executarii lucrarilor de intretinere sau reparatie.

52. Pentru tensiuni mai mari de 500 V separarea se realizeaza cu un aparat prevazut cu un dispozitiv de blocare pe pozitia deschis.

53. Separatoarele nu au putere de rupere fiind caracterizate prin tensiune nominala, curent nominal (curentul care le strabate permanent) si numar de poli. Ele realizeaza separarea vizibila a circuitelor in gol.

54. Pentru circuitele monofazate, realizarea separarii se poate face cu dispozitive de separare daca acestea sunt bipolare.

5 In circuitele trifazate fara neutru, separarea se realizeaza cu un disjunctor tripolar sau un intreruptor tripolar care asigura intreruperea simultana a conductoarelor active.

In circuitele trifazate cu conductor neutru, separarea se face cu disjunctor tetrapolar sau cu disjunctor tetrapolar care asigura intreruperea simultana a conductoarelor active si conductorului neutru.

In schema TN-C conductorul PEN nu trebuie sa fie intrerupt. In acest caz aparatele de separare sunt tripolare.

56. In cazul in care in circuitele trifazate se utilizeaza dispozitive de separare unipolare pentru fiecare conductor de faza, atunci acestea trebuie grupate si etichetate distinct pentru identificarea corecta fata de alte dispozitive similare.

Aparataje (intreruptoare, comutatoare, prize)

57. Intreruptoarele si comutatoarele sunt aparate de comanda si sunt caracterizate prin curentul nominal, prin curentii pe care ii post stabili (putere de inchidere) si intrerupe, tensiunea nominala si numarul de poli. Acestea pot fi:

- intreruptoare, comutatoare, butoane pentru utilizare curenta;

- intreruptoare, comutatoare, butoane utilizare industriala.

58. Intreruptoarele circuitelor de lumina trebuie sa aiba cel putin curentul nominal al acestora, dar nu mai mic de 10 A pentru circuitele cu lampi fluorescente, conform normativului I.7.

59. Intreruptoarele si comutatoarele pentru circuitele de iluminat si prizele pot fi instalate:

- ingropate sub tencuiala;

- aparente;

- montate in plinta sau profil.

Se recomanda sa se lase la conductoare o lungime de rezerva pentru conexiuni la aparataje astfel incat montarea si demontarea acestora sa se poata efectua usor.

60. Toate prizele de 10/16 A trebuie sa fie cu contact de protectie si, daca este posibil, sa fie prevazute cu obturatoare.

Se recomanda ca circuitele care alimenteaza aceste prize sa fie protejate cu dispozitive de protectie diferentiale de inalta sensibilitate (In 30 mA).

Aparate de actionare, de protectie si de masura

61. Alegerea intreruptorului manual se face respectandu-se relatia de mai jos care tine seama de faptul ca la aceste aparate curentul de rupere Ir este mai mic decat curentul lui nominal (vezi tabelul 2.).

Ir ≥ Ic

in care:

Ir, curentul de rupere al intreruptorului (A);

Ic, curentul de calcul al circuitului (coloanei) (A);

Tabelul 2.

Curentii de rupere la intreruptoarele manuale

Curentul nominal IN
(A)

Curentul de rupere Ir (A)

Tensiunea nominala

250V c.c.

440V c.c.

380V c.a.

500V c.a.

cos = 1

cos = 0,7

cos = 1

cos = 0,7

25

19

6

16

12,5



63

45

15

48

30

24

18

100

80

25

80

50

40

30

200

150

50

160

100

80

60

350



280

175

140

105

630



480

300

240

180

1000



800

800

400

300

62. Alegerea contactoarelor se face respectandu-se conditia:

INC ≥ IC [A]

in care: INC, curentul nominal al contactorului care este mult mai mic decat curentul de rupere Ir (Ir = (810)INC) [A].

Pentru motoarele mici, daca conditiile de pornire o permit, se pot prevedea contactoare asociate cu relee termice.

Contactoarele se utilizeaza numai in asociatie cu sigurante astfel incat conditia de stabilitatea termica si dinamica sa corespunda locului de instalare.

63. Se recomanda ca aparatele de protectie impotriva supracurentilor cat si cele pentru protectia impotriva atingerilor indirecte sa fie grupate in tablourile electrice.

64. Caracteristicile dispozitivelor de protectie sunt alese astfel incat, in caz de defect, sa nu fie eliminat decat circuitul afectat de acest defect.

6 Selectivitatea dispozitivelor de protectie presupune compararea caracteristicilor de functionare ale acestora. Pentru fuzibile, selectivitatea este asigurata atunci cand curentul nominal al fuzibilului din amonte este cel putin egal cu 2 ori curentul nominal al fuzibilului din aval.

66. Selectivitatea intre doua dispozitive de protectie diferentiale se asigura atunci cand curentul diferential nominal al dispozitivului din amonte este mai mare de cel putin 2 ori decat curentul diferential nominal al dispozitivului din aval si/sau atunci cand dispozitivul din amonte are o intarziere constanta superioara timpului de functionare al dispozitivului din aval.

67. Sigurantele fuzibile, in functie de caracteristicile lor de functionare, pot fi utilizate pentru:

- protectia la suprasarcina a conductoarelor circuitelor de iluminat;

- protectia la scurtcircuit a conductoarelor de forta (protectia la suprasarcina putand fi asigurata prin relee termice) si a coloanelor tablourilor electrice;

- deconectarea circuitelor si coloanelor electrice atunci cand acestea nu sunt prevazute cu aparate de comutare.

Alegerea sigurantelor se va face pe baza conditiilor din cap. 3 si 4.

68. Alegerea intreruptorului automat se face respectand conditia prezentata pentru contactoare. Fata de contactoare, intreruptoarele permit un numar mult mai mic de actionari, pot rupe curenti foarte mari, de ordinul kiloamperilor si au pozitiile 'inchis' si 'deschis' usor vizibile si de identificat.

Pot fi echipate si cu echipamente diferentiale (cu I = 100 – 300 – 500mA sau 1 A).

69. Intreruptorul general de pe tablourile generale, in caz de urgenta trebuie sa poata scoate de sub tensiune, printr-o singura manevra, toate conductoarele active. Acest aparat trebuie sa aiba dispozitivul de actionare amplasat in exteriorul tabloului electric.

70. Disjunctoarele se aleg respectand urmatoarea conditie:

IND Ic

in care: IND, curentul nominal al disjunctorului (A).

Disjunctoarele sunt prevazute cu echipamente pentru protectia la suprasarcina, pentru protectia la scurtcircuit, cu reglaj fin sau in trepte si optional si cu echipament diferential.

La alegerea disjunctorului se are in vedere ca alegerea si reglajul echipamentelor de protectie se face:

- pentru relee termice si electromagnetice, conform art. 71 si 72.;

- pentru protectia diferentiala, valoarea curentului nominal al echipamentului diferential se stabileste pe considerente de selectivitate dorita astfel:

  • pentru selectivitate pe orizontala (vezi cap. 4) nu sunt impuse conditii, echipamentele diferentiale functionand in paralel;
  • pentru selectivitatea pe verticala se impune ca valoarea curentului nominal al echipamentului diferential din amonte sa fie cel putin dublu fata de valoarea cea mai mare a echipamentului din aval.

71. Alegerea si reglarea releelor termice se face tinandu-se seama de relatia:

vIreglare ≈ Ic [A]

Releul termic se foloseste pentru protectia la suprasarcina a conductoarelor circuitelor (coloanelor):

- in serie cu un contactor si sigurante;

- in serie cu un intreruptor automat.

Pentru protectia la scurtcircuit a releelor termice in cazul asocierii cu sigurante trebuie asigurata o coordonare a caracteristicilor lor cu acelea ale sigurantelor fuzibile (vezi tabelul 3.)

Tabelul 3.

Coordonarea intre curentul maxim al fuzibilului si curentul de serviciu al RT

Curentul de serviciu al RT
[A]

0,19

0,29

0,4

0,55

0,75

1

1,3

1,8

2,4

3,3

4,5

6

8

11

15

Curentii maximi ai fuzibilului sigurantei
[A]

0,5

0,8

2

2

2

4

4

6

6

10

10

16

20

25

35

Curentul de serviciu al RT
[A]

20

25

32

40

63

80

100

125

160

200

250

315

400

500

630

Curentii maximi ai fuzibilului sigurantei
[A]

50

63

80

100

125

160

200

250

250

315

315

500

630



*** Numai intreruptor automat

72. Alegerea si reglarea releelor electromagnetice din constructia disjunctoarelor se face respectandu-se urmatoarele relatii:

IREM 1,2Ip, pentru circuite;

IREM 1,2Icmax, pentru coloane;

IREM 1,2Iadm, pentru relee EM cu activare temporizata;

in care: IREM, curentul de reglare al REM (A).

73. Se recomanda utilizarea unui dispozitiv specializat in detectarea lipsei unei faze pentru protectia motoarelor trifazate. Acest dispozitiv asigura scoaterea de sub tensiune a motorului in cazul intreruperii unei faze.

Aparate de masura

74. Voltmetrele se prevad in scopul masurarii tensiunilor de faza si de linie. Ele se conecteaza la intrarea in tabloul electric prin intermediul unui comutator voltmetric (cheie voltmetrica) care permite utilizarea unui singur voltmetru pentru masurari.

Domeniul de masura al voltmetrului se alege astfel incat:

UV = 1,1UN [V]

in care:

UV, valoarea maxima a tensiunii pe care o poate masura voltmetrul (V);

UN, tensiunea nominala a circuitului sau coloanei (V).

7 Ampermetrele se prevad pentru masurarea curentului pe circuitele de alimentare. La tablourile de lumina se instaleaza de obicei pe fiecare faza cate un ampermetru pentru a se putea face echilibrarea in timp a incarcarii fazelor.

Ampermetrul in general nu se instaleaza direct ci prin intermediul unui reductor de curent.

Domeniul de masura al ampermetrului se stabileste astfel:

IA ≈ 1,3IC [A]

in care:

IA, valoarea maxima a curentului pe care o poate masura ampermetrul; daca se foloseste un reductor de curent, se pot utiliza ampermetre de 5A (sau mai rar de 1A) instalate pe secundarul transformatorului de curent, curentul de masurat trecand prin primarul acestuia;

Ic, curentul de calcul al circuitului electric (A).

76. Wattmetrele se instaleaza conform instructiunilor producatorilor, ele putand avea rezistente aditionale pentru extinderea domeniului de masura a tensiunii si sunturi sau transformatoare de curent, pentru extinderea domeniului de masura a curentului.

In general ele se aleg astfel incat sa fie respectata relatia:

PNW ≈ 1,3PC [kW]

in care:

PNW, puterea maxima care se poate masura cu wattmetrul (kW);

PC, puterea de calcul a circuitului respectiv (kW).

77. Contoarele de energie activa sau reactiva se aleg in functie de conditiile de masurare, putand fi conectate direct sau prin transformatoare de curent si de tensiune.

Daca exista tarife diferentiale la energia electrica, se instaleaza contoare cu dublu tarif, echipate cu ceas de comutare.




Contact |- ia legatura cu noi -| contact
Adauga document |- pune-ti documente online -| adauga-document
Termeni & conditii de utilizare |- politica de cookies si de confidentialitate -| termeni
Copyright © |- 2024 - Toate drepturile rezervate -| copyright